reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Choroby, wizyty u lekarzy.

Moja córcia na bilansie miała 83,5 cm i ważyła 11,20 kg.Centyle-dolne granice-1o. Teraz ma 4 m-ce więcej i waży 11,4,więc niewiele więcej.Ja "wypasiona" też nie jestem,bo tylko 45kg waże i mam 158cm wzrostu,tatuś też szczupak.Jeść mała lubi,ciągle może coś przeżuwać,słodyczy dostaje bardzo mało. Nie wiem,czy powinnam się martwić:confused:Mała od początku była drobniutka(2900 i 50cm przy urodz.),potem była malutka,ale pulchna,miała wałeczki na rączkach i nóżkach,ale jak zaczęła się "wyciągać" to wszystko wsiąkło:-D........

reklama
Ja znowu miałam taki problem ze starszym synkiem,obecnie ma 6 lat.Jak miał rok to ważył 7.520 a jak miał 2 latka przy wzroście 81 ważył 9.600.Potem waga dobiła do 15kg i stanęła:( Byliśmy u endokrynologa i nic,lekarz stwierdził,że wszystko jest ok.Tylko wyniki badania krwi wykazywały stan zapalny,a bardzo często chorował na anginy i wiecznie był na antybiotykach:(I wiecie co laryngolog stwierdził,że niema co czekać i usuwamy migdały.Zabieg miał w maju tego roku,do dnia dzisiejszego przybrał juz 2kg chociaż nadal ma niedowagę.

witam mam wyniki z córki moczu ma drożdze
co to jest i skad to sie bierze ?? jest na KEFLEX 250
i co grozi jezeli antybiotyk nie pomoze ?
28 mielismy kontrolne badanie moczu
oto wynik :

przejrzystośc przejrzysty

barwa słomkowa

cieżar właściwy 1,003 kolo tego L

pH 7,0

glukoza nieobecna

ketony nieobecne

urobilinogen 3,2

bilirubina nieobecna

białko nieobecne

azotyny nieobecne

erytrocyty w normie wpw 0 3

leukocyty wykryto

osad moczu

nabłonki płaskie niieliczne

nabłonki okrągłe 0-1

leukocyty 10-20 wpw 0 5

bakterie dość liczne

komórki drożdży pojedyncze

TO WYNIK PO SKOŃCZENIU ANTYBIOTYKU KEFLEX 250

przejrzystość przejrzysty

barwa słomkowa

cieżar właściwy 1,001 kolo tego L

pH 6,5

glukoza nieobecna

ketony nieobecne

urobilinogen 3,2

bilirubina nieobecna

białko nieobecne

azotyny nieobecne

erytrocyty w normie wpw 0 3

leukocyty wykryto

osad moczu

nabłonki płaskie niieliczne

ertyrocyty swieże 0-1

leukocyty 10-20 wpw 0 5

bakterie dość liczne

DO TEGO LEKARKA ZLECIŁA TEN SAM ANTYBIOTYK.

1. co to jest cito??
2. czy dawac jej 2 antybiotyk ?? ona jest strasznie oslabiona.
3.czy isc do innego lekarza.
4.i czy tak szybko te drozdze wyszly z niej??

ZADZWONIŁAM do prywatnego lekarza przyjechał w piatek przed Wszystkiemi Świetymi
powiedział ze ma migdały powiekszone i ze z sikuli jest wydzielina ropna. i gdyby sie cos działo to mam dzwonic do niego.
Przepisał antybiotyk ZINAT 250 dałam jej pierwsza dawke o godzinie 21:30 w piątek.
Godzina 01:30 a ona ma ze 40 stopni goraczki dałam jej odrazu czopka 125 pyralgnum bo tak kazał. i spadła jej ta goraczka.
Sobota rano ja chce jej dac Zinat a ona mi nim zwymiotowała. Dzwonie do lekarza co robimy i opowiadam mu cala ta sytuacje.
On mowi przyjezdzacie do szpitala i bedziemy myslec co dalej.
mocz z posiewem wyszedł dobrze.
własnie wrocilismy wczoraj ze szpitala i w szpitalu było dobrze juz z sikaniem a wczoraj wieczor znowu były problemy chyba z 10 razy chciala na nocnik i robila tylko 4-5 kropelek siku. i do tego nie chce jesc tylko ja na wymioty zakłada.a dzis zrobiła normalnie siku tylko ze bylo cos w tym siku tak 3 wstazki dł.2 cm. nie wiemcie co to moze byc ??? i oby nie był powrot do szpitala. wieczorem napisze jak wyszły wszystkie wyniki.

i dodam ze jeszcze corke kaszle i nie chce jesc.

Przepisał jakies proszki do zrobienia na apetyt masc do tej pupy i crotlimazolum..

I TERAZ DZIEWCZYNY POWIEDZICIE MI CO MAM ROBIC ???????????

DZWONIC DO NIEGO CZY CO BO JUZ NIE WIEM :(:(:(:(:(:(:(

O dziwo od kilku dni młody ładnie je, comnie cieszy i brzuszek się mu trochę zaokrąglił. Tylko ciekawe czy waga ruszyła w górę. Nie daje mu czekolady ani nic podobnego tylko ciasteczka maślane, petitki lub bydyń. Pani doktor nie kazała:) Mam nadzieje, że teraz trochę przybierze, może wziął sobie do serca słowa Pani doktor i nie chce mieć badań robionych. Nie chodzi mi o to że by nagle zaczął jeść ogromne ilości, ale żeby nie było takich dni, że nic nie chce jeść. Niech je mniejsze ilości ale często, a będe zadowolona bo wielki nigdy nie będzie. Ja tez mam 160 cm w kapeluszu, tylko po ciąży trochę mi zostało kilogramów, a mąż przy wzroście 175 cm waży 60 kg.

Co do wyniku moczu to wg mnie (a przed ciążą badałam zawodowo siuśki:sorry2:) jest nieco za dużo leukocytów w osadzie.. ale to może być wynik stanu zapalnego, podawanych leków, reakcji na dany lek, zakażenie układu moczowego ( a o tym pisałaś, że mała ma śluz inny) itd, reszta ok.. troszkę ciężar za niski ale to na granicy normy..
Odpowiadając na Twoje pytania- CITO oznacza- od ręki,
Antybiotyk ogólnie ma działać na zwalczanie bakteri lub wirusów a drożdże są często podatne na antybiotyki.
Czy podawać 2 antybiotyk - na to pytanie Ci nie odpowiem- to już w gestii lekarza, oni jednak bardziej szkoleni od analityków ;-)
Zinat jest dość dobrym antybiotykiem i skoro lekarz zalecił to raczej nie powinno się przerywać antybiotykoterapi..:sorry2: Clotrimazolum jest maścią przeciwgrzybiczą i dość dobrą więc napewno pomoże.. Córcia jest osłabiona przez chorobę, antybiotyki, szpital więc przez jakiś czas będzie "inna" a jeśli masz bezproblemową możliwość telefonicznej konsultacji z lekarzem to nie zastanawiaj się tylko dzoń.. zawsze to będziesz spokojniejsza i łatwiej Ci będzie przetrwać te trudne chwile.. bo nie ma nic gorszego jak choroba dziecka..:-(

Witam
Co do wyników to myślę, że rzeczywiście są nie najlepsze przede wszystkim te leukocyty no i liczne bakterie w moczu. Bez antybiotyku się nie obędzie, a już na pewno pod żadnym pozorem nie ma co przerywać kuracji. No i nie zapominajmy o lekach tzw. osłonowych.
Moja Maja miała bakterie w moczu jak miała 8 miesięcy. Zaczęło się podobnie gorączka do 40 stopni i nie ustawała. Lekarka przepisała jej Zinnat. Ucieszeni podaliśmy jej pierwszą dawkę i .... zwymiotowała. Dzwoniliśmy do lekarza co robić? Lekarka powiedziała żeby na drugi dzień spróbować jej go podać z czymś do picia. Spróbowaliśmy i trochę go wypiła, a częściowo znowu zwymiotowała. Podobno z antybiotykami to jest tak, że ogólnie są one bardzo słodkie, ale po połknięciu jest straszna gorycz i stąd u dzieci te wymioty. Gdyby z antybiotykiem sie nie udało to czekały by ją zastrzyki. Ale lekarka twardo upierała się przy antybiotyku, bo szkoda kłuć takie maleństwo. I powiem Ci, że patrząc na to wszystko wstecz DZIęKUJę lekarce. Bo naprawdę wystarczy trochę cierpliwości i spokoju przede wszystkim. Antybiotyk okazał się trafiony i skuteczny. I znaleźliśmy sposób na podanie go: Teledyski MINI MINI , deserek śliwkowy - bo jest kwaśny i antybiotyk. Okazało się to rewelacją bo podanie leku trwało ok 2 min, a nie pół godziny i obawa przed zwymiotowaniem. Po trzech dawkach leku gorączka w końcu ustała i nie to dziecko. Oczywiście lek należy wybrać do końca. Po kuracji wynik moczu i okazało się, że wszystko jest w porządku. Jednak co miesiąc lub przy gorączce z niewiadomych przyczyn robiliśmy jej kontrolne badanie moczu. Raz okazało się, że pojawiły się bakterie, ale wtedy lekarka przepisała jej tylko Furaginum do podania przez 2 miesiące i odpukać do dzisiaj jest wszystko w porządku. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Ostatnia edycja:
rozpoznanie
R50.9- gorączka,nie okreslona

wyniki badań laboratoryjnych

ALT 21
AST 51
CRP 1,9
NA 140
K 4,1
GLUKOZA 5,0
POSIEW Z KRWI jałowy

MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU

KOLOR słomkowy
KLAROWNOŚC przejżysty
CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01
ODCZYN MOCZU 6
LEUKOCYTY negatywny
AZOTYNY negatywny
BIŁKO negatywny
CUKIER W M. negatywny
ACETON negatywny
UROBILINOGEN norma
BILIRUBINA negatywny
KREW 50/ul

BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU
2008-11-04

posiew jałowy

MOCZNIK
2008-11.01

mocznik 2,2

MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI

WBC 11,32 ; 10^3/UL
NEUT# 1,31 ; 10^3/UL
LYM# 8,27 ; 10^3/UL
MONO# 1,61 ; 10^3/UL
EOS# 0,08 ; 10^3/UL
BASTO# 0,05 : 10^/UL
NEUT% 11,06 ; L ; %
LYM% 73,1 ; H ; %
MONO% 14,20 ; H ; %
EOS% 0,70 ; %
BASO% 0,40 ; %
RBC 4,62 ; 10^6/UL
HGB 12,5 ; g/dl
HCT 37,4 ; %
MCV 81,0 ; fL
MCH 27,1 ; pg
MCHC 33,4 ; g/dl
RDW 13,1 ; %
PLT 317,0 ; 10^3/ul
MPV 9,30 ; fL

OCENA MIKROSKOPOWA ROZMAZU KRWI
2008-11-03

PALE 0,0 %
SEGM 10,0 %
KWASO 0,0 %
BASO 0,0 %
LIMF 80,0 %
MONO 9,0%
RLIMF 0,0%
MŁODE FORMY 0,0%

KONSULTACJA lARYNGOLOGICZNA : NOS USZY GARDŁO LARYNGOLOGICZNIE W NORMIE.

EPIKRYZA:

Dziewczynka 2 letnia przyjęta do tutejszego oddziału z powodu utrzymującej sie od 3 dni gorączki. Od 2 tygodni leczona z powodu zakażenia dróg moczowych, Keflexem. Po zakończeniu leczenia wystąpiła gorączka 40 st.
Przy przeyjęciu stan dziecka dośc dobry, w badaniu fizykalnym stwierdzono lekko zaczerwienione gardło oraz zaczerwienienie okolicy sromu.
W badaniach laboratoryjnych nieswioste wskaźniki stanu zapalnego były ujemne , w rozmazie białokrwinkowym stwierdzono znaczna przrwagę limfocytów.
Pod wpływam leków p/gorączkowych uzyskano ustąpienie gorączki.
Dziewczynke w dobrym stanie wypisano do domu.

ZASTOSOWANO LECZENIE:

Ibufen

ZALECENIA LEKARSKIE

1 BIERZACA OPIEKA PEDIATRYCZNA W REJONIE
2 W DOMU PODAWAC: KAPIEL W KORZE DĘBU
CHLORCHINALDIN H 2 RAZY DZIENNIE

Prosze o odpowiedz co o tym sadzicie.

Co do tych bakterii w moczu to jednak nie byłabym taka szybka by oceniać wynik jako typowo zły.. bakterie w osadzie mogą być z wielu przyczyn i nie jest to nic złego.. chyba, że zaznaczone jest na wyniku, że jest ich mega dużo i jest tam wykrzyknik.. i raczej jak nie ma innych chorób, wyników badań poza normą to nie jest to powód do podawania od razu antybiotyku..:sorry2:
Bakterie mogą się pojawić w osadzie z różnych miejsc.. ot choćby z przybrudzonego pojemniczka na mocz, ze złego pobrania materiału do badania- zawsze powinien to być strumień środkowy moczu a wiadomo, że u dzieci łapie się całość woreczkami zazwyczaj byle cokolwiek złapać, właśnie z naszych rąk przyklejając/odklejając woreczek itd itp.........:cool2: i w zależności od unowocześnienia laboratorium może być z brudnego od przekładania szkiełka, z wirówki, z brudnego naczynia (jeszcze często próbówki) do wirówki, itd, itp.......

Co do wyników badań sara2006 to po kolei..
AspAT - w normie
AlAT - nieco podwyższony (norma 10-40) tu stawiałabym na osłabienie wątroby lekami..:dry:
CRP- norma jest ujemna a tu się to białko C-reaktywne pojawiło.. hmm..sama nie wiem co o tym myśleć...
Na, K, - w normie
Wynik glukozy mam nadzieję, że podałaś błędnie.. bo w innym razie Twoja córcia powinna już od dawna być w śpiączce hipoglikemicznej- to dość optymistyczne stwierdzenie..:no: Norma jest od 55-110 (w niektórych laboratoriach od 60-120) Mniemam, że to jest poziom glukozy we krwi.:dry:
Posiew super, że nic nie wyhodowano..:blink:
Mocznik baardzo niski.. no chyba, że coś znów źle napisane.. albo inne normy tego właśnie laboratorium..:dry: Norma 15-45 mg/dl (jaką miałaś u siebie jednostkę?) No chyba, że przez wątrobę coś nie tak z nim...
Reszta wg mnie ok.. włącznie z rozmazem krwii.. :blink:

mam napisane :

glukoza surowicy
2008-11-01

glukoza 5,0 [3,3-5,55]

cukier w moczu negatywny

a co myslisz o crp ze ma białko ?? ale gdzie we krwi ???

2,2 mam mocznik a norma jest od [1,8 - 6.0]

reklama
Moja siostrzenica miała strasznie popękaną skórę na rączkach a miała silną skazę białkową do 4 roku życia. Jak skaza minęła to i skóra się poprawiła.

Do góry