reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Jeśli chodzi o szyjke to niestety nie daje żadnych objawów. Miałam ciążę w której czułam się idealnie , ciąża.pojedyncza, i urodziłam w 23tc. Nagle, bez objawów...
Druga ciąża od początku mega pilnowana przez lekarzy, bliźniacza, szyjka w 16tc 6cm, w 18tc 3.5 plus lejek wewnętrzny, szew w 19tc na szyjke ok 2cm. W 20 tc wyszłam do domu, w 23 pojawiła.sie w szpitalu że względu na kolke nerkowa okazało się , że 1 dziecko wchodzi do.lejka i napiera na szew... W nocy przewiezli mnie na porodowke. Podawali leki.przeciwskurczowe, nie wstawalam z łóżka.. tydzień później wróciłam na patologie... leżałam tam do 34t4d i urodziłam przez CC.. tylko szew trzymal ciążę.. także myślę, że warto :)

U mnie zaczął się 28 tc następna wizyta kontrolna 9 października wiec wtedy to już poleci z górki . Moje dziewczyny waza już po +\-1100 gram
34 tc to super wynik - dużo przytyłaś na półmetku ?

U mnie zaczął się 28 tc następna wizyta kontrolna 9 października wiec wtedy to już poleci z górki . Moje dziewczyny waza już po +\-1100 gram
34 tc to super wynik - dużo przytyłaś na półmetku ?
W 20 tyg warzylam 75kg, ale startowałam z 68 :) ile teraz warze to nie mam pojęcia, słodyczy unikam bo zaparcia robią swoje, ale ogólnie jem jak zwykle. Na polowkowym usg maluchy mialy 360 i 340, teraz to już pewnie do 0.5kg dolecialy:)

W 20 tyg warzylam 75kg, ale startowałam z 68 :) ile teraz warze to nie mam pojęcia, słodyczy unikam bo zaparcia robią swoje, ale ogólnie jem jak zwykle. Na polowkowym usg maluchy mialy 360 i 340, teraz to już pewnie do 0.5kg dolecialy:)
Dwa razy miałam mega tygodniowe zaparcia że płakałam i hemoroidy mi wyszły, jakoś czopkami ledwo sobie poradziłam, myslalam że wyląduje w szpitalu :-\ aż odkryłam ,,błonnik witalny" to coś jak siemię lniane tyle że dużo lepiej działa, powinien być w większych sklepach na półkach ze zdrową żywnością ;) raz dziennie 2łyżeczki zalewam wrzątkiem, robi się taki glut, dodaje trochę jogurtu albo aktimelek i już :-) codziennie chodzę do toalety

Dwa razy miałam mega tygodniowe zaparcia że płakałam i hemoroidy mi wyszły, jakoś czopkami ledwo sobie poradziłam, myslalam że wyląduje w szpitalu :-\ aż odkryłam ,,błonnik witalny" to coś jak siemię lniane tyle że dużo lepiej działa, powinien być w większych sklepach na półkach ze zdrową żywnością ;) raz dziennie 2łyżeczki zalewam wrzątkiem, robi się taki glut, dodaje trochę jogurtu albo aktimelek i już :-) codziennie chodzę do toalety
Oooo dobrze wiedzieć na przyszłość, dzięki;) ale póki pije dużo wody, jem otręby, raz dziennie siemię lniane i czasem przegryze suszona śliwka to, nie zapeszajac, sytuacja pod kontrolą i też codziennie toaletka planowałam na najbliższej wizycie zapytać czy w razie awarii mogę coś takiego jak laximama czy dicopeg10

Dziś miałam wizytę w poradni i mam problem bo dzieci są wielkie :-\ 29tc6d i mają 1.642 i 1.623 przez to organizm nie wyrabia i dlatego mam ciśnienie 150/100, dostałam większe dawki leku na ciśnienie, pobrali mi krew i jak za tydzień się stawie na kontroli i wyjdzie że wątroba czy inne narządy też już nie dają rady to mnie położą do szpitala :-( tylko nie wiem czy już mi je wyjmą czy jeszcze podtrzymają. Brzuch mam już wielki, przytyłam tylko 7kg ale startowałam z wagi 96kg.

Ja startowałam z wagi 60 teraz mam 28 tc moje dziewczynki po 1100 a ja przytyłam do 67, twoje maluszki faktycznie duże ale przynajmniej nie będzie z waga problemu po urodzeniu bo pewnie osiągną to magiczne 2 kg

reklama
Ja startowałam z wagi 60 teraz mam 28 tc moje dziewczynki po 1100 a ja przytyłam do 67, twoje maluszki faktycznie duże ale przynajmniej nie będzie z waga problemu po urodzeniu bo pewnie osiągną to magiczne 2 kg
Kurczę jak mówię komus że jestem w ciazy bliźniaczej to się dziwią bo że niby nie widać, że nie przytylam i nawet zaczęłam w to wierzyć :)))
3.10 dowiem się wszystkiego, jak sytuacja w 24tc się będzie miala, a 1100 to chyba dobra waga jak na 28tc:)

Do góry