reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby dzieciaczków :(

moj adas ma rzadkie kupy, na poczatku byly wodniste, teraz sa zelowe, czy to ten sluz wlasnie? ale on nie jest przejrzysty? polozna kazala mi jedynie tresciwiej jesc, ale to niewiele pomaga. Fak, musze sie cofnac i poczytac o tej skazie, bo nic nie wiem :mad: :( :mad:

reklama
ale przezroczysty?? nie chyba, co ??? moj adas mial przedwczoraj kupe jak rzadka galaretka, dzis od rana wymiotuje i strasznie placze, jakby go brzuszek bolal. przez chwile bylo lepiej, mial humorek nawet, a potem znowu :( Wlasnie zasnal, ale przez pol dnia nie dal sie zupelnie polozyc, nawet z przewinieciem mialam klopot :( :( :( :( dalam mu koperek, zobaczymy. kurcze, a nie przypominam sobie, abym zjadla cos innego niz zwykle :( :(

dziewczyny - jestem załamana.
Siedze i ryczę normalnie. Zauwazyłam dziś że mała ma nierówno ułożone fałdki na bioderkach. Kurcze wszedzie w necie pisza ze to dysplazja......... A do tej pory miała taką sama ilość fałdek. jak to w ogóle możliwe????? MOze ja coś źle zrobiłam??? usg w 7 tygodni wyszło 1a. Prosze was pomożcie mi - moz ektoras tak miała i wie co to moze jeszcze być???? naczytałam sie o tych aparat ortopedycznych i po prostu jestem załamana. POMÓZCIE. Będe wdzięczna za jakiekoliwek infomacje

Głuszek, chyba tak szybka zmiana w wyglądzie fałdek jest niemożliwa. Musiało tak być i w trakcie USG, a USG jest dokładniejsze niż oko ludzkie, więc nie panikuj. Dopytaj lekarza, jak masz taką możliwość :-)

Wesolutka, ja mam zalecenie trzymania diety, bo to najprawdopodobniej przyczyna kłopotów kupkowych :-)

reklama
Przyczyny dysplazji

Dotychczas nie stwierdzono jednej zasadniczej i jasno określonej przyczyny powstawania dysplazji biodra.
Ma ona na pewno uwarunkowania genetyczne związane z płcią (występuje około 6 razy częściej u dziewczynek) i dziedziczy się w około 25 % przypadków.
Czasami wadliwy rozwój biodra jest wynikiem niewłaściwej pielęgnacji dziecka.

Wykrywanie
Wrodzoną dysplazję stawów biodrowych można stwierdzić tuż po urodzeniu i jest to najlepszy moment do rozpoczęcia jej leczenia. Zasadnicze objawy to:
• ograniczenie odwodzenia w bok nóżki zgiętej w biodrze do kąta prostego,
• objaw przeskakiwania będący wyrazem niestabilności stawu i jego tendencją do zwichnięcia w niektórych ułożeniach nóżki
Właściwe rozpoznanie dysplazji wymaga badania przez lekarza ortopedę lub przeszkolonego pediatrę, którzy mogą stwierdzić inne, trudniej zauważalne objawy, jak nadmierną ruchomość rotacyjną biodra, wiotkość torebki stawowej, wgłębienie w pachwinie czy wyczuć palcem nieobecność głowy kości udowej w panewce. Jeżeli wspomniane objawy są mocne nasilone mogą być również zauważone przez rodziców, np. utrzymywanie nóżek w przywiedzeniu utrudniającym założenie pieluchy, lub wyczuwalne przeskakiwanie w pachwinie przy przewijaniu dziecka. Takie spostrzeżenia powinny skłonić do szukania pilnej pomocy lekarskiej gdyż opóźnienie leczenia nawet o kilka dni może je niepotrzebnie wydłużyć o wiele tygodni.
W późniejszym okresie (powyżej 6-8 tygodnia życia) dołącza się często asymetria fałdów na nóżkach. Powstaje ona na skutek wychodzenia głowy kości udowej z panewki ku górze dającego pozorny skrót kończyny i wytworzenie się w ten sposób jakby nadmiaru skóry. Od momentu zwichnięcia się biodra brak leczenia powoduje utrwalenie się wadliwego ustawienia stawu. Widać wtedy wyraźnie nierówną długość kończyn, a ograniczenie odwodzenia może czasowo ustąpić.
W przypadku wątpliwości co do rozpoznania choroby należy wykonać badanie USG (ultrasonografia) lub rentgenowskie. Rozstrzygają one definitywnie o rozpoznaniu i pozwalają kontrolować przebieg leczenia.
Z reguły uważa się, ze do rozpoznania dysplazji do 2-3 miesiąca życia korzystniejsze i bezpieczniejsze dla dziecka jest wykonanie USG, powyżej 3 miesiąca – USG lub rentgen, do śledzenia postępu leczenia – USG, a do ostatecznej oceny po zakończeniu leczenia - rentgen.

Okres życia Objawy niepokojące Postępowanie zapobiegawcze Przypuszczalne schorzenie i najczęstsze sposoby leczenia
0-2 tydzień twarde zgrubienie na obojczyku nie należy czekać-konieczne badanie specjalistyczne okołoporodowe złamanie obojczyka – zawijanie kończyny górnej pieluchą
0-2 tyg. jedna z rączek leży bezwładnie nie należy czekać-konieczne badanie specjalistyczne okołoporodowe porażenie splotu barkowego – rehabilitacja, czasem leczenie operacyjne
0 – 1 miesiące utrzymywanie główki skręconej w jedną stronę, z wyczuwalnym zgrubieniem na szyi nie należy czekać-konieczne badanie specjalistyczne okołoporodowe uszkodzenie mięśnia mostkowo-obojczykowo-sutkowatego - strukturalny kręcz szyi - – masaże, maści, ćwiczenia rozciągające mięśnie szyi, często operacja w drugim roku życia
0 – 3 miesiące utrzymywanie główki skręconej w jedną stronę, bez wyczuwalnych zgrubień na szyi układanie dziecka w taki sposób, aby wszelkie bodźce dochodziły do niego z odwrotnej strony, niż ta, w którą skręca ono głowę. Przy braku poprawy po 3-4 tyg. - badanie specjalistyczne ułożeniowy kręcz szyi – masaże, ćwiczenia rozciągające mięśnie szyi
0 – 3 miesiące stópki skręcone do środka i opuszczone w dół delikatne ruchy rozciągania stóp i sprowadzania ich do normalnej pozycji, powtarzane wielokrotnie w ciągu dnia. Przy braku poprawy po 2 tyg. - badanie specjalistyczne stopy końsko-szpotawe – masaż, gipsy korekcyjne, plastikowe szyny korekcyjne do zakładania ,
czasem leczenie operacyjne pod koniec pierwszego roku życia, niekiedy wcześniej
0 – 6 miesięcy asymetryczne, nierówne fałdy na udach i pośladkach, wyczuwalne przeskakiwanie w pachwinie przy zmianie pieluchy nie należy czekać-konieczne badanie specjalistyczne dysplazja bioder lub zwichnięcie – wkładki, poduszki odwodzące, czasem leczenie szpitalne na wyciągu, nastawienie zwichnięcia w znieczuleniu i unieruchomienie w gipsie, przy braku powodzenia -leczenie operacyjne, w zaniedbanych przypadkach bardzo rozległe.
0 – 6 miesięcy możliwość swobodnego zgięcia stóp do góry tak, że grzbietem dotykają one podudzia nie należy czekać-konieczne badanie specjalistyczne stopy piętowe – najczęściej szyny plastikowe do przymocowywania bandażem na kilkanaście godzin w ciągu doby.
0-12 m-c zaczerwienienie i obrzęk na którejkolwiek z kończyn, ból przy dotykaniu, niepokój dziecka nie należy czekać-konieczne badanie specjalistyczne zapalenie kości- leczenie szpitalne , antybiotyki, bardzo często leczenie operacyjne
2-12 m-c wywinięte do góry dolne żebra z przodu, duże ciemię, pocenie się dziecka podczas karmienia konieczne badanie specjalistyczne – pediatra i ortopeda krzywica – zwiększone dawki witaminy D3
wrodzone deformacje klatki piersiowej –w pierwszych latach życia tylko obserwacja
6-12 m-c w pozycji siedzącej nierówne plecy, asymetryczne łopatki unikać noszenia dziecka na jednej ręce, przy braku poprawy po 4 tyg. – badanie specjalistyczne skolioza wrodzona – leczenie przeważnie operacyjne w 4 – 6 roku życia, lub wcześniej jeżeli wada szybko pogłębia się

Do góry