reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarówki z nerwicą

reklama
Ponad dwa lata temu stwierdził ze to nerwica, wtedy miałam trudny okres w życiu, bardzo dużo stresu. A teraz to już sama nie wiem czy to nerwica, czy depresja, czy hormony ciążowe, ale nie jest to przyjemne :( chciałabym wrócić do leków bo wtedy czułam się super, a wiem ze nie mogę :(
Byłam u psychiatry i ustaliłyśmy że jeszcze spróbuję brać hydroxyzyne przez chwilę tak na okrągło rano i wieczor po 25mg tak żeby spróbować z tego dolka wyjść, żeby być caly czas na takim uspokokeniu a nie ze dopiero jak się nakreca lęk to wtedy brałam, a jeśli dalej nie będzie lepiej to mam wziąć leki sertraline. Został mi przepisała.

Byłam u psychiatry i ustaliłyśmy że jeszcze spróbuję brać hydroxyzyne przez chwilę tak na okrągło rano i wieczor po 25mg tak żeby spróbować z tego dolka wyjść, żeby być caly czas na takim uspokokeniu a nie ze dopiero jak się nakreca lęk to wtedy brałam, a jeśli dalej nie będzie lepiej to mam wziąć leki sertraline. Został mi przepisała.
Trzymam kciuki, dasz radę

A jakie dawki hydroxyzyny brałaś? I czy jakoś regularnie czy tak różnie. Ja dziś wzięłam już 2 tabletki po 10 i mam potrzebę wziąć więcej ale czekam narazie do nocy bo boje się czy za duża dawka nie będzie w sumie
Brałam sporadycznie bo mi nie pomagała. Jeśli brałam to 10, a jak nie pomagało to następnego dnia 20. Ginekolog mówił że jak mam brać to z odstępami kilkudniowymi, nie codziennie. Jeśli jest źle to mogę dać Ci namiary na moją psychiatre na priv na e-wizyte. Zajmowała się mną w ciąży i obecnie.

Dziewczyny zajrzyjcie na forum na fejsie Razem przez 9msc i macierzynstwo- grupa dla kobiet z nerwica i depresja. Tam są posty gdzie kobiety pisały jakie leki, dawki brały w ciąży itp.
@Landrynkaaaa ja miałam to samo na początku ciazy, byłam tak zestresowana, nic nie spałam. Przeszło samo, z dnia na dzień, wróciło w 20 tc. Przetrzymaj ten pierwszy trymestr :) powtarzaj sobie i uspokajaj się, że już niedługo będziesz mogła brać leki. Chodź na spacery , duzo słońca, relaksujące kąpiele, poproś o pomoc rodzinę/partnera.

Dziewczyny zajrzyjcie na forum na fejsie Razem przez 9msc i macierzynstwo- grupa dla kobiet z nerwica i depresja. Tam są posty gdzie kobiety pisały jakie leki, dawki brały w ciąży itp.
@Landrynkaaaa ja miałam to samo na początku ciazy, byłam tak zestresowana, nic nie spałam. Przeszło samo, z dnia na dzień, wróciło w 20 tc. Przetrzymaj ten pierwszy trymestr :) powtarzaj sobie i uspokajaj się, że już niedługo będziesz mogła brać leki. Chodź na spacery , duzo słońca, relaksujące kąpiele, poproś o pomoc rodzinę/partnera.
Dzięki Paula ! Właśnie chciałabym wytrzymać do końca I trymestru, a potem spróbować z lekami. A Ty od 20 tc gdy wróciło brałaś jakieś leki? Bierzesz nadal? Urodziłaś już?

Brałam sporadycznie bo mi nie pomagała. Jeśli brałam to 10, a jak nie pomagało to następnego dnia 20. Ginekolog mówił że jak mam brać to z odstępami kilkudniowymi, nie codziennie. Jeśli jest źle to mogę dać Ci namiary na moją psychiatre na priv na e-wizyte. Zajmowała się mną w ciąży i obecnie.
Proszę podaj jakieś namiary. A dlaczego nie kazali,brać Ci co dzień? Mi ginekolog mówił że co dzień też moge brać hydroxyzyne, a psychiatra mówiła że branie hydroxyzyny co dzień nawet w większej dawce jest i tak bezpieczniejsze niż sertralina...teraz juz nie wiem kogo słuchać:/

Dzięki Paula ! Właśnie chciałabym wytrzymać do końca I trymestru, a potem spróbować z lekami. A Ty od 20 tc gdy wróciło brałaś jakieś leki? Bierzesz nadal? Urodziłaś już?
Tylko doraźnie, przeróżne leki, od ziołowych po jakieś łagodniejsze uspokajacze, głównie stosowane na alergię I generacji, czyli takie "zamulacze", noctis, diphergan (kobiety stosują w I trymestrze na wymioty). Doprowadziłam się do stanu wegetacji , psychiatra aż zapisała mi silne uspokajacze w małych dawkach (coś w stylu Relanium), ale przetrzymałam te 3-4 tygodnia wchodzenia w sertraline , nie brałam tych silnych. Zoloft zaczęłam brać w 33 tc po pobycie w szpitalu bo stres spowodował przedwczesne skurcze. Ale jeśli bym zaszła w ciążę i historia by się powtórzyła to bym zaczęła normalnie brać leki od 2 trymestru. Wiadomo, każdy decyduje sam :) mnie uspokoiło 3 ginekologów którzy powiedzieli że nie szkodzą plus psychiatra i psycholog.
Leki biorę nadal, kilka miesięcy po porodzie zwiększylam dawkę bo byłam na minimalnej. W ciąży brałam 50 mg dzielone na 25 mg rano i 25 mg wieczorem. Teraz biorę 100 jednorazowo.

reklama
Proszę podaj jakieś namiary. A dlaczego nie kazali,brać Ci co dzień? Mi ginekolog mówił że co dzień też moge brać hydroxyzyne, a psychiatra mówiła że branie hydroxyzyny co dzień nawet w większej dawce jest i tak bezpieczniejsze niż sertralina...teraz juz nie wiem kogo słuchać:/
Jak ze wszystkim co lekarz to inna opinia :) namiary na moją psychiatre wyśle Ci na priv.

Do góry