Mi też wydawało się,że zasiłek opiekuńczy wynosi 100%,ale wyszukałam w necie i już wiem,że jednak nie
Komu przysługuje zasiłek opiekuńczy?
Prawo do
zasiłku opiekuńczego przysługuje osobie, która sprawuje opiekę nad chorym członkiem rodziny i w związku z tym nie pracuje.
Chorym członkiem rodziny może być małżonek, rodzice, teściowie, dziadkowie, wnuki, rodzeństwo, pod warunkiem, jeśli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym w okresie sprawowania opieki.
W ciągu roku pracownik ma prawo do
14 dni na sprawowanie opieki nad chorym członkiem rodziny innym niż dziecko. Łączny okres pobierania zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dzieckiem oraz innymi chorym nie może w ciągu roku przekroczyć
60 dni.
Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zaopiekować się chorym.
Okres wypłaty i wysokość zasiłku
Zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad chorym członkiem rodzinny innym niż
dziecko przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki. Przysługuje nie dłużej jednak niż przez 14 dni w roku kalendarzowym. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60 dni w roku kalendarzowym.
Zasiłek opiekuńczy przysługuje w wysokości 80% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku.