reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Cześć Dziewczyny,
Poczytałam Wasze forum i postanowiłam się do Was przyłączyć. Może też będę mamą po 40ce. Zobaczymy. Na razie mam tylko traumatyczne przyżycia po pierwszym porodzie przedwczesnym rok temu w październiku - synek urodzony w 22tyg.5dniu. Dla mojego mężczyzny zgodziłam się na drugą ciążę i oto teraz jestem w 23 tygodniu - z komplikacjami już od 18 tyg. i szwem od 21 tyg. Stąd mówię, że może! będę mamą i ja. Zawsze marzyłam o fajnym rodzeństwie, a teraz chciałabym choć jedno urodzić. Będę tu do Was zaglądać. Mam sporo czasu, bo od ponad miesiąca mogę tylko w łóżku leżeć z nogami w górze i głową w dół, co by grawitację oszukać ...(podobno są ludzie, którzy marzą o takim wypoczynku - chodzi o nogi w górze. ..). Ech, dziś mam wyjątkowo dobry nastròj, ale niestety ten kiepski częściej się do mnie przywiązuje.
Gratuluję tym, co już mają śliczne, zdrowe bobasy i ściskam te, co mają trudności i problemy z ciążą.
Śpijcie dobrze już po pierwszej jest.

reklama
Cześć Dziewczyny,
Poczytałam Wasze forum i postanowiłam się do Was przyłączyć. Może też będę mamą po 40ce. Zobaczymy. Na razie mam tylko traumatyczne przyżycia po pierwszym porodzie przedwczesnym rok temu w październiku - synek urodzony w 22tyg.5dniu. Dla mojego mężczyzny zgodziłam się na drugą ciążę i oto teraz jestem w 23 tygodniu - z komplikacjami już od 18 tyg. i szwem od 21 tyg. Stąd mówię, że może! będę mamą i ja. Zawsze marzyłam o fajnym rodzeństwie, a teraz chciałabym choć jedno urodzić. Będę tu do Was zaglądać. Mam sporo czasu, bo od ponad miesiąca mogę tylko w łóżku leżeć z nogami w górze i głową w dół, co by grawitację oszukać ...(podobno są ludzie, którzy marzą o takim wypoczynku - chodzi o nogi w górze. ..). Ech, dziś mam wyjątkowo dobry nastròj, ale niestety ten kiepski częściej się do mnie przywiązuje.
Gratuluję tym, co już mają śliczne, zdrowe bobasy i ściskam te, co mają trudności i problemy z ciążą.
Wiesz , 14 lat temu byłam w 3 ciąży, pierwsza stracona , druga z problemami ale z happyendem i kolejna , gdy od początku miałam plamienia i od początku szyjka była zgładzona i nawet nie było na co szwa zakładać. Lekarze powiedzieli by się cieszyć z tego dziecka , które już mam ... ze to nie ma szans. To zmieniłam lekarza, łatwo nie było, około 5 mca nie badał mnie na samolocie nawet bo pozycja prowokowała taki układ pęcherza ze... W koncu urodziłam w 36 tyg zdrowego synka ku zdziwieniu lekarzy. Siła woli utrzymalam ciaze, wg mojego prowadzacego😆czasem jak się baba uprze ... także powiem ci, ze musisz wierzyć naprzekor wszystkim i wszystkiemu bądź dobrej myśli! My tu dołączymy kciuki a i te nie raz pokazały swą moc! I czekamy razem na zdrowego maluszka 🥰

Wiesz , 14 lat temu byłam w 3 ciąży, pierwsza stracona , druga z problemami ale z happyendem i kolejna , gdy od początku miałam plamienia i od początku szyjka była zgładzona i nawet nie było na co szwa zakładać. Lekarze powiedzieli by się cieszyć z tego dziecka , które już mam ... ze to nie ma szans. To zmieniłam lekarza, łatwo nie było, około 5 mca nie badał mnie na samolocie nawet bo pozycja prowokowała taki układ pęcherza ze... W koncu urodziłam w 36 tyg zdrowego synka ku zdziwieniu lekarzy. Siła woli utrzymalam ciaze, wg mojego prowadzacego😆czasem jak się baba uprze ... także powiem ci, ze musisz wierzyć naprzekor wszystkim i wszystkiemu bądź dobrej myśli! My tu dołączymy kciuki a i te nie raz pokazały swą moc! I czekamy razem na zdrowego maluszka 🥰
Dziękuję! Potrzebowałam to dziś usłyszeć! Walczę i ja💪 o moje dziecko.

Jak cudownie że wszystko się tak dobrze skończyło :wink:😊
Odkleiło się łożysko. Dlatego też zamiast w Katowicach urodził się w Jeleniej Górze ;) Wszystkie moje dzieci to wcześniaki ale z powodu szyjki a tu taka stresująca historia z nocną podróżą karetką.

Mam teraz 41 lat, jestem spełnioną mamą ale będę tu nadal zaglądać i trzymać kciuki za wszystkie starające się. Dla nowych dziewczyn dodam, że ja zawsze bez badań szczegółowych, bez obserwacji cyklu, bez leków, bez stymulacji. Co ma być to będzie i jest po trzech córkach wyczekany synuś :)

Cześć Dziewczyny,

Czy możesz napisać przy jakiej długości szyjki założyli Ci szew?
U mnie 21+4 i tydzień temu było 27mm. Lekarz mówił, że granicza długość to 15mm, no 20mm.
Tak w ogóle czytałam kiedyś, że kobiety z założonym szwem czy krążkiem donosiły ciąże niemal do terminu lub nawet przenosiły.

Ostatnia edycja:
Czy możesz napisać przy jakiej długości szyjki założyli Ci szew?
U mnie 21+4 i tydzień temu było 27mm. Lekarz mówił, że granicza długość to 15mm, no 20mm.
Tak w ogóle czytałam kiedyś, że kobiety z założonym szwem czy krążkiem donosiły ciąże niemal do terminu lub nawet przenosiły.
Raz miałam podobna sytuację w połowie ciąży miałam dosyć skróconą, ale nie pamiętam jaka długość. To położyli mnie do szpitala na 2,5 miesiące, ale bez szwu czy krążka. I tak leżałam aż do wypisania ok 32 tc z końskimi dawkami magnezu. Dzieci (bliźnięta) urodziłam w 33+6tc po odstawieniu leków. Dr twierdził, że w 34 tc można spokojnie rodzić.
Mieszkam we Francji, tu niestety nie chcą kłaść do szpitala tylko z takimi problemami. Do szpitala na ostry dyzur skierował mnie lekarz przy szyjce 25 mm (18t + 5). Mialam co tydzień kontrole i w trzecim tygodniu okazało się, że szyjka mierzy 17 mm i zrobił się lejek (21t+6). Dzień później założono mi szew. Sama zapytałam czy nie lepiej by było gdyby mnie zostawili w szpitalu, ale mowy nie było. Jestem w domu, jutro miną 2 tygodnie od założenia szwu. Wczoraj miałam kontrolę, lekarz mi sprawdziła szyjkę i powiedziała, ze jest ok. Szew się nie zsuwa, jest zamknięta. I tego się staram trzymać. Na razie marzę o donoseeniu choć do 27 tygodni, potem będę myśleć o 30...
Mam pytanie, ile w Polsce zalecają brać magnezu? Jaka dawka? Ja mam rylko 200mg...

Mieszkam we Francji, tu niestety nie chcą kłaść do szpitala tylko z takimi problemami. Do szpitala na ostry dyzur skierował mnie lekarz przy szyjce 25 mm (18t + 5). Mialam co tydzień kontrole i w trzecim tygodniu okazało się, że szyjka mierzy 17 mm i zrobił się lejek (21t+6). Dzień później założono mi szew. Sama zapytałam czy nie lepiej by było gdyby mnie zostawili w szpitalu, ale mowy nie było. Jestem w domu, jutro miną 2 tygodnie od założenia szwu. Wczoraj miałam kontrolę, lekarz mi sprawdziła szyjkę i powiedziała, ze jest ok. Szew się nie zsuwa, jest zamknięta. I tego się staram trzymać. Na razie marzę o donoseeniu choć do 27 tygodni, potem będę myśleć o 30...
Mam pytanie, ile w Polsce zalecają brać magnezu? Jaka dawka? Ja mam rylko 200mg...
Wiem, ze to trudne ale lez grzecznie i staraj sie nigdy nie tracic nadzieii , wybralas juz imie?
Nie mozesz brac sama wiecej tego magnezu ? Oczywiscie w odleglosci czasowej , nadmiar moze powodowac tylko biegunki z tego co wiem ale one tez nie sa dobre przy ryzyku. Ja mialam duze te dawki ale konkretnie to nie pamietam. Dostawalam tez progesteron w roznych formach.

reklama
Do góry