reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chwalmy się ile wlezie...co nowego zakupiłam? :D:D

Ja bym jeszcze dodala:
-sol fizjologiczna do przemywania oczek(nie jest niezbedne ale pomocne)
-polecam 2 reczniki ale z 1 tez dasz rade
-jesli chodzi o smoczek uspokajajacy to oczywiscie rozmiar 0-3 mies. a to czy kauczukowy czy silikonowy to juz od Ciebie zalezy(warto miec na wszelki wypadek nawet jesli karmisz piersia)
-polecam tantum rosa do podmywania sie po porodzie(ja sie dlugo meczylam niepotrzebnie, po zastosowaniu tego szybko bol minal)
-jesli bedziesz uzywac butelek to szczotka do nich
-sterylizator(mozna myc recznie takze nie jest konieczny ale przydatny)
-herbatka laktacyjna w razie problemow z laktacja i nie tylko napewno nie zaszkodzi(nie jest super smaczna ale napewno lepsza od sposobow naszych babc czyli herbata z mlekiem bleeee ;/)
- herbatka z kopru wloskiego dla maluszka, zapobiega kolkom(u mnie sie super sprawdzila, a mozna jej uzywac w zaleznosci od firmy ale ja kupowalam chyba hipp i byla po 1 tyg. zycia taka w granulkach)
- niania z monitorem oddechu (rzecz nie jest niezbedna, ale u znajomych i gdzies w rodzinie juz kilkoro dzieci odeszlo z powodu smierci lozeczkowej, to duzy wydatek i oczywiscie sama zdecydujesz ale ja uzywalam i teraz tez zamierzam kupic)
To chyba tyle co moglabym dodac.
a wracając jeszcze do tej listy rzeczy, to na ile dni są potrzebne te podkłady poporodowe? ile dni się po porodzie krwawi? bo nie wiem ile trzeba by było ich kupić?
no i ile tych majtek jednorazowych? bo one są chyba po to żeby swojej bielizny nie poplamić?

reklama
majtek jednorazowych chce kupić 2 paczki czyli 10 sztuk, natomiast podkładów chcę kupić 15 sztuk i myslę, ze powinno wystarczyć dokupić ew. można, a jak zostaną to wykorzystać można do przewijania dziecka na przewijaku gumowym
a długośc i obfitość krwawienia pewnie jest zależne od natury kobiety, więc każda będzie miała inaczej

No wiesz, połóg trwa 6 tyg ... ale intensywnośc krwawienia i czas jest indywidualna sprawą ( ja po pierwszej ciązy krwawiłam bardzo długo, a po drógiej miałam chwilowy zastój i znowu się krew pojawiła ). W szpitalu podkłady dają, a potem spokojnie w aptece sa do dostania na bieżąco.

He he he. Ja mam 36 skończone i mój mąż czasami się śmieje, żę jestem stara jak wegiel :-D
*
hehe maz widze lubi wyszukane komplementy ;)))

O to tylko ja tu taka mloda dziewucha!!
Moj M bedzie mial 30stke tez w grudniu.
Wczoraj kupowal piwo i kasjerka poprosila go o dowod. Podniecal sie cala droge do domu. Ze wyglada na 18stke.

no sie chlopak dowartosciowal :))

a wracając jeszcze do tej listy rzeczy, to na ile dni są potrzebne te podkłady poporodowe? ile dni się po porodzie krwawi? bo nie wiem ile trzeba by było ich kupić?
no i ile tych majtek jednorazowych? bo one są chyba po to żeby swojej bielizny nie poplamić?

piszesz o podpaskach ?? mozna kupic wielorazowe z siateczki :) ja takie zamowilam , schna szybko wiec luzik :)
co do podpasek to kupilam juz w PL paczke 30 i druga innej firmy :) tutaj kaza brac zwykle duze podpaski , ale ja jakos nie wdze tego ... nieraz przy okresie przeciekalam , a co dopiero po porodzie :/
nikt nie wie ile bedziemy krawic :) to juz calkiem indywidualna sprawa

majtek jednorazowych chce kupić 2 paczki czyli 10 sztuk, natomiast podkładów chcę kupić 15 sztuk i myslę, ze powinno wystarczyć dokupić ew. można, a jak zostaną to wykorzystać można do przewijania dziecka na przewijaku gumowym
a długośc i obfitość krwawienia pewnie jest zależne od natury kobiety, więc każda będzie miała inaczej

te podklady to masz na mysli nie podpaski tylko jakby ceratki zeby ne brudzic poscieli ?? :)

Podpasek poporodowych miałam 2 paczki i szybko się skończyły :-p ale gdzieś po tygodniu do półtora wystarczały już zwykłe podpaski. Niestety tego się nie da przewidzieć :-( A podkłady na początku schodziły tak 1-2 dziennie przez około tydzień, później miałam 1 dziennie tylko dlatego, że taki był wymóg w szpitalu.

kasiadz no pewnie że dłużej :-D nawet do 6 tygodni.
Ja tak miałam ale takie bardzo intensywne krwawienie miałam tylko przez tydzień, potem coraz mniej, wreszcie samo plamienie. Więc chłonniejsze są potrzebne tylko na początek, potem te zwykłe w zupełności wystarczają.

właśnie przywieźli mi karuzelę którą wylicytowałam na allegro, ale się cieszę, tylko nie ma instrukcji i nie wiem jak złożyć i do tego trochę śrubek jest do wkręcenia więc na chłopa muszę poczekać :(

przypomniało mi się jeszcze co do tych podpasek - koleżanka mi mówiła, że zużyła prawie wszystkie przed porodem, jak jej wody zaczęły odchodzić ;-)

reklama
a ja się pochwalę że mam już gruszkę do noska, szczoteczkę i grzebień do włosków, nożyczki i obcinacze do paznokci i termometr. Przy okazji kupiłam komplet na zimę, cieplejsza bluza i do tego ogrodniczki... w przecenie za 15 zł... aż nie wierzyłam :)

Do góry