reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cienkie endometrium po lyzeczkowaniu - jak odbudowac

IZABELA 1

Fanka BB :)
Witam,
Jestem po lyzeczkowaniu. Niestety endometrium w drugim cyklu po poronieniu wynosi tylko 3mm w 26 dnia cyklu. Boje sie, ze tak mi zostanie i uniemozliwi to zagniezdzenie kolejnych ciaz. Wiem, ze musi uplynac troche czasu. Czy bralyscie jakies suplementy na szybsza odbudowe endometrium?

reklama
Witam,
Jestem po lyzeczkowaniu. Niestety endometrium w drugim cyklu po poronieniu wynosi tylko 3mm w 26 dnia cyklu. Boje sie, ze tak mi zostanie i uniemozliwi to zagniezdzenie kolejnych ciaz. Wiem, ze musi uplynac troche czasu. Czy bralyscie jakies suplementy na szybsza odbudowe endometrium?
Najważniejsze pytanie brzmi czy byłaś wtedy po owulacji czy owulacji wogóle nie było w tym cyklu? Jeśli nie ma owulacji to cienkie endometrium jest normalne.

Witam,
Możesz sobie poczytać w internecie jest cała lista produktów, które dobrze działają na endometrium. Ale niestety prawda jest taka, że pytanie z jakiego powodu jest ono takie cienkie? Być może po lyzeczkowaniu masz zrosty wewnątrzmaciczne i wtedy żadna dieta ani suplementy (ani nawet hormony) Ci nie pomogą.
Polecam zaleźć dobrego lekarza, który ma w tym temacie wiedzę.
Ja leczyłam zrosty przed pół roku i miałam wykonane 3 histeroskopie. Po tym czasie endometrium pomimo ze nie było już zrostów nadal było cienkie i w 20 dc miało 4.1 mm. Ale wbrew temu co piszą w Internecie - u mnie właśnie na takim endometrium doszło do zagnieżdżenia i obecnie jestem w 13 tygodniu. Także nie zawsze grubość ma znaczenie ale jego receptywność i budowa. Głowa do góry! I poszukaj dobrego lekarza.

Najważniejsze pytanie brzmi czy byłaś wtedy po owulacji czy owulacji wogóle nie było w tym cyklu? Jeśli nie ma owulacji to cienkie endometrium jest normalne.
Tak, mialam owulacje. Normalnie moje endometrium bylo zawsze w porzadku co do grubosci, to znaczy prawidłowe. Teraz po lyzeczkowaniu lekarz napędził mi stracha jsk powiedzial ze 3mm. Nic na to nie przepisal. Boje sie, ze moze sie nie odbudowac.

Tak, mialam owulacje. Normalnie moje endometrium bylo zawsze w porzadku co do grubosci, to znaczy prawidłowe. Teraz po lyzeczkowaniu lekarz napędził mi stracha jsk powiedzial ze 3mm. Nic na to nie przepisal. Boje sie, ze moze sie nie odbudowac.
Daj sobie trochę czasu, w internecie jest dużo sposobów na poprawienie grubości endometrium m.in. dietą i witaminami, zrób badania między 2 a 5dc (estradiol, LH, FSH itp), znajdź lekarza który tego nie zbagatelizuje i zechce wdrożyć jakieś leczenie. Po łyżeczkowaniu mógł się zrobić stan zapalny, zrosty więc lekarz powinien zlecić odpowiednie badania/ zabiegi aby to sprawdzić.
Także zacznij od dobrego lekarza i badań, później dopiero leczenie. 🙂

Daj sobie trochę czasu, w internecie jest dużo sposobów na poprawienie grubości endometrium m.in. dietą i witaminami, zrób badania między 2 a 5dc (estradiol, LH, FSH itp), znajdź lekarza który tego nie zbagatelizuje i zechce wdrożyć jakieś leczenie. Po łyżeczkowaniu mógł się zrobić stan zapalny, zrosty więc lekarz powinien zlecić odpowiednie badania/ zabiegi aby to sprawdzić.
Także zacznij od dobrego lekarza i badań, później dopiero leczenie. 🙂
Dziekuje za slowa otuchy. Naprotechnolog q drugim cyklu po lyzeczlowaniu zlecił mi estradiol tydzien po owulacji. Czyli w 21dc. Zdziwiło mnie to, ale podobno w naprotechnologii w tym dniu oznacza sie czesto estradiol. Powiedzial, ze wynik wyszedl pieknie. Jeśli estradiol mam dobry to myslisz ze poprawi mi on grubosc endometrium?

Dziekuje za slowa otuchy. Naprotechnolog q drugim cyklu po lyzeczlowaniu zlecił mi estradiol tydzien po owulacji. Czyli w 21dc. Zdziwiło mnie to, ale podobno w naprotechnologii w tym dniu oznacza sie czesto estradiol. Powiedzial, ze wynik wyszedl pieknie. Jeśli estradiol mam dobry to myslisz ze poprawi mi on grubosc endometrium?
Jeśli estradiol masz dobry to problemem może być chociażby stan zapalny endometrium i należy zrobić biopsje z oznaczeniem komórek NK i CD138 lub histeroskopię podczas której odrazu sprawdzą czy nie ma zrostów, niekoniecznie jest to problem hormonalny.

Witam,
Ja mam 6tyg po zabiegu łyżeczkowaniu endometrium 17 mm przeraża mnie ze jest takie grube miesiączki nie dostałam jeszcze

Witaj, wiadomo że grube endometrium tez nie dobre zwłaszcza kiedy zmierza to w kierunku endometriozy, ale u Ciebie nie ma jeszcze powodu do obaw, bo jesteś przed okresem więc ono naturalnie jest grubsze i potem będzie cieńsze. Za to przynajmniej nie będziesz mieć problemów z zagnieżdzeniem zarodka i zajściem w ciąże. Trzymam kciuki za Ciebie. Ja za to się strasznie martwię. I pójde teraz w tym cyklu około 21 dnia cyklu na usg sprawdzić czy jest poprawa, bo te 3 mm to katasrofa totalna. Nigdy nie miałam tak cienkiego jak po tym łyżeczkowaniu.

reklama
Trzymam kciuki za Ciebie
Od maja stymuluje cykle w klinice by zwiększyć szanse na ciąże
W czerwcu udało się po wprowadzeniu zastrzyków i zaszłam lecz ciąże zatrzymała się nq 6tyg w 9 tyg miałam zabieg
3 tyg po zabiegu miałam kontrole i lekarz powiesiła ze na okres to spokojnie jeszcze 3-4tyg
W środę byłam na kontroli po 6 tyg i endometrium 17 mm okresu brak nadal

Do góry