reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

hej dziewczyny, chcialam Wam tylko napisac ze wlasnie dzisiaj przyszedl Nam paszport brytyjski dla corci :D a oboje z T. nie mamy obywatelstwa brystyjskiego ;)

reklama
hehe juz pisze :)
* aplikacje bierze sie z poczty, nie wiem czy sie da sciagnac, bo te pobrane z poczty kazada ma inny numer i kod paskowy
* inne aplikacje sa dla dzieci inne dla doroslych wiec trzeba poprosic odpowiednia

zeby ubiegac sie o paszport brytysjki dla dziecka to:
* w momencie urodzenia dziecka ktores z rodzicow musi byc powyzej 5 lat w uk = legalnie pracowac, miec papiery zeby to udeokumentowac (w przypadku jak rodzcie nie sa malzenstwem to mama musi byc powyzje 5 lat w dniu urodzenia dziecka, jesli rodzice sa malzenstwem to tata moze byc powyzje 5 lat a mama moze byc mniej, jesli malzenstwo obydwoje sa 5 lat to pewnie wystarczy papiery jednego z rodzicow ALE trzeba pamietac ze bedzie sie wysylac papiery osobej ktora pracuje = utrzymuje rodzine).

jesli rodzice nie byli 5 lat w uk w momencie urodzenia dziecka to ten proces nie jest taki latwy, dokladnie nie wiem, nie interesowalam sie :)

* aplikacje musi podpisac osoba ktora ma brytyjski paszport (podac nr swojego paszportu) i takze nr do kontaktu, adres pracy itp, swoj TYTUL. nie moze to byc byle kto, musi byc osoba znaczaca w srodowisku (tak pisze na aplikacji)(np doktor, albo inna wiarygodna osoba) ktora zna rodzine dziecka wiecej niz 2 lata. mi podpisal znajomy anglik ktory jest architektem z zawodu.
* wyslalam: wypelniona aplikacje, dodalam tez list wyjasniajacy, akt urodzenia dziecka, moj paszport (paszport ktory sie mialo w momencie urodzenia dziecka, jesli paszport stracil waznosc to wysyla sie ten nieaktualny razem z tym nowym) i uwaga oryginal odpis (nie moze byc kopia) MOJEGO AKTU URODZENIA (kazali mi wlasnie to dosylac wiec jak sie wysle od razu to bedzie szybciej), i potwierdzenie jak sie utrzymywalam przez te 5 lat (p60, p45, bank statement)
* nie potrzebny jest staly rezydent, jesli dobrze sie udokumentuje te 5 lat przepracowanych

* koszt paszportu to £49 + £3 jesli sie chce zeby dokumenty ktore sie dosyla (np moj paszport) wyslali przesylka ubezpieczona. w kwocie 49 jest tlyko przesylka ubezpieczona dla paszportu ktory otrzyma dziecko.
* ja wypelnialam forme zeby mi pociagneli kase bezposrendio z konta, mozna postal order zaplacic albo jak tam sie chce

mam nadzieje ze pomoglam, jesli ktos ma wiecej pytan to moze uda mi sie odpowiedziec :p

ogolnie to przyslali mi list ze zazwyczaj nie wydaja paszportow dziecia ktorych zadne z rodzicow nie ma brytyjskiego obywatelstwa ALE tak jak to napisalam jest takie prawo ze dzieci z krajow eurojeskich dostaja autemoatycznie obywatelstwo, jesli jedno z rodzicow bylo w momencie urodzenia w uk wiecej niz 5 lat.

Ale cisza na tym forum :) A JA mam pytanie Agatakat czy akt urodzenia swoj mialas przetlumaczony na angielski czy uznali polski?(wydaje mi sie ze pewnie bedzie trzeba przetlumaczyc ale pytam z ciekawosci).A I czy Wy mielsicie rezydenta jakiegos czy tylko papiery potwierdzajace wasz legalny pobyt?Sorki ale maz chce wyslac i chcialabym wiedizec dokladnie.

Ostatnia edycja:
gosia akt swoj mialam nieprzetlumaczony :) i rezydenta stalego mam, ale jesli jest wydany po tym jak sie dziecko urodzilo to i tak nic nie daje i trzeba potwierdzac 5 lat pobytu przed urodzeniem dziecka (p45, p60, bank statements etc)

NO My rezydenta nie mamy :( Ale maz i tak chce wyslac.Ma list z pracy polecjajcy dodatkowo ze go znaja 5 lat i formularz juz wypelniony z podpisem naszego lekarza ktory nam poswiadczyl ze nas zna i dal swoje dane z paszportu. W sumie wszystko procz aktu urodzenia meza bo to on bedzie zalatwial bo on tutaj ma przepracowane 5 lat.NO ciekawe czy nam sie tez uda.Agatakat a czy jak jestemy malzenstwem to wystarczy tylko meza paszport i akt urodzenia nie musi byc dwojga rodzicow?I co z aktem slubu bo do polskiego paszportu potrzebne ?Sorki ze tyle pytan.A wiecie cos moze na temat polskiego paszportu bo nam wyrobili angielski akt urodzenia bez polskich znakow i czekamy na poprawe teraz.MAm na imie Małgorzata a jest Malgorzata i musielismy wyslac list z prosba o zmiane i czekamy na odpowiedz bo podobno teraz jest to wymagane przy wyrobieniu polskiego paszportu a kiedys podobno nie trzeba bylo miec.Czy ktoras z was cos moze wie na ten temat?

gosia nie odpowiem Ci na te pytania :) bo my malzenstwem nie jestesmy wiec glownie dowiadywalam sie i czytalam po ang co jesli malzenstwem sie nie jest ;) mysle ze jesli Wam sie nie spieszy z paszportem to zawsze mozecie wyslac aplikacej a potem cos doslac jesli beda tego wymagac!

ja mam polski znak w nazwisku a tutaj na akcie urodzenia Naszej coreczki mam nazwisko zapisane bez polskiego znaku. nazwisko Amanda ma po tacie i tez zapisane bez polskich znakow i zostawilismy jej nawet meska koncowke zeby tutaj nie bylo problemu z odmienianiem.
jedyne co to ja slyszalam ze w polsce przy skladaniu o paszport dla dziecka sklada sie wczesniej forme o korekte polskich znakow.

my wyorbimy Malej polski dowod, przy okazji jak bedziemy w pl. nie bede jej skladac o polski paszport :)

reklama
Do góry