reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Moja najlepsza przyjaciółka też ma takie problemy z córką. Ma prawie 4 lata i jedzie na tabletkach żeby wypróżniać się regularnie...
U nas nic nie pomagało. Masakra.... w przedszkolu nigdy nie korzystał z WC. W szkole dopiero niedawno....a syn zdał do piątej klasy. Jakaś trauma, choć nigdy nie zmuszałam do nocnika , samo wyszło. Teraz córka sygnalizuje że coś robi ale ogólnie nie zwracam na to uwagi i nawet do głowy mi nie przychodzi aby zdjąć jej pieluchę.

reklama
Wielopieluchowanie wraca do łask. Śledzę jedną stronę i tam wcale dzieci nie odpieluchowywują się wcześniej.
Ja z siostrą ponoć już w wieku roku korzystałyśmy z nocnika, ale to raczej nie dlatego, że było nam nieprzyjemnie i doskonale czułyśmy potrzebę. Nieprzyjemnie było naszej mamie ciągle prać i prasować tetrę, a my siedziałyśmy na nocniku tak długo aż nie zrobiłyśmy. Tak kiedyś wyglądało odpieluchowywanie. Wykształcało nieprawidłowe wzorce poprzez sikanie nie za potrzebą, a na komendę. Zupełnie inne mięśnie wtedy pracują. A skutkuje niestety nietrzymaniem moczu w dorosłym życiu, zwłaszcza u kobiet.
Tak też racja że rodzicom było wygodniej nie wiem zależy pewnie od rodziców rozmawiałam.z mama jak to było w ogóle możliwe to mówi że kupa cierpliwości częste sadzenie i zero pieluchy tylko do spania.Tak też robiłam z synem i pięknie się nauczył i nic na sile

Moja kumpela od 8 mca małą sadzała na nocniku (szczegolnie rano) i miała niecałe 2 lata jak skończyła korzystać z pieluch. Teraz ma prawie 4 lata i zero problemów 🤷‍♀️ i ze mną mama robiła tak samo i też szybko wolałam i nie było później problemów 😉 ale ani kumpela ani mama nie kazały siedzieć tak dlugo aż będzie zrobione, ale nauczyły po nocy siku na nocnik więc chyba dziecko się szybciej przyzwyczaja do majtek i wołania 🤷‍♀️

U nas w rodzinie i wśród znajomych dużo później wołają chłopaki 🤷‍♀️ kuzynki córka też jak skończyła 2 lata już nie chciała mieć pieluch zakładanych 😉

Moja kumpela od 8 mca małą sadzała na nocniku (szczegolnie rano) i miała niecałe 2 lata jak skończyła korzystać z pieluch. Teraz ma prawie 4 lata i zero problemów [emoji2368] i ze mną mama robiła tak samo i też szybko wolałam i nie było później problemów [emoji6] ale ani kumpela ani mama nie kazały siedzieć tak dlugo aż będzie zrobione, ale nauczyły po nocy siku na nocnik więc chyba dziecko się szybciej przyzwyczaja do majtek i wołania [emoji2368]

U nas w rodzinie i wśród znajomych dużo później wołają chłopaki [emoji2368] kuzynki córka też jak skończyła 2 lata już nie chciała mieć pieluch zakładanych [emoji6]
Nikt mnie nie przekona, że 8 miesięczne dziecko jest gotowe na nocnik. Takie dziecko nawet jeszcze nie siedzi pewnie więc posadzenie go na nocniku jest dla mnie abstrakcja.
Ja moja odpieluchowalam jak miala 2 lata i 10 miesięcy. Zajelo nam to dokładnie 3 dni. I tak, wiem że późno, ale wcześniej odmawiała współpracy. I widząc jak szybko poszło i bez dramatu - nie żałuję, że się nie spieszylam.

Nikt mnie nie przekona, że 8 miesięczne dziecko jest gotowe na nocnik. Takie dziecko nawet jeszcze nie siedzi pewnie więc posadzenie go na nocniku jest dla mnie abstrakcja.
Ja moja odpieluchowalam jak miala 2 lata i 10 miesięcy. Zajelo nam to dokładnie 3 dni. I tak, wiem że późno, ale wcześniej odmawiała współpracy. I widząc jak szybko poszło i bez dramatu - nie żałuję, że się nie spieszylam.

Dużo zależy od dziecka 😊 bratowa zwlekała z synem i siku wolał jak miał niecale 3 lata a kupę jak miał 3 lata i 3 miesiące 🤷‍♀️ i w tym samym wieku kuzynka ma córkę i szybko ją sadzała na nocniku i wszystko ładnie wola od kiedy skończyła 2 lata i nie było płaczu i odciśniętego nocnika na tyłku 🤷‍♀️

Gdzieś kiedyś przeczytałam że dzieci są jak drzewa każde rozkwita kiedy przyjdzie pora.Mi nie chcieli wierzyć że synek raczkowal pięknie gdy miał 6 miesięcy dobrze że miałam udokumentowane pieknym filmikiem z datą w telefonie zresztą, on wszystko robił jak dla mnie szybko jedyne co chodzić zaczął normalne.Watpie że jakiś rodzić zdecyduje się posadzić dziecko 8 miesięczne chwiejace się na nim.Widzicie ile nas tyle przypadków i każdy robi jak uważa.Znajoma mi tak.strasznie próbowała wytłumaczyć że dziecko rzuci smoczka jak przyjdzie na to czas ...bo jej siostry syn tak miał. I co nie przegadasz że nie każde dziecko musi tak robić ja syn siostry ja jestem be bo zabrałam smoka bo też cxulammze najlepsza to dla niego pora się z nim pożegnać

Dużo zależy od dziecka [emoji4] bratowa zwlekała z synem i siku wolał jak miał niecale 3 lata a kupę jak miał 3 lata i 3 miesiące [emoji2368] i w tym samym wieku kuzynka ma córkę i szybko ją sadzała na nocniku i wszystko ładnie wola od kiedy skończyła 2 lata i nie było płaczu i odciśniętego nocnika na tyłku [emoji2368]
Oczywiście, że tak. Kazde jest inne i rozwija się swoim rytmem. Ale jednak rodzic sadzajacy na nocnik 8 miesięczniak a jest albo niepoważny albo nieświadomy tego jaka krzywdę może mu zrobić.
Co innego półtoraroczne dziecko a co innego 8mies niemowlę.

Oczywiście, że tak. Kazde jest inne i rozwija się swoim rytmem. Ale jednak rodzic sadzajacy na nocnik 8 miesięczniak a jest albo niepoważny albo nieświadomy tego jaka krzywdę może mu zrobić.
Co innego półtoraroczne dziecko a co innego 8mies niemowlę.

Kumpeli mała siedziała pieknie jak miała 6 miesięcy, więc każde inne dziecko jest inne i trzeba podejść indywidualnie wg mnie. Nie ma "szablonu" dla wszystkich dzieci. Jednym służy szybsze odstawianie smoczka czy pieluch a innym poźne. Moja teściowa tak zwlekała z odstawieniem smoczka u mojego męża, ze ma krzywe jedynki 🤦‍♀️ (tak, wiemy są aparaty itp ale o sam fakt podejścia do tematu mi chodzi).

Kumpeli mała siedziała pieknie jak miała 6 miesięcy, więc każde inne dziecko jest inne i trzeba podejść indywidualnie wg mnie. Nie ma "szablonu" dla wszystkich dzieci. Jednym służy szybsze odstawianie smoczka czy pieluch a innym poźne. Moja teściowa tak zwlekała z odstawieniem smoczka u mojego męża, ze ma krzywe jedynki [emoji2356] (tak, wiemy są aparaty itp ale o sam fakt podejścia do tematu mi chodzi).
Ok, nie ma sensu ciągnąć tematu,bo nie dojdziemy do porozumienia. 8 miesięczne dziecko wg mnie samo na nocnik nie usiądzie, a jeśli nie umie zrobić tego samo I robimy to my to robimy krzywdę jego kręgosłupowi. Siedzieć a siadać to nie to samo. Wystarczy skonsultować z jakimkolwiek fizjoterapeuta. Tyle w temacie.

reklama
Każdy robi jak uważa z wprowadzaniem nocnika. Jednak 8 miesięczne dziecko nie rozumie po co to i na co. Owszem spokojne dziecko sadzać.
Natomiast opowieści naszych mam lub babć wcale do mnie nie przemawiają. Wystarczy przeczytać stare zalecenia odżywiania dzieci 😂😂😂
O wpływie wczesnego odpieluchowania można sobie w necie poczytać. Synowi założyłam majtki w wieku 20 miesięcy i już pieluszki nie chciał założyć. Z kolei trzy lata to dla mnie też raczej skrajność ale w drugą stronę. Choć w sumienia wszystko zależy od dziecka.

Do góry