Martwię się że bierze, dlatego chciałam się spytać Was czy ktoś brał i czy z dzieckiem wszystko okej..
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dlaczego szukasz odpowiedzi na forum, zamiast tego znajoma powinna zwyczajnie zadzwonić do swojego psychiatry. Przez 4 miesiące nie powiedziała psychiatrze, że jest w ciąży? A ginekologowi nie powiedziała o przyjmowanych lekach?Martwię się że bierze, dlatego chciałam się spytać Was czy ktoś brał i czy z dzieckiem wszystko okej..
Niby jakie?Dlaczego szukasz odpowiedzi na forum, zamiast tego znajoma powinna zwyczajnie zadzwonić do swojego psychiatry. Przez 4 miesiące nie powiedziała psychiatrze, że jest w ciąży? A ginekologowi nie powiedziała o przyjmowanych lekach?
Pregabalina nie jest najbezpieczniejszym lekiem do stosowania w ciąży (a są leki w psychiatrii w ciąży bezpieczne).
Witam, jestem w 23 tyg ciąży i tez wróciły mi objawy nerwicy ( u mnie są to bóle somatyczne , ucisk w szyi i szczęce ). Przed ciążą brałam dulsevie ( duloksetyna) i jak się dowiedziałam o ciąży powoli schodzilam z dawki do zera. Teraz lekarz proponuje mi wenlafaksyne, ze względu na to ze można zacząć od mniejszej dawki wtedy będa mniejsze dolegliwości skutków ubocznych wchodzenia w lek . Po dulsevi 2 tyg miałam skutki uboczne bardzo mocne. Ginekolog , psychiatra i położna są za tym abym wzięła lek , a ja ciagle się boje i mam obawy o dziecko. Mam mętlik w głowie bo wiem ze po lekach czułabym się lepiej ale nie wiem czy to nie wpłynie na ciąze , za chwile III trymestr.Ja tez tak myślę. Ciąża z in vitro po 5 latach starań. Nerwica od 6 lat na lekach z przerwami. W tym czasie +25 kg, wiec doszła otyłość. Teraz 21 tydzień ciąży. Od 18 tygodnia insulina nocna w związku z cukrzycą. W 17 tygodniu mieliśmy podejrzenie poważnych wad genetycznych. Przeogromne 2 tygodnie stresu doprowadziły do nawrotu nerwicy. Od początku ciazy nie brałam leków, ale jutro po wielu rozmowach z psychiatrą i ginekologiem wracam do wenlafaksyny Strasznie się stresuję, ale lekarz prowadzący przekonuje mnie, że nie powinnam mieć obaw. To już 21 tydzień, wiec organogenezy zakończona. Czy któraś z was jest lub była na tym leku w ciąży?
Nie martw się wszystko będzie dobrze, wiem że jest stres mega przyjmując takie leki głowa do góry! Koleżanka brała kiedyś depakine w ciąży, na tym leku na opakowaniu jest nawet przekreślony znaczek kobiety w ciąży czyli że nie wolno a urodziła zdrowe dziecko. Zaufaj lekarzowi, na pewno wie co robiDziś byłam u pani doktor (psychiatra) i zapewniała mnie, że mam nie męczyć się tylko na spokojnie schodzić z Afobamu. Twierdzi, że teraz muszę być spokojna, a nie zdenerwowana.. mam nadzieję, że wie co robi. Bardzo się boje, ale też zaufałam w końcu lekarzom. Dzięki za odpowiedź.