reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciaza zagrozona i leki, leki:(

Malinka, moja koleżanka dostała sterydy przed porodem.. zaczęła mieć skurcze w 35 tyg i szybko dawali jej te sterydy i modlili się wszyscy żeby wytrzymała jeszcze chociaż 24h, bo tyle potrzeba, żeby te sterydy zadziałały na dzieciaczka.. a to konieczne dla rozwoju płuc u wcześniaka! bez tego może mieć problemy z oddychaniem.. także kochana, czego jak czego, ale sterydów w zagrożonej ciąży bać się nie można.. w razie przedwczesnego porodu będziesz się mogła po nich czuć bezpieczniej jeśli chodzi o dziecko

reklama
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Jakoś czuje sie spokojniej.
Agatka szyjkę mam około 25 mm wiec wydaje mi sie ze raczej dużo,dlatego tym bardziej zdziwiłam sie ze powinnam wziąć te sterydy.

Malinka powiem Ci tak.. lez:* przynajmniej do tego 34/35 tygodnia. wstawaj tylko do toalety i zjesc;* nie chodz po schodach, nie schylaj się i nie dzwigaj. Sterydy moga tylko pomoc.. juz niedługo Ci zostało do tego bezpiecznego czasu!:) a pamietaj, ze to Ty w duzej mierze teraz decydujesz o losach swojego Malenstwa:* poza tym czym sa dwa lub trzy tygodnie w porownaniu do zdrowia własnego dziecka? :) i przede wszystkim nie stresuj sie!

Ja leze juz od 10 tygodni..bylo ciezko na ppoczątku. Zawsze gdy jest mi przykro jak widze slonce za oknem, mysle sobie...ze juz niedługo bede chodzic po dworze z moja corcia-to pomaga:*

malinka no to sie nie martw .. szyjke jeszcze masz.. :) bedzie git. lez i wypoczywaj i bron boze nie miej z tego powodu wyrzutow.. twoj lekarz wie co robi... :) wiesz teraz masz jedyny czas w ktorym nikt do twojego lenistwa doczepic sie nie moze..:) wiec korzystaj ile wejdzie... a na sloneczko ... pootwieraj sobie wszystkie okna:)

Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia :)
Idę do szpitala w piątek,ale tylko na jedna noc,wiec nie jest zle.Podadza mi sterydy i będzie OK :) i juz z górki,a i ja będę spokojniejsza,ze w razie wcześniejszego porodu Mała będzie bardziej zabezpieczona :)

Malinka nie masz się czego obawiać, sterydy tylko pomogą. jeśli chodzi o szyjkę to ja miesiąc temu miałam krótszą bo tylko 2cm i mój ginek o sterydach nawet nie wspominał, w ogóle mam wrażenie, że na spokojnie podchodzi do mojej ciąży a mi to pasuje bo nie lubię panikować. Oszczędzaj się, leż kiedy możesz i nie dźwigaj tak jak piszą dziewczyny a będzie ok.

reklama
Do góry