reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

reklama
Tajchi, wszystko ok, ma być chłopak podobno :) Ważne, tak jak Medio mówi, że zdrowy jest dzidziuś i ja również świetnie się czuję, więc jesteśmy szczęśliwi :)

Fasoleczka, a TY już ostatnie USG będziesz miała? Jesteś w połowie ciąży dopiero, albo chyba teraz ja się pogubiłam .... :)

Hej dziewczyny, powiedzcie czy w 19 tyg mozna stwierdzic na usg plec? bo ja za ponad tyg mam miec usg i sie doczekac nie moge :-D do polski lece i specjalnie sobie wizyte zalatwilam zeby dzidzie zobaczyc, bo jak narazie widzialam fasolke w 8 tyg wiec troche temu to bylo :-D. Aha i czy do stwierdzenia plci musi byc usg 3d czy na tym zwyklym tez da rade podejzec? I czy ma znaczenie to w ktorym tyg poczulam ruchy malenstwa?

czesc to znow ja powiedzcie czy slyszalyscie o tym ze jak sie kobieta w ciazy poparzy to dziecko bedzie mialo w tym miejscu slad? bo ja gdzies w 10 tyg sparzylam sie na brzuchu i slad mi pozostal i teraz sie martwie ze moje dziecko tez bedzie mialo slad. powiedzcie czy to prawda czy tylko jakis przesad?

Hej Matisek :-D Ale mnie rozbawiłaś :-) Kochana, to oczywiście przesąd, a powstał prawdopodobnie gdy jakaś kobieta oparzyła się, a dziecko przypadkiem miało w podobnym miejscu jakieś znamię :rofl2:

Nie martw się, dzidziuś na pewno będzie cały różowiutki i śliczny :tak: A jak nie to koniecznie daj znać :tak:
Buziak ;-)

Ostatnia edycja:
Witajcie lasencje :-)

Ja miałam dziś wizytę w domku przez Health Visitor, pani przyszła zapytać jak zamierzam karmić dziecko, w którym szpitalu będę rodzić, przyniosła mi 2 książki w języku polskim... ogólnie zrobiła mały wywiad :happy: czym się tu zajmujemy co robiliśmy w PL, spisała adres, numery telefonów i to tyle :confused:

Dziewczynki a ile razy miałyście robione tu USG? Bo ja tylko raz w 14tg ciąży. Położna powiedziała mi że więcej mieć nie będę bo ciąża przebiega prawidłowo i nie ma potrzeby żeby naświetlać nie potrzebnie dzidziusia :baffled:
Drugie USG miałam robione w 28tg w PL ale to się moim zdaniem nie wlicza, bo robiłam je na własne życzenie!

Co za paskudny dzień... znowu pada i wije :-(

Matisek z oparzeniem to oczywiscie przesad:-) Co do usg to w 19 tyg mozna juz zobaczyc plec dziecka i nie potrzeba 3d, zwykle 2d usg wystarczy. Jednak czasem dziedzia odwrocona jest tak ze nie mozna nic podpatrzec albo ma pepowine miedzy nozkami i wtedy tez sie nie dowiesz plci. No i nie ma znaczenia w ktorym tyg poczulas ruchy dziecka.
Karolinka z tego co wiem to tu standardowo robia usg 2 razy (pierwsze miedzy 12-14 tyg, i drugie w 20 tyg i ten ostatni to jest bardzo wazny scan, na ktorym mierza dzidzie i sprawdzaja poszczegolne organy szukajac ewentualnych wad rozwojowych...) Ja osobiscie mam bardzo czesto scany (do tej pory 4) ale to tylko dlatego bo nosze dwojke bobaskow w brzuszku:-)
lucin - fasoleczce chyba chodzi o to ze teraz ma 20tyg scan i jak wszystko jest oki to tu wiecej scanow juz nie robia...no chyba, ze zle rozumiem to pewnie fasoleczka mnie poprawi;-)
Bernadeta co u ciebie? Daj nam znac jak tu zagladniesz, pewnie juz z dzidzia przy piersi:tak:
Fasoleczka jak tam USG? Czekamy na relacje! :)

Uf to mi ulzylo z tym poparzeniem :-D chyba lepiej nie czytac o takich zabobonach, bo potem czlowiek swiruje :-D. Mam nadzieje ze na usg uda sie podejzec plec, chociaz od jakiegos czasu szuje ze bedzie corcia :-), wiec kto wie. he he. buziale

reklama
karolinka- to faktycznie bardzo dziwne, bo standardowo robią tu scan w 20 tyg. i jest on dużo ważniejszy od tego w 12 tyg. ponieważ robią wtedy wszystkie pomiary, sprawdzają, czy dzidzia dobrze się rozwija i czy nie widać wad wrodzonych, które czasem leczą już w brzuszku. Chyba Twoja położna coś tu zaniedbała. Ale nie martw się skoro robiłaś w polsce to na pewno wszystko Ci dokładnie sprawdzili:tak:. Nie zmienia to jednak faktu, że aż mnie trafia jak słyszę, że mogą zaniedbać coś tak ważnego:angry:.

Do góry