reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chrzest, chrzciny, urodziny - formalności, lokale, torty

reklama
dziewczyny jesli mozecie to podajcie jakies konkrety.przejrzałam forum i nie ma ani jednego kosciola podanego gdzie oga udzielic chrztu bez problemu. Faktycznie wiekszosc z Was pisze,ze trzeba szukac i pytac a moze oszczedzimy sobie zachodu i wędrówek po kosciolach? :-) Ja bardzo proszę

plastelinka- mówiąc szczerze ,nie wiem jak to jest w Krakowie,,bo ja mojego chrzciłam w Nowym Targu,, taka mała mieścinka,,,ale pewnie w większych miastach będzie łatwiej,, z tego co słyszałam proboszcz z kościło Mariackiego jest dość libelarny i wiele "wybacza" więc może tam spróbuj,,,,, poza tym to nie mam pojecia, gdzie jeszcze bez problemu,,,ale ostatnio u nas w kosciele słyszałam ,że są jakieś seminaria dla związków niesakramentalnych tam tez można zapytać,,,, tylko teraz nie pamiętam dokładnie,,, gdzie chyba w kościele Św, krzyża,, ale nie jestem pewna na 100% ,,,,,,,,,
może po prostu do udac się do swojej parafii i zapytać proboszcze,,,,,,, nie taki wilk straszny jak go malują i nóż może sie okazać ,że ochrzci dziecko,,,,,,

życze powodzenia

My chrzcilismy u Dominikanów, ale formalności załatwialismy w Mariackim. Było spoko, z tego co pamiętam, mąż nie pokazywał kościelnego aktu slubu, ale może to akurat zbieg okoliczności, ze siostra nie dopełniła wszystkich formalności, dodatkowo mielismy młodego chrzestnego jeszcze przed bierzmowaniem i też nie było problemów.
Co do ślubu - bierzmowanie nie jest potrzebne, jak jakiś ksiądz od was tego wymaga, to wam kit wciska. No i też słyszałam o ślubie jednostronnym w przypadku, gry druga osoba jest ateistą albo innego wyznania.

Hej dziewczyny!
My chrzciliśmy córkę u Piotra i Pawła na Grodzkiej, choć mamy tylko ślub cywilny. Nie było żadnego problemu.

witam Was wszystkie serdecznie,
poczytałam posty z tego wątku i dorzucę swoje kilka groszy ..
ja osobiście żyję od 7 lat w związku partnerskim --> bez żadnego ślubu teraz spodziewamy się dziecka (Krzyś ma się urodzić "oficjalnie" za tydzień i 3 dni) już sie nie mogę doczekać ;-)
ale wracając do tematu to jeśli chodzi o ślub kościelny to jest możliwość wziąć ślub "jednostronny" fakt jest taki tylko że nie jest to łatwe do załatwienia ale jest taka możliwość a ta informacja jest potwierdzona przez księdza (on chyba wie co mówi) najistotniejsze jest tylko żeby obie strony wyraziły wolę zawarcia związku małżeńskiego i strona nie biorąca czynnego udziału wyraziła chęć/zgodę na wychowanie dzieci z tego związku w wierze katolickiej ...
jeśli zaś chodzi o chrzest to sprawa wygląda następująco ... ja jestem katoliczką (przystąpiłam do wszystkich sakramentów - chrzest, komunia i bierzmowanie) nie mniej od jakiegoś czasu odsunęłam się troszkę od kościoła, natomiast mój partner (też ma wszystkie sakramenty) ale odsunał sie od kościoła już bardzo dawno temu i na razie nie ma takiej siły która by go przekonała np do wzięcia ślubu kościelnego aczkolwiek przyznał mi rację i stwierdził że dziecko powinno być ochrzczone wiec mamy taki zamiar ....
u mnie w rodzinnym domu zawsze wszyscy byli i są wierzący i praktykujący (moja mama do dziś nie może się pogodzić z faktem że żyjemy bez ślubu) ale wracając do tematu to zawsze przyjmujemy w rodzinnym domu księdza po kolędzie i raz się tak zdarzyło że musiała go przyjąć sama (mama była w szpitalu) i tak podczas tej wizyty zaczęliśmy rozmawiać i wyszło że ja nie mieszkam z mamą tylko od kilku lat z facetem bez ślubu ... muszę przyznać że bardzo się obawiałam reakcji księdza i jakież było moje zdziwienie jego reakcją ... nie powiem żeby mi pogratulował ale nie był jakoś specjalnie nieprzyjemny ... w wyniku tej to rozmowy doszło do kwestii dzieci z nieślubnych związków .. i tu dopiero się zdziwiłam ... bo zasugerował że powinniśmy mieć dzieci a na moje zdziwienie i słowa ale przecież to grzech i nikt nie będzie chciał ochrzcić dziecka powiedział tylko że dzieci nie muszą a wręcz nie powinny płacić za błędy rodziców i że u nas w parafii każde dziecko zostanie ochrzczone jeśli tylko się o to poprosi ... muszę przyznać że cała ta wizyta wywarła na mnie strasznie duże wrażenie i dała dużo do myślenia ... i dlatego też osobiście mam zamiar tam się udać jak bedę załatwiać sprawy chrztu ...
więc odpowiadając na pytanie z wątku " w której parafii można ochcić dziecko ... bez problemów" to powiem że jest parafia Świętej Jadwigi Królowej - Krowodrza, ul. Łokietka 60

pozdrawiam wszystkie oczekujące i te już cieszące się pociechami

Wiem ,że temat dotyczy lokalu na chrzciny,ale ja jestem w trakcie poszukiwań lokalu na ślub cywilny,aby zjeść jakiś uroczysty obiad, deser, posiedzieć trochę. Chciałam zapytać czy znacie jakieś fajne restauracje, lokale ? Cięzko mi cokolwiek wybrać bo jestem spoza Krakowa a tutaj tych wszystkich restauracji jest pełno. Interesuje mnie coś raczej w centrum bo ślub w USC albo coś na obrzeżach Krakowa.
Za wszelkie propozycje byłabym bardzo wdzięczna :)

W kościele na Dębnikach, tylko tych dalszych- koło Wisły, to się nazywa chyba Kościół "na Łosiówce"... wprawdzie ksiądz nam tam zaproponował "pakiet" czyli chrzciny+ślub i skorzystaliśmy z tego:-)- ale nie był to warunek konieczny..
ale tak jak piszą dziewczyny- wszystko zależy od konkretnego księdza, a ja nie wiem czy on tam jeszcze jest:sorry2: Tak więc niestety trzeba pytać.

reklama
Do góry