reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

miliaa badania prenatalne są zalecane (ale też nie konieczne) wszystkim kobietom po 35 roku życia i wtedy są refundowane przez NFZ, poza tym jeśli lekarz stwierdzi że istnieje konieczność wykonania to może zlecić zrobienie młodszej pani...
w każdym innym przypadku są to badania odpłatne

reklama
Miliaa- tylko w niektórych sytuacjach jest zalecane i refinansowane, ja mam z uwagi na wiek. W sobotę nasza koleżanka opowiadała A. , ze im oba testy wskazywały na Downa i zdecydowali sie na amniopunkcję. Okazało się, że mały zdrowy. Ja już bym chciała, żeby było jutro. Był dziś mój lekarz i mówił, że po 16 tyg. te krwiaki to już rzadkość. Być może łożysko sobie rośnie i wzrasta w jakieś naczynko krwonośne. Ja mam takie kruche naczynia krwionośne.

dorex...mnie kazali zrobic w klinice badania w 12 tygodniu ciazy, na bardzo dobrym sprzecie. nie wiem czy to oznaczalo badania prenatalne, ale gin specjalnie zwrocila uwage, zeby to byl na prawde dobry sprzet. ja nie lecze sie na nfz nigdy. zawsze chodze prywatnie.

Milaa - to pewnie chodziło o tzw. usg genetyczne. Na takim sprawdza się narządy maluszka, wymiary i NT (przezierność karkową). Jeśli coś zaniepokoi lekarza, to wtedy może skierować na prenatalne. Ono musi być zrobione chyba do końca 13 tc.

ło matko, ja to nie ogarniam tego wszystkiego...:sorry:mozliwe lilonka, ze to chodzi o genetyczne...:-p to dobrze, ze mi podpowiedzialas, bo jak bede dzwonic umawiac sie na wizyte to bede przynajmniej wiedziala jak to usg nazwac;-)

miliaa lilionka ma rację, takie usg w 12 tc to też będę miała, a prenatalne to zupełnie inna "bajka". Ja prenatalnych nie robię bo jeśli wyjdzie coś źle to i tak nie usunę ciąży, a amnipunkcji także bym nie zrobiła. Nie chcę się stresować, tym bardziej, że bardzo często jak badania prenatalne wychodzą nie za dobre a dzieciaczki i tak rodzą się zdrowe. Osobiście znam takie pary, które bały się amniopunkcji, miały podejrzenie ZD, całą ciążę się stresowali a dzidzia zdrowiutka się urodziła.

Dokładnie Madzialenak. Z drugiej strony dobre wyniki też nie gwarantują 100% pewności. Ja z uwagi na 2 lekarzy miałam 2x takie usg i na obu lekarze nie widzieli nic niepokojącego. Wystarczy mi samego stresowania związanego z ciążą - tu boli, tam kłuje, tu kopie, tam nie kopie;-) to mdliło, to niemdiło. Najchętniej zapadłabym w sen zimowy i obudziła się za minimum 6 tygodni:-)

Madzialenak - super wieści - gratuluję :) Oby tak dalej :)
Aisha - trzymam kciuki za badania - dawaj znać.
Miliaa - ja w tym czasie już miałam brzuszek - teraz już będzie rósł z dnia na dzień:) Rób zdjęcia żeby mieć fajną pamiątkę :)

Ja mam 30 lat i mam zalecone wszystkie prenatalne - z uwag i na to że zapłodnienie IFV było. Miałam to między 12 a skończonym 13tc, test PAPPA i AFP. Dziś się na połówkowe umówiłam na 21.02. Póki co wszystko jest w porządku - i niech tak zostanie :)

Dzisiaj całą noc mi się śniło że wózek kupuję - naoglądałam się na wieczór i mi później po głowie chodziło :)

Lilonka Ty już bliżej niż dalej jesteś :-)Teraz to już szybko Ci zleci, nim się nie obejrzysz to będziesz nam opisywała jak poród minął

reklama
Ja bym chciała obudzić sie na początku czerwca... Dziś mnie pocieszył lekarz, który mnie wtedy przyjmował, bo powiedział, że jego zdaniem to ten sam krwiak, a krew taka ciemna, bo to stara krew, z której tamten krwiak sie oczyścił. Zobaczymy jutro ... Pozdrawiam

Do góry