reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciąża blizniacza jednojajowa w którym tyg potwierdzenie

aaaczarna - to czy jednojajowa czy dwujajowa jest często mylone z takimi pojęciami jak: ciąża jednokosmówkowa (1 wspólne łożysko - i to z reguły jest jednojajowa ciąża) lub dwukosmówkowa (dwa łożyska, każdy z bliźniaków ma swoje). Dodatkowo ciąża jednokosmówkowa może być jednoowodniowa (a więc bliźniaki są w jednej owodni i to jest ciąża bliźniacza największego ryzyka) lub dwuowodniowa ( bliźniaki czerpią jedzonko z jednego łożyska ale są w oddzielnych workach owodniowych).
W przypadku ciąży dwukosmówkowej, a więc kiedy są dwa łożyska z reguły mówi się iż jest dwujajowa, ale to potwierdza się na 100% tylko, jeżeli urodzi się parka (chłopczyk i dziewczynka), a jeżeli urodzą się dzieci o tej samej płci to trzeba by wykonać dodatkowe testy, żeby mieć 100% pewność czy są to bliźnięta jednojajowe czy dwujajowe.
Hope, że coś się wyjaśniło. Może lekarzowi chodziło o ciążę jednokosmówkową? U mnie w 6tym tygodniu było już wiadomo, że chodzi o jednokosmówkową jednojajową i serduszka pięknie było widać.

Najważniejsza z punktu widzenia monitorowania ciąży i odpowiedniej opieki jest kwestia łożyska :) i owodniowości.

Ostatnia edycja:
reklama
Mona, oby było wszytsko dobrze. U mnie raz w górę , raz w dół, raz jest dobrze a zaraz strach i niepokój. Wczoraj znów miałam plamienia - sladowe ale jednak. Ale w USG lekarz mówi, że na razie w normie, leki biorę i to duzo (luteina 2x2, Duphaston 2x1, Acard, Clexane) no i jeszcze od wczoraj leżę, tak profilaktycznie przez te plamienia. W piątek idę na kolejne USG. Dam znać.

Ja tez miałam plamienia a raczej brudzenie taka dziwne brązowe a raz to taka zywa krew poleciala i pognałam odrazu do lekarza , ale nic sie niedziało złego, u mnie niebyło mowy o lezeniu bo mam starszego synka 4,5 roku ma i dom na głowie bo Mąż kierowca tira tak ze wszystko na mojej głowie. A wcale sie niedziwie ze masz tyle obaw tymbardziej ze teraz wiele mozna wyczytac w necie i sie nakrecic poządnie.trzymam kciuki za usg :)

Jak widzisz Mona - u mnie skończyło się źle. Ciąża obumarła w 7 tygodniu, poroniłam przed świętami. Widziałam w jednym zarodku serduszko, maleńki punkcik, ale tydzień później nie było już ani w jednym ani w drugim, nic też nie urosło. Szczęście trwało krótko...

Do góry