Widzę, że ten wątek ma już 2 lata, ale muszę go odświeżyć. Jestem w 29tc+4 i borykam się od prawie 3 tyg.z zapaleniem dziasel. Byłam już u 3 stomatologów (w tym 2 periodontologow, ostatni raz w minioną środę) i wszyscy zgodnie mówią, że zapalenie jest niewielkie, że wygląda jak uszkodzenia mechaniczne i raczej nie jest bakteryjne. Stosuje różne żele, plukanki, ale dziasla nie goja się, wręcz pojawiają się nowe ogniska i zaczął mnie bolec węzeł pod żuchwa, wiec raczej lepiej nie jest. Moje pytanie, czy któraś z Was brała na to jakiś antybiotyk? Te specyfiki bez recepty guzik dają, a ja bardzo się martwię, że to zapalenie wpłynie negatywnie na dziecko, bo niestety wszędzie tak jest napisane.Hej, czy któraś z Was boryka/borykała się z ciążowym zapaleniem dziasel? Jak sobie z tym radziłyście, co stosujecie?
reklama
Dodam jeszcze, że problem pojawił się, gdy lekarz zwiększył mi dawkę luteiny podjęzykowej, że względu na miękka szyjkę.Widzę, że ten wątek ma już 2 lata, ale muszę go odświeżyć. Jestem w 29tc+4 i borykam się od prawie 3 tyg.z zapaleniem dziasel. Byłam już u 3 stomatologów (w tym 2 periodontologow, ostatni raz w minioną środę) i wszyscy zgodnie mówią, że zapalenie jest niewielkie, że wygląda jak uszkodzenia mechaniczne i raczej nie jest bakteryjne. Stosuje różne żele, plukanki, ale dziasla nie goja się, wręcz pojawiają się nowe ogniska i zaczął mnie bolec węzeł pod żuchwa, wiec raczej lepiej nie jest. Moje pytanie, czy któraś z Was brała na to jakiś antybiotyk? Te specyfiki bez recepty guzik dają, a ja bardzo się martwię, że to zapalenie wpłynie negatywnie na dziecko, bo niestety wszędzie tak jest napisane.
Zazuu
Fanka BB :)
Widzę, że ten wątek ma już 2 lata, ale muszę go odświeżyć. Jestem w 29tc+4 i borykam się od prawie 3 tyg.z zapaleniem dziasel. Byłam już u 3 stomatologów (w tym 2 periodontologow, ostatni raz w minioną środę) i wszyscy zgodnie mówią, że zapalenie jest niewielkie, że wygląda jak uszkodzenia mechaniczne i raczej nie jest bakteryjne. Stosuje różne żele, plukanki, ale dziasla nie goja się, wręcz pojawiają się nowe ogniska i zaczął mnie bolec węzeł pod żuchwa, wiec raczej lepiej nie jest. Moje pytanie, czy któraś z Was brała na to jakiś antybiotyk? Te specyfiki bez recepty guzik dają, a ja bardzo się martwię, że to zapalenie wpłynie negatywnie na dziecko, bo niestety wszędzie tak jest napisane.
U mnie w każdej ciąży zapalenie dziąseł.
Jedyne co pomaga to meridol o ten z fotki.
Jest cudownym wynalazkiem i nie mam pojęcia co w sobie ma, ale nic nie pomaga a on w zasadzie już po kilku godzinach
Załączniki
Dziękuję za polecenie, mam i stosowałam zarowno pastę jak i plyn, ale niestety nie pomagają. Właściwie od tego zaczęłam, bo właśnie meridol mi wcześniej pomagal, ale niestety tym razem nie pomógł. Miejscami moje dziasla wyglądają, jakby popękały. Stosuje dentosept fast, elugel, plukanke Alfa-implant, Żel do na podrażnienia od protez. No po prostu nic mi nie pomaga.U mnie w każdej ciąży zapalenie dziąseł.
Jedyne co pomaga to meridol o ten z fotki.
Jest cudownym wynalazkiem i nie mam pojęcia co w sobie ma, ale nic nie pomaga a on w zasadzie już po kilku godzinach
Zazuu
Dziękuję za polecenie, mam i stosowałam zarowno pastę jak i plyn, ale niestety nie pomagają. Właściwie od tego zaczęłam, bo właśnie meridol mi wcześniej pomagal, ale niestety tym razem nie pomógł. Miejscami moje dziasla wyglądają, jakby popękały. Stosuje dentosept fast, elugel, plukanke Alfa-implant, Żel do na podrażnienia od protez. No po prostu nic mi nie pomaga.
No to niestety nie mam pomysłu bo u mnie to jest rozwiązaniem, a ani dentyści ani inne środki nie pomagały
NNo to niestety nie mam pomysłu bo u mnie to jest rozwiązaniem, a ani dentyści ani inne środki nie pomag
Najgorzej, że zaczął bolec mnie węzeł chłonny i że to już 3 tyg. Trwa, a lekarze rozkładają ręce.Najto niestety nie mam pomysłu bo u mnie to jest rozwiązaniem, a ani dentyści ani inne środki nie pomagały
aspekt
A zmienić forme progesteronu? Np. na doustny besins albo na doodbytnicza, jeśli nie możesz dopochwowej?Dodam jeszcze, że problem pojawił się, gdy lekarz zwiększył mi dawkę luteiny podjęzykowej, że względu na miękka szyjkę.
Problemow z dziaslami przed ciaza raczej nie mialam, w ciąży ze starszym synem, jak widziałam, że coś się zaczyna, to wdrażała meridol i po dniu mijalo, w tej ciąży, póki nie zwiększono mi dawki progesteronu było ok. Z witamin to zdrowa dieta +suplementy, ale pewnie mam jakieś niedobory. Luteiny dopochwowej nie biorę, bo wywołuję u mnie podrażnienie, wręcz pękanie śluzówki i podobnie teraz dzieje się z moimi dziaslami.Jak będziesz robiła badania krwi, to zrób także crp. Będziesz wiedziala czy masz jakiś stan zapalny.
Z tego co piszesz, to już wcześniej miałaś problemy? Moze brakuje Ci witamin? Masz problem z kamieniem nazębnym?
reklama
W środę mam wizytę u prowadzącego, zapytam, co on sądzi o zmianie. Ten besins nie wchłania się gorzej niż luteina?A zmienić forme progesteronu? Np. na doustny besins albo na doodbytnicza, jeśli nie możesz dopochwowej?