reklama
Ja miałam w pierwszej ciąży i man teraz. Ale zaczęłam brać leki i się poprawia. Poprzednio z lekami dotrzymałam do 37tc. Teraz co dwa tyg kontrolowałam i wylapalam alat 160 i aspat 100. Od tygodnia biorę leki i mam alat 55 aspat 30. Oczywiście od początku ciąży dieta watrobowe czyli jak najmniej tłuszczu. A teraz jeszcze dużo leżenia bo wątroba lubi odpoczywać
Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom
Betka155
Początkująca w BB
Ja miałam robione próby wątrobowe z powodu swędzenia skóry i ALT mam 94,1, a AST 49,1. Mój ginekolog powiedział, że to lekko podwyższone i kazał brać wapno i za tydzień na wizytę. Ja się naczytalam, że jak jest podwyższone to świadczy o cholestazie i poszłam do swojego lekarza rodzinnego, a on dał skierowanie do szpitala, bo to cholestaza. Czy to możliwe, że mam cholestaze z takimi wynikami?
W szpitalu sprawdza ci jeszcze bilirubine bo to od niej swędzi skóra a nie aspat i alat. Do tego kwasy żółciowe- to podwyższone kwasy są bardzo niebezpieczne dla dziecka niż aspat i alat. Może lepiej się położyć i sprawdzić. A najlepiej to powtórz aspat i alat jeśli to cholestaza to napewno alat juz skoczył. W szpitalu leki i dobiora i jak coś strasznego sterydy na płuca dla dziecka. jeśli twój lekarz lekceważy te wyniki to ja bym poszła do szpitala
I dużo leżeć musisz i dietę watrobowe czyli mało tłuszczu i żadnej surowych warzyw i owoców. Nic co ma pestki i ziarna.
Betka155
Początkująca w BB
Bilirubine też miałam i ona jest w normie, tylko ten ALAT i ASPAT podwyższone
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Powtórz i zobacz czy lepiej czy gorzej. Jeśli gorzej to cholestaza. Badanie po 9 zł kosztuje prywatnie . Trzymam kciukiBilirubine też miałam i ona jest w normie, tylko ten ALAT i ASPAT podwyższone
Betka155
Początkująca w BB
To w takim razie zrobię jeszcze badania i zobaczę. Dziękuję za odpowiedź[emoji6]
reklama
Jak będziesz robić sobie badania, to oprócz ALT i AST zrób może też fosfatazę zasadową. Ja jak miałam robione badania to zawsze taki czteropak - ALT, AST, fosfataza i bilirubina. Chociaż u mnie to akurat fosfataza była cały czas w normie, bilirubina na początku była podwyższona, po lekach spadła, ALT i AST cały czas było podwyższone. Ja oprócz tego robiłam jeszcze badanie kwasów żółciowych, ale to już nie wszędzie robią i jest dosyć drogie (ok. 60 zł).
Ja cholestazę miałam od 25 tygodnia ciąży, leczyłam się lekami i byłam w domu. Od 34 tygodnia leżałam w szpitalu, bo strasznie zaczęły mi wariować poziomy kwasów żółciowych. Ze szpitala już mnie nie wypuścili, bo te wahania były bardzo duże - jednego dnia poziom w normie, następnego 4 razy wyższy. Urodziłam w 38 tygodniu ciąży - poród się sam zaczął, gdyby się nie zaczął, to miałam mieć wywoływany max. kilka dni później.
Ja cholestazę miałam od 25 tygodnia ciąży, leczyłam się lekami i byłam w domu. Od 34 tygodnia leżałam w szpitalu, bo strasznie zaczęły mi wariować poziomy kwasów żółciowych. Ze szpitala już mnie nie wypuścili, bo te wahania były bardzo duże - jednego dnia poziom w normie, następnego 4 razy wyższy. Urodziłam w 38 tygodniu ciąży - poród się sam zaczął, gdyby się nie zaczął, to miałam mieć wywoływany max. kilka dni później.