reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

reklama
czesc dziewczyny

mam nadzieje, ze wybaczycie moje bardzo podstawowe pytania. dopiero wczoraj zrobilam test ciazowy i dzisiaj drugi raz dla pewnosci. wyglada na to, ze jestem w ok 5 tygodniu.

czy moglybyscie mi powiedziec, jakie powinny byc moje pierwsze kroki? czy powinnam sie zglosic do GP czy do Well Woman clinic? czy powinnam isc jak najszybciej, czy zaczekac jeszcze z tydzien dla pewnosci? kilka lat temu bylam ciazy, ktora zakonczyla sie wlasnie ok 5 tygodnia i boje sie, ze to sie moze powtorzyc.

czesc dziewczyny

mam nadzieje, ze wybaczycie moje bardzo podstawowe pytania. dopiero wczoraj zrobilam test ciazowy i dzisiaj drugi raz dla pewnosci. wyglada na to, ze jestem w ok 5 tygodniu.

czy moglybyscie mi powiedziec, jakie powinny byc moje pierwsze kroki? czy powinnam sie zglosic do GP czy do Well Woman clinic? czy powinnam isc jak najszybciej, czy zaczekac jeszcze z tydzien dla pewnosci? kilka lat temu bylam ciazy, ktora zakonczyla sie wlasnie ok 5 tygodnia i boje sie, ze to sie moze powtorzyc.
nie wiem jakie terminy obowiązują w przychodni ale musisz umówić się do położnej tak żebyś około 8 tygodnia miała wizytę, na tej wizycie masz wywiad środowiskowy i masę papierów do wypełnienia a położna umawia cię na usg na około 12 tydzień. Chyba że u was wymaga się żebyś zwierzyła się gp że w ciąży jesteś. Po prostu idź na recepcję do twojej przychodni oni cię umówią z położną:tak:
Oczywiście trzymam kciuki mocno

honeypie gratulacje! :) Tak jak napisała Ci karis,idź albo zadzwoń do przychodni,powiedz kiedy miałaś ostatni okres i oni Ci powiedzą co dalej,do kogo masz się umówić i na kiedy. W każdej przychodni jest inaczej. Ja w pierwszej ciaży po telefonie do przychodni dosta lam tel do położnych,tam ode mnie wzieli dane typu data OM etc. i powiedzieli,ze przyślą list z terminem wizyty. Przysłali tak na ok 8 tydz. Teraz z kolei już w innej przychodni zadzwoniłam i od razu dostałam termin do położnej ale też w okolicach 8 tyg ( u mnie akurat to w 7 było bo tak mieli termin)

dzieki karis i joasiu za szybka odpowiedz.

zadzwonilam do przychodni w czasie lunchu, zeby zapytac, co mam robic. Niestety pani recepcjonistka byla niezbyt zorientowana i (po konsultacji z kolezanka) powiedziala, zebym przyszla jutro miedzy 8 a 10, to moze ktos mnie przyjmie.

Takie rozwiazanie niezbyt mi sie podobalo, wyszlam wiec wczesniej z pracy i zaszlam do przychodni osobiscie. Recepcjonistka, z ktora rozmawialam, tez byla niezorientowana (!), ale przynajmniej umowila mnie na 9. Nie wiem, co to za lekarz, bo nie powiedziala, ale mam wizyte, wiec postep jest!

Trzymajcie kciuki, zeby wszystko bylo dobrze!

Honeypie witaj. Jak bylo u lekarza?Co Ci powiedzial?

Kamilalopez - zapytali mnie, czy robilam test ciazowy i jak potwierdzilam, to dali numer, na ktory trzeba zadzwonic, zeby sie umowic do poloznej. Niestety termin mam dopiero na koniec grudnia, jak juz bede miala skonczony 12 tydzien! Takze na razie pozostaje czekanie i ewentualnie jak bede w PL na swieta to odwiedze moja byla ginke, zeby sprawdzic, czy wszystko ok.

reklama
Do góry