reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chrzciny

Dziewczyny, uświadomcie mnie co trzeba kupić do chrztu :confused: Oprócz ubranka i gromnicy ;-) I co kto powinien kupić ( tzn, chrzestna, chrzestny, rodzice itp), bo ja zielona zupełnie jestem :-p

reklama
u mnie do chrztu potrzeba :)
swieca biala szatka-krzyzmo
matka chrzestna kupuje ubranko i swiece z biala szatka: nie daje prezentu
ojciec chrzestny kupuje lancuszek placi za ofiare i kupuje typowy prezent na chrzest (srebrna lyzeczke,grzechotke lub pojemniczek na pierwszy zabek)
rodzice placa za fotografa i album

potem to matka chrzestna ubiera malego a ojciec chrzestny zapina lancuszek i chyba tyle :)

Annya, u nas wymagana jest
-świeca,
-szatka, którą nakłada się nowoochrzczonemu dziecku

Łańcuszek, to mała dostanie od nas pewnie... zapinamy jej na szyjce, aby go poświęcić podczas chrztu. I chyba tyle... u nas potrzebne są zaświadczenia, że chrzesnt/chrzestna mogą być świadkami chrztu i karteczka o odbytej spowiedzi.

No to i ja sie wypowiem na temat chrztu. Nie wierze w ksiezy tylko w Boga dlatego nie czuje potrzeby latania co niedziele do koscioła. Ostatnio miałam chwile zwatpienia ale juz sie pozbieralam. Moj maz nadal jest przeciwny ale i tak ochrzcze Matylde najprawdopodobniej we wrzesniu.
U nas tez chrzestna kupuje biała szatke, a chrzestny swiece.

Ostatnia edycja:
Ja tez jestem niepraktykujca i chyba raczej tez niewierzaca :sorry2:
Oboje mamy wszystko co potrzebne czyli chrzest, komunie, bierzmowanie no i Slub koscielny tez bralismy.
Dziecka nie ucze modlitw. Nie wiem czy to dobrze czy zle.Ale nie umiem jej teraz tlumaczyc jak to jest z ta wiara. Chyba zostawie to szkole ;-)albo dziadka ;-)

Wydaje mi sie jednak, ze trzeba dziecko ochrzscic i poslac do komunii potem samo zdecyduje w co wierzy i czy wogole wierzy.

Jezeli chodzi o chrzest to potrzebna jest swieca i szatka, ale nie wiem co kto kupuje.
Sandrusi nikt nie kupil lancuszka (nie wiedzialam, ze wogole jest taka potrzeba). My rodzice kupowalismy ubranko, swiece, placilismy za ofiare i zdjecia. Chrzestna kupila bukiecik i szatke z wlasnej woli.
Dziadek kupil smoczek srebrny na pierwszy zabek z data urodzenia i z data chrzsztu oraz ksiazeczke od 0 do pierwszych uodzin. Fajna pamiatka teraz tez bym taka ksiazeczke chciala :-)

Co do naszego chrzsztu to dalej nie znamy terminu.

U nas chrzestna kupuje ubranko , szatkę
chrzestny świecę a za resztę odpowiadają rodzice.
Z dokumentów no to oboje rodzice chrzestni muszą mieć zaświadczenie o praktykowaniu ze swojej parafii no i karteczki świadczące o tym ze byli ostatnio u spowiedzi.Chrzest już w sobotę aaaaaaa:szok:

u nas 15 sierpnia-obowiazkowe kartki o odbytej spowiedzi rodziców i chrzestnych, nie ma podziału co kto kupuje-wiec rodzice kupuja wszystko:baffled:, zostało mi do kupienia ubranko-są masakrycznie drogie:baffled::szok:

Gumisia, ja za kiecke dalam 11€, czyli ok 50 zl. Nowa na ebay :-)

My chrzcimy 29 sierpnia w PL, w sobote. Juz zaplanowane. Moj brat dostal juz zaswiadczenie, wiec jak widac niemieccy ksieza sa duuuzo bardziej tolerancyjni :-D
Bedziemy chrzcili na wiosce pod Koszalinem, bo bardzo zalezalo nam na sobocie, w wiazku z czym sakrament odbedzie sie wieczorem (19:00) tylko dla nas i bez mszy i innych takich....zbednych ;-)

Nie wiem co kto kupuje, ale chrzestnym jest moj uczacy sie jeszcze brat, wiec to pewnie moi rodzice za niego pomysla, hehe, a chrzestna i tak wariuje non stop na punkcie Malej, wiec ja zajmuje sie juz tylko imprezka.

Załączniki

• IMG_4058.jpg
    IMG_4058.jpg
    15,5 KB · Wyświetleń: 86
Ostatnia edycja:
reklama
U nas chrzciny były 01.08 w sobotę - bardzo mi się podobało, w kościele trwało wszystko 13 minut - sam chrzest bez mszy i całego zamieszania...
Moja malutka płakała - było jej bardzo gorąco. Ubraliśmy ją w sukienusię białą i na to jeszcze sweterek (żeby nie zmarzła w kościele). Normalnie z nas idioci:angry::angry::angry: W taki upał!!!

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    24,2 KB · Wyświetleń: 86
  • 2.jpg
    2.jpg
    23,4 KB · Wyświetleń: 90
Do góry