reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Hej dziołszki:)
Wy tak o spaniu - a ja dopiero wstałam - ale wstyd:p Ale czytalam ksiazke do pozna - wciagnela mnie. Ja mam tak, ze klade sobie tak jak Sylha jaski pod brzuch, bo spie tylko na bokach i bez jaskow ciagnie mi brzuch na dol. Tez mialam problem ze spaniem i bol plecow - problem rozwiazal sie z kupnem nowego materaca. Poprzednio spalismy na rozkladanym lozku i zdecydowanie to przez to byl ten bol. Teraz w nowym domku mamy lozeczko z wygodnym materacem i widzicie mozena spac i do 11:):) Martwię sie tylko tymi bolami miesiaczkowymi - po nos-pie sa duzo lagodniejsze, ale sie zdarzaja...
Sylha - a Ty mnie nawet kobieto nie strasz, ze mam za maly brzuch! Ja teraz gehenne przezywam czy dzieci oby nie za male... Juz jutro wizyta i nie moge powiedziec, ze sie ciesze, bo sie najzwyczajniej w swiecie boje....
Pozatym od jakis 2 tygodni mam nowy dziwny objaw - tylko czego hmmm:baffled: Mam strasznie duzo sluzu - normalnie budze sie z mokrymi majtami - tak doslownie... Caly dzien wkladka a i tak caly czas mokro.. O co chodzi??? Miala tak ktoras z Was?
Evelee - ja na L4 jestem wlasnie od 7 tygodnia, ze wzgledu na ciaze trojacza. Mialam dosc stresujaca prace, wiec lekarz od razu dal zwolnienie i powiedzial, ze wroce dopiero za jakies 1,5 roku...
A wy dziołszki na wylocie juz myslicie o karmieniu - ale fajnieeee:) Ale instynkt macierzynski na pewno podpowie co dobre a co zle i jak sie zachowac - wiadomo chwile zwatpienia beda bo to nie reklama bebiko, ale dacie rade! Moja babcia z blizniakami 50 lat temu dawala rade, gdzie dziadek z babcia noc w noc stali pod sklepem po 6 godzin po porcje mleka dla dzieci.. i potem to gotowac - mowila ze kluchy wychodzily.. Tetr nie miala zbyt duzo wiec w szmatki zawijala, a o innym pokarmie niz mleko to mozna bylo pomarzyc.. I co i wychowala zdrowe silne chlopy..A teraz wszystko - papmpersy, odzywki, kaszki, mleka, tylko brac i kupowac. Myslcie pozytywnie:) (i kto to mowi:p:p)

reklama
Witajcie
Ja jade na wyciueczke bo moja kumpela ostatni dzien w szkocji no to jedziemny nad jezioro. Pogoda piekna.
Co do spania to ja spie z poduszka miedzy nogami, jaskiem pod brzuszkiem, mniejszym do ktorego musze sie przytula (ale to zawsze takj mialam z tym jaskiem) no i emek mi kupil poduszke w ksztacie V cobym to wyzej spala. Ale tak to tylko usypiam w nocy roznie sie budze.

Brzuszki dziewczynki macie cud, miod i maliny, no super galeria nam sie zrobila. Ja dorzucam moj dorobek :p

Załączniki

• 20121009_002818.jpg
    20121009_002818.jpg
    15,5 KB · Wyświetleń: 57
Marcikuk- i ty w tym TC masz bliźniaki?!?!?!:szok: Nadajesz się do ciężarówek:-), idanej wycieczki i się nie przemęczaj z Twoimi szłapcugami dolnymi!!!!

Katka- będzie dobrze!!!!!!Musisz wierzyć!!!Ja wiem,że łatwo się gada i obawy zawsze są, ale musisz być dobrej myśłi i wierzyć w tą najmniejszą myszkę- żeby wiedziała,że mam silną mamusię!!!!

A co do wylegiwania się to mój emek spacywfikował jakiś tydzień temu i się wyniósł na stałe do salonu:baffled: gdzie chyba od 2 miesięcy mamy rozłożony narożnik a na nim moc poduch:-):-) stwierdził,że lepiej się wyśpi tu niż w sypialni gdzie łóżko ma 180cm!!!Cóż ja nie gardzę:-), bo tak jak powiedział nas jest 3 a on jeden:-) i też jak kupiłam mojego rogala to się śmiał z niego a raz w nocy się budzę w poszukiwaniu go to patrzę a ten też w rogala wtulony chrapie se w najlepsze:dry::rolleyes2:

Hej, widze ze poruszylyscie temat tego czy wszystko bedzie sie ladnie zrastac to cc itp. Mnie w szpitalu wyslali na naswietanie lampą bo pojawił się krwiak. Pomogło i trzeba dużo chodzić nawet jak boli. Ja faszerowalam sie co pare godzin lekami przeciwbolowymi i to podwojna dawką i dostawalam na poczatku morfine. W szpitalu gdyby cos bylo nie tak mozecie poprosic aby cos z tym zrobili. Ale to nie jest takie straszne, normalnie nastepnego dnia mozna wstac i chodzic. Gorszy jest ten połóg. Mnie 3 nocy dopadly drgawki gorączka i mega poty, nie mialam pojecia co sie dzieje, a lekarz mi wyjasnil ze tak sie dzieje. No koszmar jakis. Posciel byla jakby ktos ja polal wodą. Aaa i na poczatku na blizne przez te 6 tygodni nie mozna nakladac zadnych kremow, masci itp. Dopiero pozniej. na poczatku ---nie od razu-- mozna sciskac sie pasem i tyle a blizne przemywac wodą albo np oceniseptem aby oczyszczac rane., a z tego co widze u siebie blizna po cc jest mala i ladna, a kompletnie jej nie widac jak zalozy sie bielizne.
Katka, nie patrz na to czy masz maly brzuszek czy duży, zobaczysz jak niedlugo bedzie w szybkim tempie się zwiekszał, sama bedziesz widziala roznice kazdego dnia. A duży brzuch wcale nie ozbacza ze beda mega wielkie dzieci, czesto jest tak, ze dzieci rodza sie male, a bylo tylko duzo wody.

Ostatnia edycja:
A moje maleństwa właśnie śpią a ja korzystam z okazji i jem śniadanie, bo wczesniej czasu nie mialam. Ale powiem CI ze zaczynaja szalec, dzis mialam nocke nieprzespana bo plakaly. A juz zauwazylam, ze czesto ten placz jest wezwaniem"na ręce mnie bierz" hehe, mowilam sobie, ze noszenia na raczkach nei bedzie, ale jak tu nie przytulić takich Skarbów i teraz mam :) Wiec z rana jak mąż idzie do pracy pakuje sie z dziecmi do lozka i sobie jeszcze godzinke razem spimy. A rosną niesamowicie szybko i ciagle są glodne :D Chyba mają to po tatusiu hihih A Ty jak się czujesz?

witajcie dziewczyny codziennie was podczytuje bo mam ogromny sentyment do tego watku ciazy blizniaczej
ja mialam identycznie jak jasmina po cc poduszka wiecznie mokra drgawki i gorączka(co drugi dzien bylam na izbie) tylko ze u mnie okazalo sie ze mam gronkowca na skórze którym to oczywiscie zarazilam sie w szpitalu trzeba naprawde uwazac
jasmina odpoczywaj jak najwiecej jak twoje malenstwa spią bo pozniej bedzie coraz gorzej ,moje to juz w łózeczkach nie chcą lezec bo sa ciekawe swiata.
pozdrawiam

Marcikuk- no super i tez nie masz dużego brzuszka ....
Katka- ty sie ciesz , ze masz taki mały a wcale to nie świadczy o wielkości dzieci . Ja chyba miałam coś takiego jak twój w 20 tyg i właśnie od tego tygodnia zaczął mi szybko rosnąć .

Jasmina- fajnie, ze sie odezwalas. A wogole to spisz w nocy czy cały czas karmisz ? Rozumiem , ze mm dajesz dzuecuaczkom? I karmisz każde po kolei ?
A ta rane to można od początku przemywac tym Oceniseptem czy po jakimś czasie dopiero ?

Mnie dziś znowu wszystko swedzi i nie wiem czy tej cholestazy czasami nie mam ...

reklama
Osceniseptem mozna przemywac od poczatku a nawet trzeba, w szpitalu też to stosują i przemywają tym rany.
Dzieci karmię sztucznym mlekiem, mojego nie starczy, mozna powiedziec ze juz mi prawie zaniklo, przystawiam je do piersi aby sie uspokoily i to by bylo na tyle, bo najesc sie nie najedza. A stosowalam i herbatki laktacyjne, sciagalam mleko co 3 godizny, pilam litrami wodę i nic nie pomoglo niestety.
A zdjecie moge wyslac na maila. Ma się ukazać w gazecie artykul i wtedy po raz pierwszy dzieciaczki się pojawia gdziekolwiek, wiec nie chce wczesniej upubliczniac. Kombinuje cos uzyskac od wladz dlatego taka przezorna jestem :) Zatem poprosze o maila to zdjecie wysle :)

Do góry