reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża w wieku 21 lat. Czy wstyd?

reklama
Sama urodzilam planowane dziecko w wieku 21 l.I bardzo sie z tego ciesze mam teraz 7 l synka a w brzuchu corke.Gdybym zwlekala nie wiadomo jakby to wugladalo bo niestety wykryto u mnie endometerioze.

010igov35ye70zfx.png

Ja mam 21 lat jestem w 36 tygodniu ciazy i uwazam ze to nie jest zaden wstyd! Fakt ze ciąża nie byla planowana ale za to od razu pokochana <3 niektórzy tak uwazaja bo sami nie dorosli do roli rodzica i tyle :)

Napisane na FRD-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

To całkiem normalny wiek na ciążę! Choć osobiście wolałabym później - po zakończonych studiach, po przynajmniej kilku latach stażu pracy, ale przed 30. Nie widzę powodu do wstydu w ciąży w tym wieku, serio. Choć niestety może być Ci trudniej niż starszym mamom, bo sytuacja finansowa może być mało stabilna w tej sytuacji.

Jestem jak najbardziej "za" :D Ja wprawdzie dopiero w wieku 26 dojrzałam do tego, żeby z partnerem zacząć starać się o maleństwo, ale np. wiele moich koleżanek a także moja mama urodziły pierwsze dziecko w wieku ok 20 lat :)

Cześć, ciąża i dziecko to nie wstyd.
W wieku 21 miałam już dziecko jedno, w wieku 22 urodziłam drugie. Najwspanialszy dar Boga.
A dzieci mają młodą mame. I nie, nie braliśmy ślubu z powodu ciąży. Ślub brałam mając niespełna 20 lat.

moja mama zawsze mówiła że wstyd to kraść, a nie...ciąża nie powinna być nigdy powodem do wstydu, nawet jeśli maluszek jest nieplanowany, najważniejsze że będzie miał dobrą opiekę i będzie chciany :)

Przecież kiedyś to było całkiem naturalne, aby w tym wieku mieć dzieci. Teraz to się opóźnia z jakichś dziwnych powodów (praca, studia, samochód, mieszkanie itp) jakby to było ważniejsze od dzieciątka. Myślę, że teraz mając dziecko w młodym wieku trzeba wykazać się charakterem, aby znieść te wszystkie przykre docinki i uwagi.

reklama
Zgadzam się z użytkownikiem powyżej. Kiedyś było to naprawdę całkowicie naturalne i nikt się nawet nie zastanawiał, jak autorka tego tematu. Teraz niektóre kobiety z powodu kariery zawodowej później decydują się na 1 dziecko, ale nie wydaje mi się, żeby ciąża w wieku 21 lat była jakimś wstydem. Na pewno nie można o tym tak myśleć, tylko trzeba zaakceptować sytuację i myśleć nad tym, co zrobić , aby dziecko, które przyjdzie na świat miało zapewnione jak najlepsze warunki

Do góry