reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CIEMIACZKO i wszystko na jego temat

Cześć dziewczyny! Z tym ciemiączkiem to się teraz strasznie zmartwiłam. Mój synek urodził się z małym ciemiączkiem 2X2 cm. Teraz ma prawie 2 m-ce (bez dwóch dni) i pediatra zaleciła podawać mu witaminę D3 codziennie w postaci tabletek, w ten sposób, że jednego dnia dostaje 750 mg a drugiego 1000 mg i tak na zmianę. Początkowo podawaliśmy 500 mg ale kazała dawkę zwiększyć - mimo małego ciemiączka - bo synek szybko przybiera na wadze i taka mała dawka w ogóle na niego nie działała. Kto ma tutaj rację? Podawać czy nie podawać?

reklama
Hej dziewczyny, dawno nie byłam na forum. Moja mała Wiktoria urodziła się w czewcu, ma małe ciemiączko 1/1cm przy porodzie i lekarz mówi, że zarasta kazała mi podawać witamine D3 co drugi dzień ale ja sie przestraszyłam i skonsultowałam z pediatra ze szpitala na Karowej. Ta lekarz kazała nie podawać witaminy do czasu ochłodzenia i deszczowych dni, bo jest dużo słońca i to wystarczy. W poniedziałek idę na usg przezciemiączkowe, mam nadzieję że bedzie wszystko ok. i si e uspokoje.
Mała miała przy porodzie obwód głowki 33 cm. a po 2 i pół miesiąca 38, ale ciagle sie martwię bo naczyta łam sie w internecie o tych róznych zarastających za szybko szwach itp.
Napszcie jak u Was dalej te pomiary.
Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Dziewczyny poradźcie!!!
Czytam sobie Wasze wypowiedzi i nie zdawałam sobie do teraz sprawy jaki mam problem. Otóż sprawdziłam w książeczce zdrowia i mój synek ma ciemiączko 1cm na 1 cm. Pediatra nic na ten temat mi nie mówił i zalecił witaminę D3 i to po 2 krople dziennie.Nawet pytałam czy to nie za dużo w tak słoneczne dni, ale kazał dawać 2. I teraz martwię się o to ciemiączko. Co to będzie jak ono się zrośnie. Co robić?
Do lekarza idziemy za 1,5 tygodnia to spytam o to,ale dziwię się, że Wy przy większych ciemiączkach macie nie dawać wit.D3 a ja przy takim malutkim mam i to sporo :mad:

Hej dziewczyny
ByLam z Wiktorią na usg przezciemiączkowym główki, jest wszystko ok pytałam o to małe ciemiączko i lekarz powiedział, ze jak usg jest ok to znaczy ze taka jej uroda i ze teraz bardzo dużo dzieci ma małe ciemiaczko i nic sie nie dzieje.

Dzięki za informacje o badaniach, czy wiecie ile ma wynosic obwód główki, albo ile ma przyrastać?

Aletko, czy coś wyszło nie tak? skąd ta dieta?
jaki lekarz daje skierowanie na badania?

Edzia u nas głowka przez 6 tyg, przyrosła o 2 cm w obwodzie. A czy dobrze przyrasta to sprawdzaj sobie na siatkach centylowych. Teraz mały ma 39cm w obwodzie

reklama
Cześć Dziewczyny
Mój synek ma 3 miesiące i jeden dzień witamine D podeje mu od drugiego miesiąca po 2 krople codziennie tak jak zalecił doktor. Tydzień temu byłam z nim u lekarza i ma ciemiączko 2 na 2 i lekarka dalej kazała podawać 2 krople codziennie.
Pozdrawiam Magda

Do góry