ja nie rozumiem dlaczego nie podano ci immunoglobuliny zaraz po porodzie??? nie jestem ekspertem ale czy to ze mialas juz przeciwciala nie sa powodem by nie podac immunoglobuliny !
to co znalazlam w necie
'Profilaktyka konfliktu serologicznego
Zagrożenie związane z konfliktem serologicznym można w bardzo znacznym stopniu ograniczyć podając immunoglobulinę anty D. Immunoglobulina zastosowana w okresie możliwego przecieku płodowo - matczynego wiąże się z antygenem D (Rh) krwinek płodu, eliminuje je z krążenia matki i uniemożliwia wytworzenie pamięci immunologicznej.
Skuteczność profilaktyki poporonieniowej i poporodowej szacowana jest na 96-98%.
W Polsce obowiązuje następujący schemat podawania immunoglobulikny anty D:
1. Podanie 50 (g immunoglobuliny anty D wszystkim kobietom Rh (-), bez przeciwciał anty Rh:
- po poronieniu samoistnym
- po poronieniu sztucznym
- po wyłyżeczkowaniu ciąży obumarłej
- po operacji ciąży ektopowej
- po wykonaniu amniopunkcji, kordocentezy, biopsji kosmówki,
- po stwierdzeniu krwawienia z dróg rodnych (poronienie zagrażające)
2. Podanie 150 (g immunoglobuliny anty D wszystkim pacjentkom z grupą Rh (-), bez przeciwciał, które urodziły dziecko Rh (+)
- po porodzie fizjologicznym,
- po porodzie ciąży obumarłej,
- przy krwawiącym łożysku przodującym.
3. Podanie 300 (g immunoglobuliny anty D tej samej grupie pacjentek:
- po porodach w ciąży mnogiej,
- po cięciu cesarskim,
- po porodach zabiegowych,
- po ręcznym oddzieleniu łożyska,
- po wyłyżeczkowaniu jamy macicy.
Profilaktyczne podanie 150 (g immunoglobuliny anty D w 28 tygodniu ciąży wszystkim kobietom Rh (-) bez przeciwciał anty Rh uzupełnione podaniem poporodowym zgodnie z zasadami opisanymi powyżej zwiększa skuteczność profilaktyki do przeszło 99%.
Konflikt serologiczny może powstawać również w zakresie grup głównych A, B, AB oraz antygenów Kell, Duffy, Kid. Występują one jednak znacznie rzadziej i nie stanowią takiego zagrożenia dla płodu.'
rozniez mam rh- a maz rh+ i jestem w 27 tyg ciazy.nie pozwole zeby podczas drugiej ciazy liczyc na szczescie
czy ktos potrafi wyjasnic dlaczego zaraz po porodzie magretos nie dostala szczepionki??