reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarówki z nerwicą

Wzięłam tabletkę i od razu lepiej [emoji16] ale czy po tabletce czy po tym że wiem że ją wzięłam to nie wiem.... To jest taka dawka że kota by nie uspokoiła więc to chyba świadomość przyjęcia mi pomogła, jutro jedna i w sobotę i będzie ok[emoji16] a to za mało na skutki na małą[emoji8][emoji8][emoji8]

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Wzięłam tabletkę i od razu lepiej [emoji16] ale czy po tabletce czy po tym że wiem że ją wzięłam to nie wiem.... To jest taka dawka że kota by nie uspokoiła więc to chyba świadomość przyjęcia mi pomogła, jutro jedna i w sobotę i będzie ok[emoji16] a to za mało na skutki na małą[emoji8][emoji8][emoji8]

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom[/QUO
Zle sie czujesz? Czasem sam fakt wziecia proszka czyni cuda

Ja stosuje ją w konkretnej rzeczy - miałam problem z mierzeniem ciśnienia w domu bo miałam wyniki z kosmosu tylko dlatego ze sie tak denerwowałam- zaczęłam sobie wyobrażać ze ciśnieniomierzem odpalam karuzele na której siedzi mój mąż i albo drugi obraz ze z nieba lecą serduszka a mój mąż tańczy z dziećmi w kółku i sie cieszą wszyscy. Pierwszy raz jak to zastosowałam tak parsknęlam śmiechem ze to jest taki absurd i totalne ośmieszenie sytuacji i jakoś tak sobie zakodowalam ze z dnia na dzien zaczęłam
Mierzyć ciśnienie w domu bez strachu - na początku z ta wizualizacja a potem juz bez niej. Do teraz tak mam ze czasami mnie złapie i sie trochę denerwuje nawet w domu ale nie do tego stopnia jak kiedyś ze miałam wyniki 160/90 albo cos takiego. Ogólnie mam niskie bo 115/66- to moja średnia. Wiec ta wizualizacja w tej konkretnej sytuacji mi pomogła. W sytuacjach myśli negatywnych stosuje nic mi nie jest nerwico spadaj bo nie jesteś mile widziana a ty układzie emocjonalny badz pewien ze nie musisz reagować bo nie ma zagrożenia. I takie tam . No i logika. Nie wiem tylko co zrobić z wizytami u gina a mój łeb nie chce odpuścić tylko wygrać ta walkę - podejrzewam ze dopóki bedzie walczył to skoki bedą bo to jest wlasnie mobilizacja organizmu.... ja dzisiaj dalej kac po sytuacji z holterem ale na to najlepsza jest praca czyli zakupy gotowanie planowanie świat itd. I dzisiaj tak działam bo nerwica nie spowoduje ze będę leżeć i myślec bo to nic nie daje. A ty murasaki stosujesz jakieś techniki ? Które ci juz pomogły ?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
U mnie przy stresie podwyższa się ta druga wartość ciśnienia. Też miałam duży problem z mierzeniem w domu. Nawet patrzeć na niego nie mogłam a już nie mówiąc o jakimś bliższym kontakcie :) Dopiero ciąża zmobilizowała mnie do wzięcia się za to. Choć z drugiej strony powoduje też stres przy mierzeniu bo chciałoby się aby wartości były prawidłowe ze względu na dziecko. Ja w czasie mierzenia coś tam czytam bzdurnego lub oglądam spokojnego w tv. Teraz już jest gigantyczna zmiana w moim podejściu :) i nawet już tak nie panikuję :) wierzę że da się to powoli opanować.
Co do technik to robię codziennie relaksację oddechem
. Próbuję też medytować lub słucham myzyki relaksacyjnej. Wcześniej stosowałam trening autogenny Cardio dr Kowalskiego oraz relaksację Jacopsona według prof Holasa, dużo mi pomogła choć po 3 miesiącach zaczeła mnie trochę drażnić więc przerzuciłam się na oddech. Przy większym stresie stosuję kolorowanki antystresowe, fajnie odrywają myśli :) no i nie pozwalam sobie na lenistwo zawsze jestem czymś zajęta np. czytaniem, oglądaniem tv itd.
No i przed ciążą cuda robił sport. Teraz zostają spacery :) ale też fajnie dotleniają i relaksują.

Ostatnia edycja:
Klara i pół dnia za nami..ale u mnie w mieście pogoda nie sprzyja...jest pochmurno i co chwila kropi deszcz
No u mnie też tak jest. Byłam jeszcze na zakupach i dorwalo mnie drzenie w srodku przyspieszony puls itd pomyślałam nie będę przez głupia nerwicę wychodziła ze sklepu. Wzięłam jedna tabletkę pramolanu i już się trochę uspokoiłam ale po niej jestem bardzo senna.
A Ty jak się czujesz?

No u mnie też tak jest. Byłam jeszcze na zakupach i dorwalo mnie drzenie w srodku przyspieszony puls itd pomyślałam nie będę przez głupia nerwicę wychodziła ze sklepu. Wzięłam jedna tabletkę pramolanu i już się trochę uspokoiłam ale po niej jestem bardzo senna.
A Ty jak się czujesz?
A co to ten pramoloan-ziolowy?ja dzis tez nie najlepiej ale caly czas cis robie- gotuje, teraz pranie rozwiesilam a zaraz naczynia musze ogarnąć..

reklama
Do góry