reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża,wysoki cukier

Ja mieszkam w dużym mieście i mamy taką poradnię w specjalistycznym szpitalu, do takiej poradni wysłał mnie ginekolog. Jednak wydaje mi się, że każdy diabetolog mógłby prowadzić ciężarną, wielkiej różnicy tu nie ma. Większość cukrzyc ciążowych w Polsce jest prowadzona bez metforminy, tylko z dietą i insuliną w razie potrzeby bo takie są zalecenia. Na świecie często lekarze przepisują metforminę.

Ja ostatecznie nie jestem pod stałą opieką diabetologa, sama sobie radzę dietą, swoje pomiary konsultowałam jedynie z lekarzem tej specjalności, ale takim "zwykłym", z oddziału internistycznego.

reklama
A mi lekarz też powiedział, że jeśli cukrzyca się potwierdzi to powinnam prowadzić ciąże w poradni diabetologicznej przy szpitalu.
Myślę, że większość tu komentujących nie spojrzało, że ty jeszcze nie jesteś w ciąży, a już masz stan przedcukrzycowy.
W takim wypadku powinnaś też w razie ciąży rodzić w szpitalu o III stopniu referencyjnosci. A taki szpital właśnie zazwyczaj ma poradnie diabetologiczna do prowadzenia ciąży.
U mnie na szczęście na razie cukrzyca ciążowa się nie potwierdziła.
I nie wiem jakie masz wyniki badań, ale jeśli starasz się o ciąże to lepiej przemyśl to czy na pewno warto odstawić metformine :)

A mi lekarz też powiedział, że jeśli cukrzyca się potwierdzi to powinnam prowadzić ciąże w poradni diabetologicznej przy szpitalu.
Myślę, że większość tu komentujących nie spojrzało, że ty jeszcze nie jesteś w ciąży, a już masz stan przedcukrzycowy.
W takim wypadku powinnaś też w razie ciąży rodzić w szpitalu o III stopniu referencyjnosci. A taki szpital właśnie zazwyczaj ma poradnie diabetologiczna do prowadzenia ciąży.
U mnie na szczęście na razie cukrzyca ciążowa się nie potwierdziła.
I nie wiem jakie masz wyniki badań, ale jeśli starasz się o ciąże to lepiej przemyśl to czy na pewno warto odstawić metformine :)
cukrzycy jeszczw potwierdzonej nie bylo,cukier na czczo ok,po 2h było 170 , po kilku miesiącach metforminy i diety spadł do 145 jakoś tak , lekarz stwierdził że zagrożenienie cukrzyca minelo ale mam trzymać dietw i dalej metformine jak powiedziałam o planach ciążowych do zrezygnował z metforminy. Umowie się do diabetologa żeby sobie wszystko potwierdzić itp. Ale rozmawiałam też o tym z moją gin i nie wspominała nic o takiej przychodni ani o tym,że będę musiała szukać specjalnego szpitala do porodu

Cukrzyca wykryta w 6 tc
Najpierw poszłam do lekarza prywatnie, następnie znajoma położna poleciła mi wizytę w szpitalu w poradni i tam się tez wybrałam. Dla mnie dużo lepsza opcja jest diabetolog w szpitalu. Akurat ja byłam w Warszawie na Karowej i spędzasz kilka godzin na oddziale, badanie ginekologiczne, USG albo ktg w zależności od tego w jak wysokiej ciąży jestes. Pozniej spotkanie z diabetologiem a później z polozna. Najpierw dają okolica 2-3 tygodnie z dietą, jeśli to nie pomogą trzeba się zgłosić po insuline. Tyle 😊

Cukrzyca wykryta w 6 tc
Najpierw poszłam do lekarza prywatnie, następnie znajoma położna poleciła mi wizytę w szpitalu w poradni i tam się tez wybrałam. Dla mnie dużo lepsza opcja jest diabetolog w szpitalu. Akurat ja byłam w Warszawie na Karowej i spędzasz kilka godzin na oddziale, badanie ginekologiczne, USG albo ktg w zależności od tego w jak wysokiej ciąży jestes. Pozniej spotkanie z diabetologiem a później z polozna. Najpierw dają okolica 2-3 tygodnie z dietą, jeśli to nie pomogą trzeba się zgłosić po insuline. Tyle 😊
ok piszesz o takiej specjalnej poradni diabetologicznej dla ciężarnych ? Czy poprostu byłaś u diabetologa który przyjmuje w szpitalu,poszłaś na oddział i tam się tobą zajęli?

Mam cukrzycę ciążową - chodzę do zwykłego diabetologa na NFZ :) nikt łącznie z moim ginekologiem nie mówił mi o lekarzach specjalizujących się wyłącznie w cukrzycy ciążowej

ok piszesz o takiej specjalnej poradni diabetologicznej dla ciężarnych ? Czy poprostu byłaś u diabetologa który przyjmuje w szpitalu,poszłaś na oddział i tam się tobą zajęli?
Byłam na oddziale patologii ciąży w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci i tak ten diabetolog zajmuje się ciężarnymi z cukrzyca. Jest na oddziale poradnia dla kobiet z cukrzyca ciążowa. Moim zdaniem o wiele lepszy przekaz informacji niż diabetolog u którego byłam prywatnie. Jak zrobisz to już Twój wybór. Moja curkzuca już prawie 9 tygodni regulowana dieta, jest dobrze póki co. Z tym, że ja nie miałam problemów z cukrem wcześniej, Ty piszesz że jest przed ciążą stan przedcukrzycowy więc jednak lekarz ze szpitala i opieka takiego lekarza to chyba lepsza, bardziej kompleksowa opieka.

W moim przypadku, jeśli w późniejszej ciąży cukry będą szalec mam się zgłosić i po insulinę. Od 36 tc ktg co tydzień i najlepiej rodzic w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci.

Dwa miesiące przed zajściem w ciążę wykryto u mnie cukrzycę, dostałam od mojej endokrynolog i diabetolog (ma dwie specjalizacje) metforminę, pamiętam, że wyraziła się, że ona bardzo często pomaga zajść w ciążę, bo przy problemach z cukrem są problemy z owulacją, z pracą nadnerczy i dlatego często panie zachodzą w ciążę po włączeniu metforminy. Po zajściu stopniowo mi odstawiła, ale nie wiem dlaczego odstawiać przed...
Co do poradni w szpitalu, to różnie z tym bywa. Mój szpital jest jedyny w województwie z trzecim stopniem referencyjnosci, oczywiście mają tam przychodnię, ale większość kobiet narzeka. Ciągłe spóźnienia lekarzy, każdy mówi co innego, opryskliwe podejście pielęgniarek. Ja absolutnie nie chciałam chodzić do tamtej przychodni i prowadziłam cukrzycę u mojego lekarza prywatnie.

reklama
Dwa miesiące przed zajściem w ciążę wykryto u mnie cukrzycę, dostałam od mojej endokrynolog i diabetolog (ma dwie specjalizacje) metforminę, pamiętam, że wyraziła się, że ona bardzo często pomaga zajść w ciążę, bo przy problemach z cukrem są problemy z owulacją, z pracą nadnerczy i dlatego często panie zachodzą w ciążę po włączeniu metforminy. Po zajściu stopniowo mi odstawiła, ale nie wiem dlaczego odstawiać przed...
Co do poradni w szpitalu, to różnie z tym bywa. Mój szpital jest jedyny w województwie z trzecim stopniem referencyjnosci, oczywiście mają tam przychodnię, ale większość kobiet narzeka. Ciągłe spóźnienia lekarzy, każdy mówi co innego, opryskliwe podejście pielęgniarek. Ja absolutnie nie chciałam chodzić do tamtej przychodni i prowadziłam cukrzycę u mojego lekarza prywatnie.
czyli wybór jest ? Możesz się zdecydować na swojego lekarza diabetologa ? No ja też tego nie rozumiem poniekąd dlaczego już wyłączył metformine skoro tak naprawdę nigdy nie wiadomo ,który cykl będzie tym,w którym się uda. Chyba poszukam diabetologa konkretnego nie endokrynologa nie to i to tylko diabetologa . No i włączę dietę,bo przyznam,że sobie popuscilam ;/ Narazie drugi cykl bezoowocny,ale też nie zawsze możemy się starać,bo męża nie ma codziennie w domu

Do góry