reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża na urlopie wychowawczym

Czy są tu mamy które zaszły w ciążę na urlopie wychowawczym. Jak rozwiązałyście tę sytuację?
1. Zostałyście na bezpłatnym wychowawczym.
2. Wróciłyście do pracy.
3. Poszłyście na l4. Jeśli tak to informowałyście pracodawcę o swoim stanie? Trzeba na jakiś czas wrócić do pracy? Nie mieliście potem kontroli z ZUSu?
Taka opcja wchodzi wogóle w grę?

reklama
Rozwiązanie
To jest sprawdzone i skonsultowane z zusem i forum prawnym.
A jakaś kontrola była z zusu? Pytam bo poinformowałam pracodawcę ze rezygnuje z urlopu wychowawczego i ze jestem w ciąży, to księgowość powiedziała ze muszę wrócić do pracy na min miesiąc bo ZUS może odebrać mi wszystkie świadczenia uwazajac ze to specjalnie wróciłam dla l4. Jak to jest?
Screen

Załączniki

• Screenshot_20210107-073746_Chrome.jpg
    Screenshot_20210107-073746_Chrome.jpg
    542,9 KB · Wyświetleń: 398
reklama
Słuchajcie, dzwoniłam do radcy prawnego który poinformował, że pismo o rezygnacji z urlopu wychowawczego z 30dniowym wyprzedzeniem liczy się tak. Np. Szef otrzymuje pismo 1 stycznia to zaczynam liczyć dni do powrotu od. 2 stycznia (jakby 2stycznia.byl pierwszym dniem) i dniem Kiedy powinnam teoretycznie. Zjawić. Się w pracy jest 31 dzień licząc od 2 stycznia.
Szczerze to uważam że liczyć powinno się od 1 stycznia czyli od dnia wpływu pisma i Cały czas tak myślałam. Czy ktoś ma inną wiedzę na ten temat?

Słuchajcie, dzwoniłam do radcy prawnego który poinformował, że pismo o rezygnacji z urlopu wychowawczego z 30dniowym wyprzedzeniem liczy się tak. Np. Szef otrzymuje pismo 1 stycznia to zaczynam liczyć dni do powrotu od. 2 stycznia (jakby 2stycznia.byl pierwszym dniem) i dniem Kiedy powinnam teoretycznie. Zjawić. Się w pracy jest 31 dzień licząc od 2 stycznia.
Szczerze to uważam że liczyć powinno się od 1 stycznia czyli od dnia wpływu pisma i Cały czas tak myślałam. Czy ktoś ma inną wiedzę na ten temat?
Jest tak jak Ci radca powiedzial

Hm ale 2stycznia dodać 30dni to nie jest 31? Tylko 1luty ,licząc 2stycznia jako pierwszy dzień...a powiedz mi skąd mam wiedzieć kiedy pismo dotrze do pracodawcy?np. wysyłam pismo w środę,dojdzie w poniedziałek i skąd mam wiedzieć.jaki .to.dzien?w sensie kiedy pracodawca je otrzymał.fizycznie?Bo odrazu muszę mówić zwolnienie już na ten dzień.

Do góry