reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Z nostalgią wspominam ten etap, kiedy jeszcze mogłam się kręcić, teraz tylko leżę jak wieloryb wyrzucony na brzeg :D

Haha, dobre określienie:)
Ja byl góre złota oddała teraz żeby moć polezec choć 2h w ciszy i spokoju. Od 2,5 lat tego nie doswiadczylam i narazie sie nie zapowiada, ze bedzie inaczej;)

reklama
Powtórzyłam badania. TSH za niskie, za to ft3 i ft4 idealnie pośrodku normy.
Także chyba nie jest tak źle. Przynajmniej lżej mi będzie czekać na kolejną wizytę.

Mam 13 tydzień, a mi dzisiaj w laboratorium ustąpili pierwszeństwa w kolejce. Także zaczęłam sobie zdawać sprawę, że brzuch jest i będzie gigantycznie wielki. Czy jest szansa żeby przy ciąży bliźniaczej uniknąć rozstępów skóry brzucha czy to marzenie ściętej głowy?

Kamiladon, ja na takim etapie chyba jeszcze ich nie rozróżniałam, ale niedługo potem już ustaliły swoje pozycje, wiedziałam, że jeden z nich jest niżej i rozciągnięty poprzecznie z nożkami po lewej stronie, a drugi cały po prawej i tak już zostało, tylko się wierciły i robiły fikołki. Ale na samym początku ciąży wydawało mi się nieprawdopodobne, że będę je rozróżniać w brzuchu.

Eliame, u mnie rozstępów nie widać, a brzuch mam naprawdę gigantynczy. Ale była dziś u mnie koleżanka z 5-miesięcznym maluchem i mówiła, że dopiero po porodzie zobaczyła ile ma rozstępów na brzuchu. Więc nie nastawiam się na nic dobrego, jak się miło zaskoczę, to fajnie, a jak nie - cóż, są większe tragedie...

A jak sie mierzycie to w pasie czy na wysokości pępka? Kurczę jak na razie ciągle słyszę od ludzi, ze jak na bliźniaki to mam mały brzuch, chociaz mi osobiście wydaję się już ogromny!! Ja nie wiem jak to jest bo przytylam dopiero 1cały kilogram i skąd taki brzuch jak u kobiety co najmniej w 8-mym miesiacu... :oo2:

Ewcik naprawdę dziwię się że chcą byś rodziła naturalnie i to w pierwszej ciąży - co to za szpital. Praktycznie z góry jest przyjęte ze bliźniaki w pierwszej ciąży rodzą się przez CC. Nie daj się namówić na SN tym bardziej jak pierwsze dzieciątko idzie to mniejsze.

Margaret moi dostają bebilon i jest wszystko ok ;)

Eliame, rozstepy to głównie kwestia genów i ilosci kolagenu w skórze, więc jak mają się zrobić, to się zrobią i tyle:mad: smarowanie nie uchroni przed rozstepami, ale i tak warto, bo łagodzi trochę napięcie skóry i swędzenie.
Papagena, Nietupska, nie pocieszyłyście mnie z tym, że mogą się ujawnić dopiero po porodzie, juz tak się cieszyłam, że do tej pory nic mi nie wlazło;) A skora na brzuchu niestety coraz cieńsza i bardziej napięta, czasem w niektórych miejscach, szczególnie koło pępka prawie nie mam czucia. A brzuch rośnie z dnia na dzień, ciekawe czy potem ta skóra się wchłonieo_O.Ale nic to, co ma być to będzie, dla moich synalków zniosę wszystko:)
Anitka, ja się mierzę na wysokości pępka, osiągnęłam już zawrotną miarę 125,5 cm, co przy moim wzroście 163cm wygląda, jakbym połknęła piłkę plażową i mam wrażenie, że niedługo pęknę. Przybyło mi do tej pory 12 kg, z czego większość w ostatnich paru tygodniach, a brzuch mam wielki już od dawna, więc tak to chyba już jest w tych naszych podwójnych ciążach, że wielkość brzucha sobie, a waga sobie.
Ewcik, to będzie mój pierwszy porod i też pierwszy bliźniak jest mniejszy, a moja poprzednia lekarka twierdziła, że jak nie będzie przeciwwskazań, to mogę rodzić sn. Od mojego obecnego doktora jeszcze nie udało mi się wydębić tej wiedzy i jestem trochę w stresie, uslyszalam, że wszystko super i mam się zjawić na wizycie za półtora tygodnia- to będzie 36+4, to już chyba czas na takie rozmowyo_O

Czy mialyscie może problemy ze skurczami np. łydek??
Mnie już drugi raz w ciagu tygodnia złapał tak potworny skurcz w lydce, ze później przez caly dzień chodzę jak koleka bo nie mogę stanąć na nodze bo tak boli!

reklama
Czy mialyscie może problemy ze skurczami np. łydek??
Mnie już drugi raz w ciagu tygodnia złapał tak potworny skurcz w lydce, ze później przez caly dzień chodzę jak koleka bo nie mogę stanąć na nodze bo tak boli!
Mi na te skurcze magnez pomaga. Na razie jedna tabletka wieczorem zapobiega.

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry