reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża,wysoki cukier

Ja mieszkam w dużym mieście i mamy taką poradnię w specjalistycznym szpitalu, do takiej poradni wysłał mnie ginekolog. Jednak wydaje mi się, że każdy diabetolog mógłby prowadzić ciężarną, wielkiej różnicy tu nie ma. Większość cukrzyc ciążowych w Polsce jest prowadzona bez metforminy, tylko z dietą i insuliną w razie potrzeby bo takie są zalecenia. Na świecie często lekarze przepisują metforminę.

Ja ostatecznie nie jestem pod stałą opieką diabetologa, sama sobie radzę dietą, swoje pomiary konsultowałam jedynie z lekarzem tej specjalności, ale takim "zwykłym", z oddziału internistycznego.

reklama
A mi lekarz też powiedział, że jeśli cukrzyca się potwierdzi to powinnam prowadzić ciąże w poradni diabetologicznej przy szpitalu.
Myślę, że większość tu komentujących nie spojrzało, że ty jeszcze nie jesteś w ciąży, a już masz stan przedcukrzycowy.
W takim wypadku powinnaś też w razie ciąży rodzić w szpitalu o III stopniu referencyjnosci. A taki szpital właśnie zazwyczaj ma poradnie diabetologiczna do prowadzenia ciąży.
U mnie na szczęście na razie cukrzyca ciążowa się nie potwierdziła.
I nie wiem jakie masz wyniki badań, ale jeśli starasz się o ciąże to lepiej przemyśl to czy na pewno warto odstawić metformine :)

A mi lekarz też powiedział, że jeśli cukrzyca się potwierdzi to powinnam prowadzić ciąże w poradni diabetologicznej przy szpitalu.
Myślę, że większość tu komentujących nie spojrzało, że ty jeszcze nie jesteś w ciąży, a już masz stan przedcukrzycowy.
W takim wypadku powinnaś też w razie ciąży rodzić w szpitalu o III stopniu referencyjnosci. A taki szpital właśnie zazwyczaj ma poradnie diabetologiczna do prowadzenia ciąży.
U mnie na szczęście na razie cukrzyca ciążowa się nie potwierdziła.
I nie wiem jakie masz wyniki badań, ale jeśli starasz się o ciąże to lepiej przemyśl to czy na pewno warto odstawić metformine :)
cukrzycy jeszczw potwierdzonej nie bylo,cukier na czczo ok,po 2h było 170 , po kilku miesiącach metforminy i diety spadł do 145 jakoś tak , lekarz stwierdził że zagrożenienie cukrzyca minelo ale mam trzymać dietw i dalej metformine jak powiedziałam o planach ciążowych do zrezygnował z metforminy. Umowie się do diabetologa żeby sobie wszystko potwierdzić itp. Ale rozmawiałam też o tym z moją gin i nie wspominała nic o takiej przychodni ani o tym,że będę musiała szukać specjalnego szpitala do porodu

Cukrzyca wykryta w 6 tc
Najpierw poszłam do lekarza prywatnie, następnie znajoma położna poleciła mi wizytę w szpitalu w poradni i tam się tez wybrałam. Dla mnie dużo lepsza opcja jest diabetolog w szpitalu. Akurat ja byłam w Warszawie na Karowej i spędzasz kilka godzin na oddziale, badanie ginekologiczne, USG albo ktg w zależności od tego w jak wysokiej ciąży jestes. Pozniej spotkanie z diabetologiem a później z polozna. Najpierw dają okolica 2-3 tygodnie z dietą, jeśli to nie pomogą trzeba się zgłosić po insuline. Tyle 😊

Cukrzyca wykryta w 6 tc
Najpierw poszłam do lekarza prywatnie, następnie znajoma położna poleciła mi wizytę w szpitalu w poradni i tam się tez wybrałam. Dla mnie dużo lepsza opcja jest diabetolog w szpitalu. Akurat ja byłam w Warszawie na Karowej i spędzasz kilka godzin na oddziale, badanie ginekologiczne, USG albo ktg w zależności od tego w jak wysokiej ciąży jestes. Pozniej spotkanie z diabetologiem a później z polozna. Najpierw dają okolica 2-3 tygodnie z dietą, jeśli to nie pomogą trzeba się zgłosić po insuline. Tyle 😊
ok piszesz o takiej specjalnej poradni diabetologicznej dla ciężarnych ? Czy poprostu byłaś u diabetologa który przyjmuje w szpitalu,poszłaś na oddział i tam się tobą zajęli?

Mam cukrzycę ciążową - chodzę do zwykłego diabetologa na NFZ :) nikt łącznie z moim ginekologiem nie mówił mi o lekarzach specjalizujących się wyłącznie w cukrzycy ciążowej

ok piszesz o takiej specjalnej poradni diabetologicznej dla ciężarnych ? Czy poprostu byłaś u diabetologa który przyjmuje w szpitalu,poszłaś na oddział i tam się tobą zajęli?
Byłam na oddziale patologii ciąży w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci i tak ten diabetolog zajmuje się ciężarnymi z cukrzyca. Jest na oddziale poradnia dla kobiet z cukrzyca ciążowa. Moim zdaniem o wiele lepszy przekaz informacji niż diabetolog u którego byłam prywatnie. Jak zrobisz to już Twój wybór. Moja curkzuca już prawie 9 tygodni regulowana dieta, jest dobrze póki co. Z tym, że ja nie miałam problemów z cukrem wcześniej, Ty piszesz że jest przed ciążą stan przedcukrzycowy więc jednak lekarz ze szpitala i opieka takiego lekarza to chyba lepsza, bardziej kompleksowa opieka.

W moim przypadku, jeśli w późniejszej ciąży cukry będą szalec mam się zgłosić i po insulinę. Od 36 tc ktg co tydzień i najlepiej rodzic w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci.

Dwa miesiące przed zajściem w ciążę wykryto u mnie cukrzycę, dostałam od mojej endokrynolog i diabetolog (ma dwie specjalizacje) metforminę, pamiętam, że wyraziła się, że ona bardzo często pomaga zajść w ciążę, bo przy problemach z cukrem są problemy z owulacją, z pracą nadnerczy i dlatego często panie zachodzą w ciążę po włączeniu metforminy. Po zajściu stopniowo mi odstawiła, ale nie wiem dlaczego odstawiać przed...
Co do poradni w szpitalu, to różnie z tym bywa. Mój szpital jest jedyny w województwie z trzecim stopniem referencyjnosci, oczywiście mają tam przychodnię, ale większość kobiet narzeka. Ciągłe spóźnienia lekarzy, każdy mówi co innego, opryskliwe podejście pielęgniarek. Ja absolutnie nie chciałam chodzić do tamtej przychodni i prowadziłam cukrzycę u mojego lekarza prywatnie.

reklama
Dwa miesiące przed zajściem w ciążę wykryto u mnie cukrzycę, dostałam od mojej endokrynolog i diabetolog (ma dwie specjalizacje) metforminę, pamiętam, że wyraziła się, że ona bardzo często pomaga zajść w ciążę, bo przy problemach z cukrem są problemy z owulacją, z pracą nadnerczy i dlatego często panie zachodzą w ciążę po włączeniu metforminy. Po zajściu stopniowo mi odstawiła, ale nie wiem dlaczego odstawiać przed...
Co do poradni w szpitalu, to różnie z tym bywa. Mój szpital jest jedyny w województwie z trzecim stopniem referencyjnosci, oczywiście mają tam przychodnię, ale większość kobiet narzeka. Ciągłe spóźnienia lekarzy, każdy mówi co innego, opryskliwe podejście pielęgniarek. Ja absolutnie nie chciałam chodzić do tamtej przychodni i prowadziłam cukrzycę u mojego lekarza prywatnie.
czyli wybór jest ? Możesz się zdecydować na swojego lekarza diabetologa ? No ja też tego nie rozumiem poniekąd dlaczego już wyłączył metformine skoro tak naprawdę nigdy nie wiadomo ,który cykl będzie tym,w którym się uda. Chyba poszukam diabetologa konkretnego nie endokrynologa nie to i to tylko diabetologa . No i włączę dietę,bo przyznam,że sobie popuscilam ;/ Narazie drugi cykl bezoowocny,ale też nie zawsze możemy się starać,bo męża nie ma codziennie w domu

Do góry