reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Moja prawie 2latka tez mowi mliko🤪no i nie laczy nawet dwoch slow tylko gada pojedyncze slowa.natomiast po swojemu to rak gada potrafi nawet na nas nakrzyczec-moja mama nazywa ja "niemiec"bo ona tak glosno i dobitnie gada po swojemu i normalnie jakby po niemiecku🤣troche sie martwie ta jej mowa chociaz naprawde jest progres
No u nas teraz dopiero ruszył a za chwile ma 3 🤦🏻‍♀️ umie kilkanascie slow i je łączy żeby go rozumiano, nawet nie wiesz ile razy dziecko może powtórzyć to samo zdanie w kółko bo tylko je zna i słowa wypowiadane co chwile o tym samym. Do 2 roku życia nie chciał powtarzać slow po nas. Teraz przynajmniej próbuje od ok 2,5 powtarzać po nas ale najczęściej z marnych skutkiem bo wychodzi co innego.

reklama
słuch to on ma perfekt ale uparciuch jest. Zdania tworzy 2-3 wyrazowe, złączone ze slow polskich i holenderskich. Nie mówi nazw zwierząt ale potrafi nasladowac ich odgłosy. Pokazuje części ciała i twarzy ale nie mówi ich - wyjątkiem jest oko bo je wymawia. Do tego tez tworzy sobie sam słowa jak nie umie wymówić. Zamiast mleko mówi mliko. No i swój Jezyk idzie na całego tutaj nie ma problemu tylko my tu nic nie rozumiemy. Nie ma typowego zachowania autystycznego opisywanego na wszelkiej literaturze, ale ma pewne jego części wiec może spektrum. Moja bratanica ma zdiagnozowane spektrum. Mój szwagier miał wybiorczosc pokarmowa ale wtedy nie było to jeszcze diagnozowane. Ostatnio go mierzylam to ma 94cm i 14kg i po środku siatki centylowej wiec chyba nie jest zle. Rozwój ruchowy ogarnięty na maksa, podbija place zabaw i wspinaczki. Jest drobny ale ja byłam identyczna w jego wieku
wagowo i wzrostowo idealnie jak moja. Co do mowy to moja sie nie zamyka, po hiszpansku mowi normalnie pelnymi zdaniami, po polsku i katalonsku znacznie slabiej, ale to kwestia czasu. Tyle ze nie ma sensu porownywac. Neurolog powiedziala mi, ze jest dzieckiem nadaktywnym, rozwoj blizszy 4 latce niz 3 latce, ale placimy za to brakiem snu i mam sie spodziwac peoblemow w szkole (aktywnosc plus szybko rozwoj = nuda na zajeciach). Wiec i tak zle i tak niedobrze.
Co do spektrum to nie ma zespolu cech, to sa rozne aspekty, ja znam sie tylko baardzo pobieznie, bo mnie to interesuje, natomiast cokolwiek Cie niepokoi, na pewno warto sprawdzac.

A co będziecie korzystać z tego tatowego co weszlo 9 tygodni ?
nie . Grzesiek na to nie przystanie a jak by mieli płacić mu 80 procent to było by słabo bo kredyty nas gonią on do dodatkowej chodzi po godzinach a ja jak się dogadam z nową dyrektor to chciał La bym zrobić sobie tak żeby mi pasowało Werke odwozić i przywozić ze żłobka ale nie wiem jak to będzie . Lipiec i sierpień będzie nam ją pilnowała moja mama no a we wrześniu niestety żłobek . Nie mogę sobie pozwolić na to żeby być na wychowawczym bezpłatnym bo nie ujedziemy 🤷

nie . Grzesiek na to nie przystanie a jak by mieli płacić mu 80 procent to było by słabo bo kredyty nas gonią on do dodatkowej chodzi po godzinach a ja jak się dogadam z nową dyrektor to chciał La bym zrobić sobie tak żeby mi pasowało Werke odwozić i przywozić ze żłobka ale nie wiem jak to będzie . Lipiec i sierpień będzie nam ją pilnowała moja mama no a we wrześniu niestety żłobek . Nie mogę sobie pozwolić na to żeby być na wychowawczym bezpłatnym bo nie ujedziemy 🤷
No właśnie niby wprowadzili , ale kogo stać A to jest jeszcze płatne 70 %. Ostatnio ceny w sklepach zabijają.

A ile płacicie za żłobek?

reklama
Do góry