reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

Mi lekarz powiedział w 14 tyg, że będzie chłopak i się nie pomylił, ale płeć męską łatwiej jest dostrzec

Dokładnie, mój 15 latek pokazał się w 12 tyg i też bez wątpliwości.
Co do zd to niestety często się nic na usg nie pokazuje lub pokazuje się na 3 prenstslnym. I zdecydowanie więcej jest mam z zd młodych, w naszym wieku mniej rodzi to procentowo może gorzej wyglądać ale jak weźmiesz dzieci z wadami genetycznymi to zdecydowana większość ma młodych rodziców.

reklama
Ja nie zdążyłam zapytać a około 12-13 tyg mi mówili płeć także 18 lat temu. Ale z córką powiedział, że na 100 procent powie na połówkowym.
Co do wad to na zwykłym usg nie zawsze wyłapią, prentslne jest dokładniejsze. A i te nie dają pewności.
U mnie było ok a i tak zrobiłam amnio i mimo że genetycznie było ok, prenatale super, mały urodził się z wada i trochę to trwało zanim znaleźli...
U mnie też prenatalne super , a mimo to zrobiłam amnio teraz czekam na wynik. Powiedz z jaką wadą urodził się Twój maluszek ?

Chrząszczyk, kawoszka i kto tam jeszcze może... W jakim wieku dziecko powinno mówić wyraźnie bez przekręcania? Wasze już potrafią? Mój czasem skróci, czasem przekręci...
Co do poznawania smaków, Moi starsi 15 i 17 lat jeszcze tak przebieraja😂
A mały ostatnio grr ale czytałam, że w tym wieku to częste, nie chcą nowego itp. On zresztą wiele przestał jeść.
Córka ma teraz 3 lata i 9 miesięcy. Raczej wszyscy się z nią dogadują. Czasami coś mówi po swojemu np.: zamiast winka mówi inka, albo przedszkole to kokole, Spieman to balibem. Ja widzę że to jej gadanie bardzo ładnie poszło do przodu odkąd poszła do przedszkola.

@arona mój Antek zaczął wcześnie mowic. Tylko z tym, że moje dzieci mają łatwa mowe. Teraz ma 3 lata skończone w lutym i uwazam, ze jest super. Mówi dużo, ma duży zasób słownictwa. Mówi pełnymi zdaniami. Wiadomo, że nie wypowiada jeszcze głoski "r". Szczotka powie scotka, czepek to cepek, drzewo- dzewo potrzebuje powie pocebuje. Jak na 3 latka to każdy go zrozumie. U każdego dziecka to kwestia indywidualna. Mojego męża bratankowie oboje w wieku 2 lat mówi mało, a jako 3 latkowie więcej ale ja kompletnie ich nie rozumiałam zresztą nie tylko ja. Tylko ich matka dogadywala się z nimi. Oboje w wieku przedszkolnym korzystali z logopedy. Podobno mowa u chłopców jest cięższa niż u dziewczynek. Ale to naprawdę kwestia indywidualna.
Martwi Cię coś z mowa u Twojego synka?

Cześć dziewczyny strasznie się cieszę, że ten wątek na forum znów zaczął tętnić życiem, jak przed laty. Napisałyście tyle stron, że muszę zacząć regularnie tu zaglądać, bo nie zdążę nadrobić czytania.
Jeśli chodzi o moje miejsce pobytu na ziemi to mieszkam na południu w Beskidach. Lubię te tereny za okna widać góry, blisko mam jezioro. Ja lubię spędzać wolny czas nad jeziorami. W wakacje kiedyś wyjeżdżaliśmy za granicę. Od kilku lat zwiedzamy nasze polskie tereny, podobają mi się Mazury oraz jeziora i lasy w lubuskim.
Kiedyś już miałam Was o to pytać czy macie jakieś pupile, domowe zwierzątka?
Oczywiście 😁
Maltańczyka (nie polecam rasy, charakterki paskudne aczkolwiek przekochane 😉😁)
I kota - persa (nie polecam, charakterek, że ho ho😂)
Nie wyobrażam sobie domu bez nich 🧡

Tez żyje w strachu i obawa przed bólem.Mimo iz to było tyle lat temu.Teraz jeszcze ten covid,nie wiadomo jakie bada obowiązywać zasady.Oby nie kazali mi krzyczeć przez maseczke.
W maseczce na porodówce nie musiałam być,ale jak z porodówki wychodziłam na korytarz to już w maseczce. Na oddziale położniczym w swojej sali bez maski, poza salą maska. Maska też gdy lekarz na wizyte wchodził,przy pielegniarkach nie trzeba było.
Napiszcie mi w którym tyg. podaje się płeć?ja byłam w 21tc i mi tylko powiedział ze ciąża prawidłowo się rozwija.
Wszystko zależy od sprzętu lekarza i od tego jak sie dziecko ułoży. Jaś długo nie chciał pokazać co ma między nogami 😅
Nic nie dostalam jedynie skierowanie na krew i cukier. Nawet mi nie posiedzial jakie USG mi robił.Wiem ze długo się wpatrywal w ekran potem stwierdził ze ciąża prawidłowo się rozwija.Czy jeśli byłby to np. Zespół Downa to by mi chyba powiedział ?czy po prostu chodziło mu ze płuc prawidłowo rozwinięty ale wady genetyczne to swoja droga?
Z testu papa przy prenatalnych wyszło mi duże prawdopodobieństwo zespołu Downa, na szczęście przy drugich prenatalnych nie było po nim śladu. Za to wyszła wada serca, która zniknęła na trzecich prenatalnych, a Jaś urodził sie z choroba Hirschsprunga która zawiązuje sie w pierwszych tygodniach ciąży i na usg jej nie widać.... Także najlepiej sie nie nastawiać na nic.

reklama
My mamy kota, kotkę, bez rasy.
Leo miał zwężenie dwunastnicy, zoperowany żadnych więcej problemów.
Co do mowy to nie martwię się, gada od dawna i wręcz za dużo 😂 do zabawek, do sprzętów, do paluszków... Opowiada, kłóci się, powtarza co usłyszy w wiadomościach.
Tylko czasem kurcze... Powtarza słowo, którego nie rozumiemy, on uparcie i cierpliwie powtarza i jak już dojdziemy to się okazuje że bardzo podobnie brzmi 😂 widać i my troszkę tego....
W każdym razie bywa że przekręci i zastanawiam się kiedy przestanie.
Tanita współczuję... Hormony potrafią namieszać 😞

Do góry