reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciązowe Kłopociki

Ja na plecach nie śpię już od dawna. Czuje wtedy jakby mi coś gniotło klatkę piersiową.
W ciąży nie powinno się leżeć na plecach bo wtedy jest ucisk na przeponę i stąd uczucie zawrotów głowy i osłabienia.
Ja już od dawna leżę praktycznie tylko na prawym albo lewym boku i też mam poduszkę do spania i karmienia (co prawda innej firmy) - jak dla mnie rewelacja, tym bardziej że leżę cały dzień niestety :-(

reklama
Lekarz mi kazał spac na lewym boku :-( i gdzieś wyczytałam, że na prawym boku i na wznak nie powinno się spac bo uciska na jakieś główne żyły czy coś takiego. Ale i tak jak przeważnie śpię na boku to wszystko mnie boli, drętwieją mi nogi i ręce.
A mam pytanie, bo po przebudzeniu właśnie, mam popuchnięte dłonie, nie za dużo ale mam. A do tego dochodzą jeszcze bóle w kostkach w palcach jak zaciskam rękę. Czy któraś z Was coś takiego miała?

pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnie przespanej nocy
Clue

Lekarz mi kazał spac na lewym boku :-( i gdzieś wyczytałam, że na prawym boku i na wznak nie powinno się spac bo uciska na jakieś główne żyły czy coś takiego. Ale i tak jak przeważnie śpię na boku to wszystko mnie boli, drętwieją mi nogi i ręce.
A mam pytanie, bo po przebudzeniu właśnie, mam popuchnięte dłonie, nie za dużo ale mam. A do tego dochodzą jeszcze bóle w kostkach w palcach jak zaciskam rękę. Czy któraś z Was coś takiego miała?

pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnie przespanej nocy
Clue

a jak u ciebie z cisnieniem?

Clude
ja mam dokładnie tak samo miałam robione wszystkie badania związane z nerkami: kreatynina mocznik i takie tam z tym że czasami ból jest tak silny że nie mogę ruszać bolą mnie nadgarstki i kostki przy paluchach, ciśnienie mam zawsze albo ok albo za niskie. Nerki ok mam trochę podwyższone ob więc czekamy do rozwiązania jak się utrzyma to trzeb\a bedzie konsultowac a jak przejdzie to znaczy że związane było z problemami elektrolitowymi...
porozmawiaj z lekarzem na najbliższej wizycie!

Ciśnienie mam jak nik_i czyli albo dobre albo za niskie, ale również mam problem z nerkami - ten kielich czy miedniczka cały czas się powiększa. Czekam na poród a później się zobaczy czy to było standardowe powiększenie w ciąży, czy się zmniejszy po porodzie.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :-)

pozdrawiam serdecznie
Clue

Mi znowu niemilosiernie zaczely puchnac stopy. Dlonie juz od dawna mialam lekko spuchniete, a stopy zaczely dopiero teraz i niestety po nocy opuchlizna nie schodzi. Poza tym czuje sie swietnie nic mi specjalnie nie dokucza, nawet ostatnio spie bardzo dobrze, jednak przychodza momenty, kiedy mam tej calej ciazy dosc. A wszystko przez te kilogramy, okropnie mi ciezko czasami i czuje sie jak slonik.
Dobrze, ze to juz blizej konca. I jak Karola bede sobie miala swoja mala przy sobie:-)

Ale nie da się spac cały czas na lewym boku... to nie naturalne ;D przynajmniej dla mnie. Ja zmieniam pozycję kilkanaście razy w ciągu nocy. Na plecach też zdarza mi się spać i na prawym boku namiętnie też sypiam.

Do dziewczyn które cierpią na bóle bioder... poducha między nogi, albo kołdrę sobie zwinąć i zamiast poduchy między nogi wziąć. Jak się leży na wznak to mnie pomagała poduszka pod biodrami i pośladkami. Na szczęscie po trzech tygodniach zmagania się z koszmarnym bólem bioder wszystko prawie przeszło przeszło. Za to pojawiły się trudności z oddychaniem i bóle pleców i naprawdę bolesne kopniaki i szaleństwa lokatora mojego brzuszka :) Same przyjemności :)

reklama
W pierwszej caizy bardzo dretwialy i puchly mi rece i nogi, teraz narazie jest spokoj. Dretwienie i bol dloni czy ndgarstka jest normalne w naszym stanie, jest to tw. zespol ciesni nadgarstka i jest czesto spotykany w ciazy. Z tego co pamietam jest to spowodowane zmianami hormonalnymi ktore powoduja zatrzymanie i nadmiar wody w organizmie. Podobno ucisk na pewne nerwy tez moze byc przyczyna. Mojej kolezance ktora niedawno byla w ciazy i wlasnie jej to dokuczalo lekarz zalecil noszenie takich opasek uciskowych na dloniach, twierdzila ze to bardzo pomagalo. Po ciazy te dolegliwosci znikaja.

A ja juz dzisiaj dzwonilam do lekarza i za chwile sie tam wybieram mimo ze umuwiona wizyte mam dopiero we wtorek. Wczoraj mialam caly dzien skurcze, okolo 15 + kilka w nocy i towarzyszl im taki tepy bol miesiaczkowy. Prawie cala noc nie spalam i bardzo sie niepokoje:-(. Dziewczyny jesli macie skurcze to ile mniej wiecej na dzien czy ktoras tez odczuwa taki bol podbrzusza jak w czasie miesiaczki. Strasznie sie boje ze cos jest nie w porzadku:-(.

Do góry