reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża na urlopie wychowawczym

Czy są tu mamy które zaszły w ciążę na urlopie wychowawczym. Jak rozwiązałyście tę sytuację?
1. Zostałyście na bezpłatnym wychowawczym.
2. Wróciłyście do pracy.
3. Poszłyście na l4. Jeśli tak to informowałyście pracodawcę o swoim stanie? Trzeba na jakiś czas wrócić do pracy? Nie mieliście potem kontroli z ZUSu?
Taka opcja wchodzi wogóle w grę?

reklama
Rozwiązanie
To jest sprawdzone i skonsultowane z zusem i forum prawnym.
A jakaś kontrola była z zusu? Pytam bo poinformowałam pracodawcę ze rezygnuje z urlopu wychowawczego i ze jestem w ciąży, to księgowość powiedziała ze muszę wrócić do pracy na min miesiąc bo ZUS może odebrać mi wszystkie świadczenia uwazajac ze to specjalnie wróciłam dla l4. Jak to jest?
Ale czy dobrze rozumiem, że nawet jeśli nie poinformuję pracodawcy przy złożeniu podania o skrócenie wychowawczego o tym że jestem w kolejnej ciąży, On nie ma prawa mnie zwolnić? A co, gdybym zaszła w ciążę wybierając zaległy urlop wypoczynkowy? Jeśli dobrze pamiętam pracodawca również nie Ma prawa zwolnić osoby przebywającej na takim urlopie. Czy się mylę?
Powiedz mu ze jestes i podajesz to tylko
Do jego informacji

reklama
To jest sprawdzone i skonsultowane z zusem i forum prawnym.
A jakaś kontrola była z zusu? Pytam bo poinformowałam pracodawcę ze rezygnuje z urlopu wychowawczego i ze jestem w ciąży, to księgowość powiedziała ze muszę wrócić do pracy na min miesiąc bo ZUS może odebrać mi wszystkie świadczenia uwazajac ze to specjalnie wróciłam dla l4. Jak to jest?

Rozwiązanie
Hey. Ja tak mam. Jestem w ciąży i byłam na, wychowawczym. Sprawa wygląda tak. Najkorzystniej to jest opcja 3. Piszesz rezygnację z dalszego urlopu wychowawczego. I w podaniu podajesz dzień powrotu do pracy np z dniem 04.03. 2020 r. Pracodawca MUSI POWTARZAM MUSI zaakceptować twój powrót tyle że albo z dniem podanym przez cb albo OBLIGATORYJNIE z 30 dniem od wpływu pisma. I w 1 dniu powrotu masz prawo dać l4 z tytułu choroby. Jak zaniosłam podanie mówiłam że jestem w ciąży i będzie l4. To 1 kwestia.. Druga wypłata wynagrodzenia to średnia z okresu chyba 6 miesięcy czy coś. Jeżeli nie był o podstawydo naliczenia to bierze pod uwagę twoja podstawę wynagrodzenia. I pracodawca płaci przez 33 dni pierwsze (o ile firma zatrudnia mniej niż 20 pracowników). Potem ZUS. A jak jest więcej pracowników to płacą oni chyba cały czas w sensie firma.
Witam😊jestem w podobnej sytuacji. Zaszłam w ciążę na urlopie wychowawczym. Chcę złożyć wniosek o przerwane urlopu wychowawczego. Tu rodzi się pytanie czy jeśli wrócę do pracy z dniem np. 15.01 to z jaką datą powinno być zwolnienie L4? Mogę iść do lekarza wczesniej i wpisze mi on je z datą 15.02 czy może wypisać z datą wcześniejszą a ja pomimo to przyniosę je w dniu powrotu i wszystko będzie ok?

Witam😊jestem w podobnej sytuacji. Zaszłam w ciążę na urlopie wychowawczym. Chcę złożyć wniosek o przerwane urlopu wychowawczego. Tu rodzi się pytanie czy jeśli wrócę do pracy z dniem np. 15.01 to z jaką datą powinno być zwolnienie L4? Mogę iść do lekarza wczesniej i wpisze mi on je z datą 15.02 czy może wypisać z datą wcześniejszą a ja pomimo to przyniosę je w dniu powrotu i wszystko będzie ok?
Tak z dniem 0owrptu do pracy czyli jak masz do 15 włącznie urlop to od 16 l4. Nawet jak to jest 1 dzień pracy. Fizycznie nie musisz być w pracy

Nie musowo . Też miałam z tym dylemat. Kontakttowalam się z ZUS em w tej sprawie i prawnikiem.. ważne abyś uprzedziła że jesteś w ciąży ale fizycznie nie wracasz. I l4 z 1 dniem powrotu
Dziękuję 😊 nurtuje mnie jeszcze jedno... Jeśli lekarza mam np. 15 i wtedy wpisze mi l4 a do pracy powinnam wrócić 17 to czy to l4 wypisane dnia 15 jest ważne? Czy musi rozpoczynać się z dniem 17.?
Przepraszam za to dopytywanie ale bije się z myślami 🙄

Dziękuję 😊 nurtuje mnie jeszcze jedno... Jeśli lekarza mam np. 15 i wtedy wpisze mi l4 a do pracy powinnam wrócić 17 to czy to l4 wypisane dnia 15 jest ważne? Czy musi rozpoczynać się z dniem 17.?
Przepraszam za to dopytywanie ale bije się z myślami 🙄
Już tłumaczę. Wypisane 15 bedzi E ważne. Już od tego 15 jest4s na l4 . ALE ZASILEK CHOROBOWY BEDZIE NALICZONY OD 1 DNIA POWROTU DO PRACU CZYLI 17

reklama
Do góry