reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

Czy ktos moze wie jak jest z ta sluzba wojskowa w PL? Chcialabym zeby moj synek mial rowniez obywatelstwo polskie ale gdzies wyczytalam ze potem moga go wezwac do wojska w PL. Gdzies juz o to spytalam (chyba na glownym forum) i ktos wyjasnil ze chlopiec moze byc wezwany do wojska w kraju w ktorym mieszka no ale jaka jest regula jesli w kraju w ktorym mieszka nie ma obowiazkowej sluzby wojskowej?

reklama
Czy ktos moze wie jak jest z ta sluzba wojskowa w PL? Chcialabym zeby moj synek mial rowniez obywatelstwo polskie ale gdzies wyczytalam ze potem moga go wezwac do wojska w PL. Gdzies juz o to spytalam (chyba na glownym forum) i ktos wyjasnil ze chlopiec moze byc wezwany do wojska w kraju w ktorym mieszka no ale jaka jest regula jesli w kraju w ktorym mieszka nie ma obowiazkowej sluzby wojskowej?
Nie wiem nic na ten temat, a ile Twój synek ma lat? Mój 6.
Z wojskiem w Polsce zawsze były akieś numery więc wszystko możliwe, jak się czegoś dowiesz na ten tamat to napisz.:blink:

1597.gif

U mnie tak jak u PINKI, trzeba zapytac, bo sami nie powiedza jaka jest plec dziecka. A co do wojska to jeszcze jest troche czasu. W PL maja teraz zmieniac zasady poboru i planuja zrobic zawodowa armie. Wiec nie wiadomo co bedzie za te 18-20 lat jak nasze dzieci dorosna.

Zeby wojsko moglo powolac Twojeego synka musi byc zameldowany w Polsce. Tak jest na dzien dzisiejszy. Dopoki nie jest zameldowany to wojsko niema go w rejestrze.

Nie wiem nic na ten temat, a ile Twój synek ma lat? Mój 6.
Z wojskiem w Polsce zawsze były akieś numery więc wszystko możliwe, jak się czegoś dowiesz na ten tamat to napisz.:blink:

Moje malenstwo ma dopiero 4 tygodnie ale wlasnie go rejestrujemy w Westminsterze i w nastepnym tygodniu bede skladac formularz o paszport brytyjski wiec sie zastanawialam czy moze od razu tez polski mu zrobic.

Zeby wojsko moglo powolac Twojeego synka musi byc zameldowany w Polsce. Tak jest na dzien dzisiejszy. Dopoki nie jest zameldowany to wojsko niema go w rejestrze.

Dzieki za odpowiedz. Zeby zlozyc wniosek o paszport PL to chyba tez trzeba by go zameldowac w PL? Skoro maja sie zmienic przepisy to chyba na razie zostawie ten temat i zobacze co bedzie. Poza tym slyszalam ze kolejki w konsulacie w Lond sa koszmarnie dlugie i na paszport PL tez czeka sie wiecznosc wiec na razie sobie daruje szczegolnie ze musimy do PL jechac juz za miesiac na wesele.

No i tu kolejne pytanie :sorry2:. Czy z 2-miesiecznym maluszkiem mozna latac czy lepiej samochodem?

Moje malenstwo ma dopiero 4 tygodnie ale wlasnie go rejestrujemy w Westminsterze i w nastepnym tygodniu bede skladac formularz o paszport brytyjski wiec sie zastanawialam czy moze od razu tez polski mu zrobic.

Dzieki za odpowiedz. Zeby zlozyc wniosek o paszport PL to chyba tez trzeba by go zameldowac w PL? Skoro maja sie zmienic przepisy to chyba na razie zostawie ten temat i zobacze co bedzie. Poza tym slyszalam ze kolejki w konsulacie w Lond sa koszmarnie dlugie i na paszport PL tez czeka sie wiecznosc wiec na razie sobie daruje szczegolnie ze musimy do PL jechac juz za miesiac na wesele.

No i tu kolejne pytanie :sorry2:. Czy z 2-miesiecznym maluszkiem mozna latac czy lepiej samochodem?

A tak wogóle to co trzeba tutaj w Angli zrobić jak się urodzi dziecko?Jakie są formalności?

A czy rodzice muszą mieć obywatelstwo brytyjskie, by dziecko dostało brytyjski paszport?Proszę napiszcie co wiecie na ten temat.Dzięki.;-)

Ja widziałam jak latały dziewczyny z takimi maluchami samolotem, bo z często latałam do Polski, więc zawsze z 2-3 maleństwa były, najgorsze było jak narobiły w pieluchę w samolocie....

reklama
Aby dziecko dostalo obywatelstwo brytyjskie to jedno z rodzicow musi miec takowe. Z tego co sie orientuje to chyba tylko USA daje swoje obywatelstwo:-(.A szkoda...

Do góry