reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Jedynka super dzielna kobitka jestes!!!
bardzo sie ciesze ze jest wszystko ok,pocieszajace to jest nawet dla innych dzieczyn bo narzekasz czasami na to twardnienie czyli jakies skurcze masz,wiec szyjka wydawało by sie ze sie mogłaby skrocic a tu tak fajnie i jednak nie.super!!!
trzymaj sie tak dalej!34 tc to tez juz w miare bezpieczny,jest dobrze-naprawde!ile ty dziennie lezysz non-stop?musze sie tez wiecej mobilizowac do tego lezenia.
wczoraj zamowilam sobie ta poduszke -kojec,na niej tez mozna podobno karmic,nie wiem czy dwojke jednoczesnie,ale do spania bedzie teraz zbawieniem mam nadzieje:)a jaka ty zamowilas,podeslij jak mozesz link:)
pozdrowienia dla mamus wszystkich!!

reklama
Witajcie:) A ja chciałam napisać,że mimo zaawansowanej ciąży bliźniaczej czuję się rewelacyjne, fakt są tam jakieś drobne dolegliwości jak drętwienie rąk, puchnięcie stóp itp, ale to jest nic w porównaniu z tym o czym Wy mamuśki piszecie.
To moja pierwsza ciąża, może dlatego? Czekamy na synusiów, maluchy są dwujajowe:)
Pozdrawiam mamuśki:)

Dzieki za mile slowa. Ja tez sie ciesze ze jakos w miare sie trzymam choc mam juz nie raz chwile ze mysle ze nie dotrwam do nastepnego dnia.
Co do poduszki to ja ja wylicytowalam uzywana za 35 zl z przesylka mi wyszlo a normalnie prawie kolo 100zl chyba kosztuje. Ja mozna prac wiec dlatego jakos uzywana mnie nie brzydzi hehe. juz przesylam link ale na zywo jest fajniejsza i prezentuje sie lepiej Poduszka do karmienia bliźniaków/bliźniąt (1172890040) - Aukcje internetowe Allegro
ale wygodna jest do spania bardzo bo podtrzymuje brzuch i plecy i kark jakos wyzej jakby. Nie wiem jakie maja dziewczyny moze inne ale ta moja to rewelka :)
A jak chodzi o lezenie no to leze duzo to fakt bo sie mecze szybko. Kiedys lekarz nie moj powiedzial mi zeby lezec np godzinke dwie po kazdej godzinie przechodzonej.

Cześć dziewczynki

Zrobiłam ktg.Skurczy nie ma ale twardnienie brzucha było tak częste, że lekarz zdecydował się przepisać Fenoterol. Jak siedziałam z wydrukiem czekając na wizytę to był twardy co 10 min i wystarczyło żebym położyła się na leżankę i od razu kamień. Najbardziej martwi mnie zatroskana mina mojego lekarza. Zabronił głaskać brzuch ale tak sobie myślę że jak przyłoże rękę jak dzieciaki kopią to chyba nic się nie stanie
icon_smile.gif

A zasuwają tak, że wiem że z nimi na bank jest wszystko ok
icon_smile.gif

Po lekach czuje się fatalnie ale za to już wczoraj po pierwszej dawce brzuch mięciutki i spałam calutką noc spokojnie. Po porannej dawce serducho wali ale liczę że 2-3 dni mi przejdzie.
Dowiedziałam się też że mam wytrzymać do 36 tyg i taki mam zamiar
icon_smile.gif
Już mi jakoś tak lepiej leżeć. Zwłaszcza że brzuch nie twardnieje co chwilkę i ja jestem spokojniejsza psychicznie a to dla dzieci jest najważniejsze.

Jedynka super że szyjka ok i że tak dzielnie się trzymasz, też bym tak chciała

Dziewczyny powiedzcie mi taką techniczną sprawę. Czy jeśli ja teraz wypiorę wszystko i poprasuję (tzn moja marysia w postaci męża) i wsadzę do komody a dzieci urodzą się np za 2 miesiące to muszę to prać jeszcze raz?ubranka, pieluchy, kocyki itd

Cześć dziewczyny u mnie noc jak każda inna, siku co 2 godz i mega zgaga, tak mi się dziś nudzi że szok, chciałam dziś coś zrobić z paznokciami u nóg to znaczy może jakiś lakier czy cuś i guzik ledwo co je obciełam masakra jakaś.

Jeśli chodzi o pranko ja mam już od miesiąca mniej więcej wszystko poprane i czeka w komodzie. Lenna dobrze że Ci troszkę lepiej, a swoją drogą dziwne że na ktg nic a dali Ci fenoterol, no ale dobrze ze brzucho ok. Ja od 20 tyg skarżę się doktorkowi na skurcze a on koło 30 dopiero dal mi luteinę i nospę bo to były te braxtona-hicksa.

Wanilka ja też jestem pierwszy raz w ciąży i życzę Ci żebyś tak superowo się czuła do końca! A który to tydzień?

Edit już wiem który tydz :)

Ostatnia edycja:
Jedynka to Ci się udało z ta poduszką. Nowa taka sama ok 60zł. Ale jak jesteś zadowolona to może odżałuję i kupię sobie.

Lenna widzę że jeśli chodzi o leki to przerabiasz to co ja już od jakiegoś czasu. Też biorę fenoterol, bo brzuch mi często twardniał, tylko że teraz już tylko połówke raz dziennie, czasem dwie gdyby brzuch więcej twardniał. Wcześniej miałam brać 3x po 0,5.
Z tym przyspieszonym biciem serca to mi lekarka mówiła że taki po tych lekach może być efekt i że dzieci tez mogą mieć szybsze bicie dlatego ja miałam do tych leków syrop uspokajający.

Nie wiem też o co chodzi z tym głaskaniem brzucha ale jak byłam w szpitalu to pielęgniarka mówiła żebym raczej starała się nie głaskac go.

Za tydzień mam wizytę i juz się nie mogę doczekać.

Witam też kolejną nową Mamę. Wanilka to już masz bliżej jak dalej :)

Ostatnia edycja:
Wanilka to super ze tak sie dobrze czujesz :) jestes juz w dowsc wysokim tygodniu wiec normalnie szacun :). Ja to mam przyplywy energii i ze brzucho ok i jakos moglabym dzialac ale potem nagle spadek energii i flak jestem i boli wszystko. A ile przytylas jesli mozna spytac? I wiesz ile waza Twoje szkraby? bo ja to wiem ze te moje dodatkowe 20 kg daje mi w kosc i przez to jest mi ciezko.

A poducha fakt trafila mi sie okazja i jestem maga zadowolona. Szkoda ze wczesniej jej nie mialam moze jakos lepiej bym znosila to wszystko a tak opieram brzzuszek na jednej czesci i maluchy sie nie buntuja bo chyba im wygodniej :)

Ja pranko tez mam zrobione juz od miesiaca i wydaje mi sie ze jak w szafce zamkniete to sie tak nie kurzy. Zawsze mozna workiem foliowym zakryc :). Pozniej to kto bedzie mial czas zeby prac i prasowac jeszcze raz. Posciel tez mam schowana i lozeczko ubiore jak juz wyjde z dziecmi ze szpitala.

hej:)
lenna to fajnie ze u Ciebie juz spokojniej.z tego co piszesz to twoj lekarz podchodzi bardzo powaznie do sprawy i sie toba przejmuje.naprawde trudno o takiego lekarza z tego co sie słyszy.po wizytych u mojego mam rozne wrazenie raz lepsze i widze duze zaangazowanie,raz nie bardzo.
dziewczyny zastanawiam sie dlaczego wlasnie lekarze niektorzy sa za sterdykami dla maluchow,inni nie(w tym moj).a juz nie rozumiem czemu jak sie uskarzam na to twradnienie nie przepisze mi czegos mocniej rozkurczowego niz tylko nospe,ktora sama sobie moge kupic i brac.boi sie zaryzykowac??ale czego??u leny fajnie lekarz podszedl do sprawy,najpierw ktg i nawet pomimo braku skurczy przepisal jej fenoterol.nie spieszy mi sie do brania kolejnego leku,ale gdyby miala czuc sie bezpieczniej i lepiej po tym to czemu nie..
od tygodnia tez mam juz raczej wszystko poprane i poprasowane i to dzieki mojej mamie.ja tylko zaczne cos robic dłuzej niz 15 min juz sie mega mecze ehh

witam:)
śledze was już od dłuższego czasu,ale dopiero teraz postanowiłam do Was dołączyć. jestem w 23 tc i jak narazie czuję się ok,tak sobie myśle że ten gorszy okres ciąży dopiero przedemną
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
Hehe kolejny trójpak :)

Justella mój lekarz dopóki bylo wszystko ok to śmiał się że panikara jestem. I na każdej wizycie haha hihi aż do zeszłego tygodnia. On ma tak śmiesznie że jak jest wyluzowany to wali na ty a jak poważniejsza sprawa to mówi pani i do mnie już cały czas mówi pani :)
Co do fenoterolu to mam wątpliwości bo to paskudztwo jest jakieś ale z drugiej strony mnóstwo kobiet to bierze, dzieci się po tym rodzą zdrowe. W końcu to lek dla kobiet w ciąży. A skoro zauważył że aspargin i nospa nie pomagaja to chyba trzeba zaryzykować. A jak mówisz swojemu lekarzowi że nospa nie pomaga to co on na to?
Ja naprawdę poza tym że jestem ledwo żywa od tego kołatania serca to psychicznie czuje się milion razy lepiej a dzieci przez to na pewno też.

Rainmanka ja biorę 3X 1/2 tabl plus ispotin. Ciekawe czy mi trochę zmniejszy dawkę później

Do góry