reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

Bernadetka - wiem ze jestes teraz bardzo zajeta ale obiecalas wystawic mi opinie o naszym szpitalu i opiece podczas porodu;-)

Bylam dzisiaj w koncu u poloznej i malutki juz leży główka do dolu, mam nadzieje że nie zrobi jak jego kuzyn i się nie przekręci dwa tyg przed porodem:-D
Czesc Melka Sorki ze nie napisalm wczesniej ale jakos sie zeszlo.
Tak wiec opieka podczas porodu mialam wspaniala, byla przymnie biala angielka troche juz starsza i bardzo mi pomagala, poddawala mi pomysly jak rodzic jak sie ulozyc zeby bylo lepiej. Naprawde jestem bardzo zadowolona, ja nie mialam wiekszych problemow oprocz tego ze nie mogli znalezc tetna dziecka i musieli mojej malej przypiac czujnik do glowki przez kanal rodny, ale wtedy przyszedl lekarz. Ogolnie rodzilam tylko 4,5 godziny i po 8 godz od porodu bylam juz w domu. Bardzo mile wspominam. Nie martw sie bedzie dobrze. Oczywiscie moj M byl przy porodzie i bardzo pomagal, no i przecial pepowine. Byla przy mnie jeszcze jedna studentka, ale wczesniej zapytali mnie czy sie zgadzam, byla bardzo mila i pomocna.
Pozdrawiam wszystkie ciezaroweczki i wszystkie swiezutkie mamusie, trzymajcie sie cieplutko.:-):-):-):tak::tak::tak:

reklama
hmm, mi przyslali dwa listy, jeden bym poprawnie wypelnila papiery, a dugi, ze nie dostane reason: bo nie?!!
co to za reason ma byc, to nie reason?!!

Medio a Tobie przyznali?

Myleene becikowe nalezy sie wtedy kiedy otrzymujesz chid tax credit w kwocie ponad tysiac na rok, chodzi tutaj o child element, jezeli go nie otrzymujesz to dopiero po porodzie bedziesz mogla sie starac o ten benefit.

Sorki Myleene nie zuwazylam ze juz twoje malenstwo ma ponad miesiac:zawstydzona/y:. Jezeli masz jakiekolwiek pytania o benefity to napisz, prowadze biuro ksiegowe i robimy setki benefitow wiec moge ci pomoc.:tak::tak:;-);-)

Bernardeta - moze mogla bys rozbic moje watpliwosci a mianowicie...
To moja pierwsza ciaza, oboje z mezem pracujemy i nie pobieramy zadnych benefitow jakos nigdy o tym nie myslelismy chociaz pewnie cos by nam sie nalezlo bo kokosow nie zarabiamy, to powiedz mi prosze jak to jest jesli zloze wniosek o to 500 funciakow powiedzmy miesiac przed porodem to wogole to mi sie to nie nalzey? Czy jak zloze po porodzie to moze dostane? Czy wogole nic nie dostane bo to pierwszy dzidzius ?? I czy ta wyplata ma sie jakos pozniej do wyplacanego macierzynskiego ?? Bede wdzieczna za odpowiedz ;-)

A na teraz juz sie rzegnam i do poniedzialku. Wszystkim mamusiom milego wypoczynku i slonecznego weekendziku papatki

Dzieki Bernardetka, a mialas znieczulenie? Ja myslalam zeby wziac epidural, bo sie boje tego bolu - pierwszy raz wiec nie wiem co mnie czeka:tak:Wlasnie probuje meza rozliczyc z HM, dopiero sie ucze i probuje dojsc co do czego - jak mi nerwy puszcza to sie zglosze do naszej ksiegowej;-):-)
Myleene - mi tez odeslali formularz bo przeoczylam ta strone i w ogole nie dalam nikomu do podpisania, potem wypisala i mi lekarka. Nie wiem czy cos bedzie ale warto sprobowac. Ja jestem tu od 4 lat i caly czas pracowalam a akurat jak zaszlam w ciaze to firma padla i zostalam z niczym, wiec uwazam ze mi sie nalezy i skladam wnioski o co sie da! Wszedzie taka sama biurokracja - wisze na telefonach non stop, upominam sie, dopytuje i kloce - niestety inaczej sie nie da;-)
A tak na marginesie to moja szurnieta polozna (nie wiem czemu dziala mi na nerwy) stwierdzila ze za duzo owocow tez nie powinnam jesc bo maja duzo cukru i dziecko bedzie duze?! Slyszalyscie kiedys cos takiego?:szok:
Myslalam ze witaminki to samo zdrowie:-)

bernadetka, dzieki, juz wiem dlaczego sie przypieprzyli:))

melka niestety, ale polozna ma racje, lepiej bys jadla warzywa niz owoce; owoce maja duzo cukru i moga prowadzic do cukrzycy ciazowej, a i dziecko moze byc duze...ja podczas ciazy uwielbialam jablka, podniosly mi strasznie poziom cukru i podejrzewali cukrzyce ciazowa...wiec stawiaj na warzywka:))

Sachmecia skoro nie pobierasz zadnych benefitow nie nalezy ci sie 500f czyli SSMG. Po porodzie zloz jak najszybciej papiery o CHTC, jak ci przyznaja go w wysokosci wiekszej niz 1096f, wtedy skladaj papiery o SSGM

Melka79 ja wzielam tylko zastrzyk penitydyna czy cos takiego dostalam go dwa razy i drugi jeszcze dzialal jak mnie zszywala, ja nie chcialam epiduralu bo wtedy nic nie czujesz i nie wiesz czy trzeba przec czy nie i musisz sie zdac na polozna ktora ci to powie. Wiesz ja juz dwa razy rodzilam naturalnie i dla mnie nie bylo takiego strachu bo wiedzialam co mnie czeka, ale nie martw sie zaraz po porodzie w pierwszej sekundzie zapomnisz o calym bolu gwarantuje ci to.:tak::tak::tak::tak:;-). Jak nie dasz rady z Tax Return to pisz moze ci cos pomoge.:-):-)
Sachmecia to wszystko zalezy od tego ile macie dochodu rocznego jezeli nie przekracza 16000 to proponuje teraz juz zlozyc wniosek o WTC a zaraz po porodzie dopisac dzidziusia i dostaniecie tez CTC, wtedy dopiero zlozyc SSMG i wtedy wam dadza te 500, bo jezeli nie masz CTC w kwocie wiekszej niz 1096 na rok to nie nalezy ci sie becikowe. Jak sie orientuje to jeszcze pracujesz ale gdybys przeszla na maternity to wtedy we wniosku o WTC wpisujesz ze obecnie nie pracujesz i dostaniecie wiekszy WTC.;-);-)Jest jeszcze wiele innych takich kluczykow zeby dostac benefity,ale to na inna rozmowe;-);-):-).

Melka79- ja miałam epidural 2 razy i bardzo sobie chwalę, choć za drugim razem zdążyli tylko na końcówkę ;-). A faktycznie nie zawsze się czuje skurcze parte, jednak ja czułam je za każdym razem:tak:. Leciutko ale zawsze:-).

Karolek męczy sie z ząbowaniem, bidulek.
Ja też niewyspana.
Miłego dnia.
Melka79 tak ja miałam epidurial i co z tego, nic nie zadziałał, albo mi dali znikomą dawkę, bo niechętnie mi dawali,niby drugie dziecko, takie tam gadanie,że szybko pójdzie... w Polsce jak miałam to nic nie czułam, a tu wyłam z bólu, nic kompletnie nic nie pomogło, gdyby nie gaz... to ech, szkoda pisać.
Myleene tak przyznali mi za tydz. kasa była na koncie.

reklama
Olinda Twoja córcia tez miała gorączkę przy ząbkowaniu, Karolek ma 38,1 dałam mu paracetamol,nie wiem co moge jeszcze zrobić?

Do góry