reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

choroby dzieciaczków :(

No to niezle Biedronka...a co własciwie Kini jest w to oczko? Tzn jakie objawy bo cos nie skumałam chyba...?

Maxin ja swojemu dawałam tylko ze słoiczka to jabłko i takie rozowe i suche poliki mu sie zrobiły.

reklama
angie mojej też się robią różowe policzka i szorstkie takieale bez jakiejś wysypki widocznej...ale nie wiem,moze to od masła w zupce???
a co do oka to Kinia urodzila się z ropiejacym oczkiem,Ewa też tak miała i to przechodziło po tym jak jej zielem świetlika przecierałam,pediatra powiedziałą,ze nic nie widzi i kazała rumiankiem,ale ją uczulał,a co do ocka to ma spuchniętą wiecznie dolną powiekę,tak,że rzęsek dolnych w ogóle nie widac,bo nachodzi na nie ta napuchnięta powieka,aż na oczko wchodzi kurde niewiem jak to obrazowo opisac i tak ma od bbbb dawna,tylko czasem jest lepiej,ale czasem budzi się rano już z takim dziwnie zapuchnietym oczkiem,często jej ropieje i czasem łazawi...nie wiem sama:((((((

Dziewczyny mam pytanie nie wiem czy to własciwy watek ale nie wiem gdzie to napisac wiec jesli nie tu to napiszcie gdzie.
Jak to jest u Waszych dzieci z ciemiaczkiem (nie wiem czy dobrze napisałam ale kazdy wie o co chodzi). jak byłam do szczepienia to pani doktor stwierdziła ze ma jeszcze duze i pytała czy nie poci mu sie kark i kazała zwiększyc dawke Vigantolu. inna pani doktor tez uznała ze duze i zaproponowła zeby zrobic USG głowki czy cos tam nie przeszkadza w zarastaniu. Troche sie przestraszyłam:szok: Ale popytałam innych mam i powiedziały mi ze jednym dzieciom zarasta bardzo szybko bo maja małe ciemiaczka a innym to nawet do roku. Ja sie martwie i nei wiem co zrobic:sick: pomózcie.

Bedronka no to przejscia mialas,dos ze czloeirk stoi z dzieckiem tyle to jeszcze doktor ci mowie,ze on niewie co jest,cholery idzie dostac z takim fachowcami.Lepiej idz moze do innego okulisty i sparwdz co jest grane.
Wspolczuje,a myslisz,ze boli ja oczko?

Wiesz coI@nka do ciemiaczka u dzieci wlasnie jak piszesz ,zarasta szybciej lub wolniej,przednie ma na to czas,jednak powinno zarosna od 9 do 18 miesiaca,a tylne między 4 tygodniem a 6 miesiącem życia dziecka.
Ciemiączka ogląda pediatra przy każdej wizycie. Jeżeli zarastają zbyt wolno, może to świadczyć o niedoborze witaminy D i krzywicy.
Jeżeli dziecko rozwija się prawidłowo, ma odpowiedni do wieku obwód głowy i nie ma widocznych cech wskazujących na krzywicę (bardzo krzywe nóżki, odgięte łuki żebrowe, wystające guzy czołowe) to raczej nie ma powodu do niepokoju. Jeżeli jednak wystąpią powyższe objawy skonsultuj się z lekarzem, który zlecając odpowiednie badania szybko znajdzie przyczynę.

I@ANKA to normalne ze ciemiączko zarasta gdzies do roku
w jesiennych miesiącach powinno sie dawac 2 krople Vigantolu a latem 1 krople
to tez zalezy czy dziecko szybko rosnie to wtedy nawet wiecej d3 sie daje
a to pytanie o pocenie to dlatego ze niedobór d3 powoduje nadmierną potliwosc

Biedronka Przykre to, ze lekarz sobie tak ignoruje zamiast cos poradzic albo skierowac gdzies jak sobie nie radzi. Biedna Kinia:(

Ja z ciemiączkiem u małego mam zas odwrotny problem no bo tak. Na początku kazała ped. dawac 2 krople dziennie devikapu. Potem jak mnie skierowała bo neurologa to kazała odstawic kropelki. Neurolog sie zdziwił wielce i kazał brac...2 krople...na nastepnej wizycie znow to potwierdził a teraz na szczepionce ped. znowu do mnie ze on ma za małe ciemiączko i mam dawac ewentualnie 1 krople co 2 dzien :/ I badz tu człowieku madry i kogo masz sie posłuchac???! Teraz wyposrodkowałam narazie i daje 2 kropelki co 2 dzien. Qrna jeden ma swoje racje a drogi swoje. Neurolog pod wzgledem neurologicznym mowi, ze lekarze sie boja tego zarastania ciemiaczka a ono juz mu nie jest do niczego potrzebne a dziecko sie gorzej rozwija bez wit D bo jest sflaczałe itd...a ped. mowi, ze jak zarasta ciemiaczko to niedobrze...tylko nie powiedziała dlaczego?

Dzieki dziewczyny za informacje mysle ze wszytko jest ok bo zadnych objawów o jakich pisałyscie nie ma :-) czytalam o tej krzywicy i tam było o tym poceniu.
Maxin78 ja o tylnym czemiaczku nie słyszałam???

I@anka, tylne ciemiączko zarasta w I półroczu, to drugie do 18 miesiąca. Z tym poceniem też jest różnie. Dziecko może się np. pocić, gdy męczy się w trakcie karmienia, bo mama ma mniej pokarmu. Jeśli Twój synek nie ma podanych przez dziewczyny objawów, to się nie przejmuj :-)

reklama
Sluchajcie a jaks ie daje mleko to tez 2 kropelki? bo ja slyszalam ze nie...i przyznam szczeze ze czasem wlaly mi sie 3....w mleku jest juz witamina a moja znow zaczela sie pocic bardzo przy jedzeniu:(:( no i zeberka tez jej troche odstaja ale to chyba dlatego ze jest taka szczuplutka i poprostu je dosc mocno widac:(

Do góry