reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CIEMIACZKO i wszystko na jego temat

Aga mój mały ma prawie 8 miesięcy a wypija dziennie ok. 900 ml. płynów ( mleczko, soczki, herbatki) Pzdr.

reklama
Siaba
A ile przypada na soczki i herbatki? Moja pije z cyca ok.11, 20 no i w nocy od 2-3 razy, nieraz około 16, czyli 4-6 razy dziennie zalezy od dnia. Trudno powiedzieć ile wypije z cyca. A jakie podajesz soczki i herbatki? Twoj pije z butelki - tak?

Aga - różnica polega na tym,że mój mały jest na butelce - mleczka dostaje 2 x 210 ml. a reszta to soczki ( mój mały pije wszystkie soki przeznaczone dla jego wieku ale rozcieńczam je wodą ) i herbatka - ulubiona malinowa z dzika różą dla dzieci od 6 miesiąca.

U nas na szczęście wszystko OK.Byłam u pediatry i nie jest to wklęśniete ciemiączka aczkolwiek bardzo duże. Na razie nic nie kazała robić.Vigantol podawać jak dotychczas 2 kropelki.Powiedziała, że ciemiączko ma czas do 18 miesięcy, aby zarosnąć. Co do niewielkiej ilości płynów jakie mała wypija - powiedziała, że niektóre dzieci nie potrzebują i nie chcą pić. Ale dziś się mała chyba przestraszyła wizyty i ładnie mi od rana piła z butelki, a po obiadku soczek przecierowy łyżeczką.

Nie martwcie się Mamusie na pewno wszystko jest OK.

Aletko, moja córeczka urodziła się z ciemiączkiem 2x2cm. teraz skończyła 5 miesięcy i lekarz powiedział że ma bardzo małe ciemiączko niecałe 1x1cm . główka jej przyrasta prawidłowo przez 2miesiące i 1tydzień - 2cm. Pediatra kazała mi kontrolować główkę. Ale też kazała dawac wit D co 2gi dzień. Szczerze mówiąc to zgłupiałm. Nie wykupiłam tej witaminy i postanowiłam z mężem, że nie będziemy jej podawać dziecku.
Powiedz mi ile teraz ma twoja córeczka i jakie ma ciemiączko?

Byłam juz u kilku lekarzy i kazdy mówi co innego. Neurolodzy powiedzieli żeby nie podawac. jeden pediatra, że codziennie a dugi ze co drugi dzien.
Wit D podawałam co drugi dzień do czerwca, a od czerwca nie podaję wcale. Dzić powiedziałam o tym pediatrze, a ona mimo małego ciemiączka kazała mi podawać co drugi dzień. Można zgłupieć. Będę kontrolować ciemiączko, a wit D córcia ma pod dostatkiem bo mieszkamy na wsi i większość dnia spędzamy na dworze.

Ty masz jasną sytuację. Ja robiłam Róży usg główki 10 dni temu. Miałam poród z vacum i dlatego Róża jest pod kontrolą neurologów. Badanie wyszło niedokładnie, bo ciemiączko jest małe. Mimo niejasnych wyników kolejny neurolog powiedział,ze jest wszystko w porządku i dodał żeby nie dawac wit D.
Dzieki za odpowiedź, troche się uspokoiłam, ale bede kontrolowac główke swojej Róży. W poniedziaek jade z nią na szczepienie i zapytam kolejnego lekarza co z wit D. Ciekawe co wymysli ten tym razem?

dziewczyny to mnie najbardzie wkurza...lekarze mysla, że przychodzimy do nich z chomikiem.....a to sa nasze dzieci i oczekujemy pełnych informacji. Jak córcia miała zapalenie płuc i leżałyśmy w szpitalu to robiono jej kontrolne USG główki bo miala przy porodzie wylew i wtedy dowiedziałam się że ciemiączko jest wyjątkowo małe i lekarz nic nie widzi....ale od tamtej pory nic nie usłyszałam na temat ciemiączka....boje sie teraz że źle robie podając jej witamine D. Tak to jest w Polsce najlepiej iść do 10 lekarzy bo niczego pewni być nie możemy :-[

reklama
Z tymi lekarzami to jest doslownie tragedia - jedni mowia tak drudzy inaczej - pojdziesz do 10 lekarzy to uslyszysz 10 roznych rad

Do góry