reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

Ja tez zamowilam butelki i inne akcesoria TT od tego sprzedawcy, a teraz skusze sie na ta tetre. Tak pytam z ciekawosci jaka gruba bo ogladałam w kilku sklepach i w niektorych to byly takie jakies sztuczne te pieluchy i dosłownie sito a w innych nieco grubsze :-) dzieki za info

reklama
JA własnie u nas w Pepco widziałam tetry ale białe i one mi sie wydawały własnie takie cienkie i sztuczne jakies, nie wiem jak kolorowe bo tych akurat nie mieli. Flanelowe kolorowe były fajne

ja tetrowe kupiłam we wzorki a flanelowe jednokolorowe bo akurat tam gdzie kupowałam to te flanelowe we wzory były mega pstrokate. Planuję dokupić jeszcze kilka tetrowych.

Ja mam takiego farta że moja babcia kiedyś handlowała bielizną i pieluchami tetrowymi i uchowało się kilka ty tetr i to takich grubych i porządnych i teraz sama nie wiem czy dokupić jeszcze , mam ich teraz 15 sztuk.Pieluch będę używać jednorazowych.

Ja mam 20 sztuk zwyklych tetrowych, starczy na pewno, mimo ze to sie pierze non stop na poczatku, bo jak nie uleje to obsika podlozona pieluche itd.
Ale flanelowe mi nie potrzebne.

Mnie Pepco jakoś nie powala, wydaje mi się, że jakość bawełny mają kiepską.
Dla większych dzieci mają lepsze jakościowo i ładniejsze rzeczy ale dla noworodka kiepsko.

Ja nie mam ani jednej tetrowej pieluchy jeszcze:zawstydzona/y:

reklama
Pieszczoszka - faktycznie, te podkłady z Belli są tanie, nie opłaca się ich kupować na allegro.

Położna kazała mieć ze sobą podkłady poporodowe i duże podpaski z Belli... Chodzi o podkłady takie do przewijania, które dodatkowo chronią łóżko przed zabrudzeniem? Usiłowałam odnaleźć Wasze listy zakupów do szpitala dla mamy, ale nie mogłam... :-:)-:)zawstydzona/y::zawstydzona/y: Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś jeszcze raz napisał o potrzebnych rzeczach:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Anik, tak jest u mnie:

Lista rzeczy, które należy zabrać ze sobą do szpitala (tak jest w moim szpitalu, w innym może być inaczej. Może się komuś przyda. Zaznaczam, że u nas położne ubierają dzidzię w okresie pobytu w szpitalu w ubranka szpitalne, a potrzebne są własne dopiero na wyjście):

Dla mamy do szpitala:
1. Aktualny dokument ubezpieczenia
2. Oryginały ostatnich badań (w tym grupy krwi)
3. Dowód osobisty
4. Kartę ciąży
5. 2 saszetki Tantum Rosa
6. Szlafrok
7. Koszulę nocną (najlepiej bawełnianą, rozpinana z przodu)
8. jednorazowe majtki poporodowe
9. Biustonosz z odpinanymi miseczkami
10. Kapcie- klapki pod prysznic
11. Przybory toaletowe
12. Podkłady jednorazowe na łóżko (4sztuki)
13. (Ewentualnie) odciągacz pokarmu
14. Wkładki laktacyjne

Dodatkowo:
15. Pampersy ok. 30 szt
16. Chusteczki nawilżające dla dziecka

Lista rzeczy dla dziecka w dniu wyjścia do domu:

1. Becik
2. Koszulka (najlepiej kopertowa)
3. Body z rękawkami lub kaftanik i śpiochy
4. Czapeczka
5. Pieluszka tetrowa

Zimą dodatkowo: