reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Moja najlepsza przyjaciółka też ma takie problemy z córką. Ma prawie 4 lata i jedzie na tabletkach żeby wypróżniać się regularnie...
U nas nic nie pomagało. Masakra.... w przedszkolu nigdy nie korzystał z WC. W szkole dopiero niedawno....a syn zdał do piątej klasy. Jakaś trauma, choć nigdy nie zmuszałam do nocnika , samo wyszło. Teraz córka sygnalizuje że coś robi ale ogólnie nie zwracam na to uwagi i nawet do głowy mi nie przychodzi aby zdjąć jej pieluchę.

reklama
Wielopieluchowanie wraca do łask. Śledzę jedną stronę i tam wcale dzieci nie odpieluchowywują się wcześniej.
Ja z siostrą ponoć już w wieku roku korzystałyśmy z nocnika, ale to raczej nie dlatego, że było nam nieprzyjemnie i doskonale czułyśmy potrzebę. Nieprzyjemnie było naszej mamie ciągle prać i prasować tetrę, a my siedziałyśmy na nocniku tak długo aż nie zrobiłyśmy. Tak kiedyś wyglądało odpieluchowywanie. Wykształcało nieprawidłowe wzorce poprzez sikanie nie za potrzebą, a na komendę. Zupełnie inne mięśnie wtedy pracują. A skutkuje niestety nietrzymaniem moczu w dorosłym życiu, zwłaszcza u kobiet.
Tak też racja że rodzicom było wygodniej nie wiem zależy pewnie od rodziców rozmawiałam.z mama jak to było w ogóle możliwe to mówi że kupa cierpliwości częste sadzenie i zero pieluchy tylko do spania.Tak też robiłam z synem i pięknie się nauczył i nic na sile

Moja kumpela od 8 mca małą sadzała na nocniku (szczegolnie rano) i miała niecałe 2 lata jak skończyła korzystać z pieluch. Teraz ma prawie 4 lata i zero problemów 🤷‍♀️ i ze mną mama robiła tak samo i też szybko wolałam i nie było później problemów 😉 ale ani kumpela ani mama nie kazały siedzieć tak dlugo aż będzie zrobione, ale nauczyły po nocy siku na nocnik więc chyba dziecko się szybciej przyzwyczaja do majtek i wołania 🤷‍♀️

U nas w rodzinie i wśród znajomych dużo później wołają chłopaki 🤷‍♀️ kuzynki córka też jak skończyła 2 lata już nie chciała mieć pieluch zakładanych 😉

Moja kumpela od 8 mca małą sadzała na nocniku (szczegolnie rano) i miała niecałe 2 lata jak skończyła korzystać z pieluch. Teraz ma prawie 4 lata i zero problemów [emoji2368] i ze mną mama robiła tak samo i też szybko wolałam i nie było później problemów [emoji6] ale ani kumpela ani mama nie kazały siedzieć tak dlugo aż będzie zrobione, ale nauczyły po nocy siku na nocnik więc chyba dziecko się szybciej przyzwyczaja do majtek i wołania [emoji2368]

U nas w rodzinie i wśród znajomych dużo później wołają chłopaki [emoji2368] kuzynki córka też jak skończyła 2 lata już nie chciała mieć pieluch zakładanych [emoji6]
Nikt mnie nie przekona, że 8 miesięczne dziecko jest gotowe na nocnik. Takie dziecko nawet jeszcze nie siedzi pewnie więc posadzenie go na nocniku jest dla mnie abstrakcja.
Ja moja odpieluchowalam jak miala 2 lata i 10 miesięcy. Zajelo nam to dokładnie 3 dni. I tak, wiem że późno, ale wcześniej odmawiała współpracy. I widząc jak szybko poszło i bez dramatu - nie żałuję, że się nie spieszylam.

Nikt mnie nie przekona, że 8 miesięczne dziecko jest gotowe na nocnik. Takie dziecko nawet jeszcze nie siedzi pewnie więc posadzenie go na nocniku jest dla mnie abstrakcja.
Ja moja odpieluchowalam jak miala 2 lata i 10 miesięcy. Zajelo nam to dokładnie 3 dni. I tak, wiem że późno, ale wcześniej odmawiała współpracy. I widząc jak szybko poszło i bez dramatu - nie żałuję, że się nie spieszylam.

Dużo zależy od dziecka 😊 bratowa zwlekała z synem i siku wolał jak miał niecale 3 lata a kupę jak miał 3 lata i 3 miesiące 🤷‍♀️ i w tym samym wieku kuzynka ma córkę i szybko ją sadzała na nocniku i wszystko ładnie wola od kiedy skończyła 2 lata i nie było płaczu i odciśniętego nocnika na tyłku 🤷‍♀️

Gdzieś kiedyś przeczytałam że dzieci są jak drzewa każde rozkwita kiedy przyjdzie pora.Mi nie chcieli wierzyć że synek raczkowal pięknie gdy miał 6 miesięcy dobrze że miałam udokumentowane pieknym filmikiem z datą w telefonie zresztą, on wszystko robił jak dla mnie szybko jedyne co chodzić zaczął normalne.Watpie że jakiś rodzić zdecyduje się posadzić dziecko 8 miesięczne chwiejace się na nim.Widzicie ile nas tyle przypadków i każdy robi jak uważa.Znajoma mi tak.strasznie próbowała wytłumaczyć że dziecko rzuci smoczka jak przyjdzie na to czas ...bo jej siostry syn tak miał. I co nie przegadasz że nie każde dziecko musi tak robić ja syn siostry ja jestem be bo zabrałam smoka bo też cxulammze najlepsza to dla niego pora się z nim pożegnać

Dużo zależy od dziecka [emoji4] bratowa zwlekała z synem i siku wolał jak miał niecale 3 lata a kupę jak miał 3 lata i 3 miesiące [emoji2368] i w tym samym wieku kuzynka ma córkę i szybko ją sadzała na nocniku i wszystko ładnie wola od kiedy skończyła 2 lata i nie było płaczu i odciśniętego nocnika na tyłku [emoji2368]
Oczywiście, że tak. Kazde jest inne i rozwija się swoim rytmem. Ale jednak rodzic sadzajacy na nocnik 8 miesięczniak a jest albo niepoważny albo nieświadomy tego jaka krzywdę może mu zrobić.
Co innego półtoraroczne dziecko a co innego 8mies niemowlę.

Oczywiście, że tak. Kazde jest inne i rozwija się swoim rytmem. Ale jednak rodzic sadzajacy na nocnik 8 miesięczniak a jest albo niepoważny albo nieświadomy tego jaka krzywdę może mu zrobić.
Co innego półtoraroczne dziecko a co innego 8mies niemowlę.

Kumpeli mała siedziała pieknie jak miała 6 miesięcy, więc każde inne dziecko jest inne i trzeba podejść indywidualnie wg mnie. Nie ma "szablonu" dla wszystkich dzieci. Jednym służy szybsze odstawianie smoczka czy pieluch a innym poźne. Moja teściowa tak zwlekała z odstawieniem smoczka u mojego męża, ze ma krzywe jedynki 🤦‍♀️ (tak, wiemy są aparaty itp ale o sam fakt podejścia do tematu mi chodzi).

Kumpeli mała siedziała pieknie jak miała 6 miesięcy, więc każde inne dziecko jest inne i trzeba podejść indywidualnie wg mnie. Nie ma "szablonu" dla wszystkich dzieci. Jednym służy szybsze odstawianie smoczka czy pieluch a innym poźne. Moja teściowa tak zwlekała z odstawieniem smoczka u mojego męża, ze ma krzywe jedynki [emoji2356] (tak, wiemy są aparaty itp ale o sam fakt podejścia do tematu mi chodzi).
Ok, nie ma sensu ciągnąć tematu,bo nie dojdziemy do porozumienia. 8 miesięczne dziecko wg mnie samo na nocnik nie usiądzie, a jeśli nie umie zrobić tego samo I robimy to my to robimy krzywdę jego kręgosłupowi. Siedzieć a siadać to nie to samo. Wystarczy skonsultować z jakimkolwiek fizjoterapeuta. Tyle w temacie.

reklama
Każdy robi jak uważa z wprowadzaniem nocnika. Jednak 8 miesięczne dziecko nie rozumie po co to i na co. Owszem spokojne dziecko sadzać.
Natomiast opowieści naszych mam lub babć wcale do mnie nie przemawiają. Wystarczy przeczytać stare zalecenia odżywiania dzieci 😂😂😂
O wpływie wczesnego odpieluchowania można sobie w necie poczytać. Synowi założyłam majtki w wieku 20 miesięcy i już pieluszki nie chciał założyć. Z kolei trzy lata to dla mnie też raczej skrajność ale w drugą stronę. Choć w sumienia wszystko zależy od dziecka.

Do góry