reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby w ciąży ( cholestaza , rożyczka, toksoplazmoza..i inne)

reklama
Polecam poczytać troszkę w necie, tam jest naprawdę dużo wiarygodnych informacji dotyczących tego czym grozi nieleczona, szczególnie dla płodu i noworodków. Poza tym rzeżączka nie jest wywoływana przez drożdzaki tylko bakterie Gram-ujemne dwoinka rzeżączki zwane Neisseria gonorrheae, zwane też gonokokami. Jeśli masz tyle pytań na ten temat polecam rozmowę z lekarzem, który powinien zlecić odpowiednie badania i wrazie czego profilaktykę podczas porodu i po.

wiem czemu tak napisałam, było w tym duzo racji. Rzezaczke wykrywa sie podczas wymazu bakteryjnego z pochwy czy szyjki. U mnie takie badanie robione bylo wraz z cytologią. Lekarz nazywal to cytologia, ale dostawalam zawsze dwustronna kartkę z dokladnymi wynikami, co znaleziono a czego nie.

Napisałam do lekarza z internetu z prośbą o poradę. Tak mi odpisał:

Droga Pani Małgorzato.
Mnie jest równie ciężko odpowiedzieć na pytanie "skąd?" Pytanie brzmi czy po cięciu cesarskim zbadano Pani krew na obecność w niej krwinek Pani dziecka. Rozumiem, że nie została Pani zakwalifikowana do podania Pani specjalnej immunoglobuliny, która chroni matkę przed Rh dodatnimi krwinkami jej dziecka. Pani genotyp ccddee świadczy o tym, że jest Pani osobnikiem "czysto" Rh negatywnym. Nie napisała mi Pani jakie przeciwciała stwierdzono w Pani krwi. Natomiast odnośnie przyszłych ciąż - cóż, niestety są obarczone ryzykiem rozwinięcia się konfliktu serologicznego w przypadku gdy płód będzie Rh pozytywny. Oczywiście będzie Pani objęta nadzorem a u dziecka zastosowane będzie leczenie wewnątrzmaciczne o ile takiego leczenia dziecko będzie wymagało. Samo postępowanie nie jest zbyt bolesne. Takich zabiegów wykonałem - bez przesady - setki i pacjentki określały je jako zastrzyk w brzuch.--
Pozdrawiam dr Leszek Włodarczyk, Wirtualna Polska - www.wp.pl

Trochę mnie to pocieszyło. Zaraz mu odpiszę:tak:

Jestem w 7mym miesiącu ciąży i od pewnego czasu w pozycji leżącej coś mnie ściska w gardle i w klatce piersiowej, robi mi się duszno i nie potrafię sobie wtedy znaleźć wygodnej pozycji. Przechodzi gdy siadam. Nie zawsze się tak dzieje ale często, jak również to, że także w pozycji leżącej tak mocno bije mi serce, że czuję go w gardle i w głowie. Zastanawiam się czy te objawy mogą być związane z ciążą czy też może to objawy nerwicy, która czasem się u mnie objawia. Czy miałyście może podobne objawy? Jest to bardzo uciążliwe gdyż nie potrafię przez to spać i budzi mnie to nawet w nocy.:-(

Hej,
Pewnie, że normalne... w ogóle nie zaleca się spac na plecach, nawet leżec nie bardzo,
najwyżej w pozycji półleżącej. Dobrze dla maluszka jest natomiast leżec i wypoczywac na lewym boku :tak:. Wtedy jest najlepiej zaopatrywane w tlen. I tobie będzie lżej.

Jeśli bierzesz leki przeciwskurczowe ( np. fenoterol ) to faktycznie możesz jeszcze silniej odczuwac takie ''nerwicowe'' objawy.. to normalne.. właśnie kołatanie serca itp.
mną czasami aż tak telepało.... :) albo budziłam się ze stanami lękowymi. Brałam dodatkowo staweran i wszystko minęło

ja też uważam że to dosyć typowe w zaawansowanej ciąży... ale jeżeli będzie tobie bardzo doskwierało to lepiej idz do lekarza...lepiej dmuchac na zimne ;-)

Chodzi o to mako, że nie biorę żadnych leków, jedynie witaminy no i sedatif czyli chomeopatyczny lek na nerwicę a objawy te mam częściej właśnie w pozycji na boku niż na plecach gdyż mam wrażenie jakbym w ten sposób uciskała klatkę piersiową.

reklama
czesc ja jestem w 13 tygodniu ciazy rowniez jetem chora.Tylko biore atybiotyk.Moj lekarz mowil ze jest delikatny i nie zaszkodzi dziecku,ale i tak sie denerwuje.

Do góry