reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cholestaza ciążowa

Pettitbelle

Fanka BB :)
Cześć, dwa dni temu wykryto u mnie cholestaze. Moja Pani doktor kazała zmienić dietę i poszukać jej w internecie. Co prawda jest dużo zaleceń co powinno się jeść a czego unikać jednak brakuje mi jadłospisu z posiłkami rozpisanego na cały tydzień. Może jest tutaj jakaś mama, która to przeszła i ma gdzieś w notatkach jadłospis ? Jeśli możecie to podzielcie się ze mną swoją historia - ja jestem obecnie w 22 tygodniu. Ast 68, alt 38.

reklama
Rozwiązanie
Tak czy siak zrób kwasy żółciowe, nawet jeśli miałabyś je zrobić prywatnie. To jest najważniejsze badanie w diagnostyce cholestazy i na to powinno się głównie patrzeć.
Jak leżałam te 7 tygodni w szpitalu w drugiej ciąży, to miałam to badanie robione codziennie, max. co dwa dni. Alatów i aspatów wcale mi nie badali.
reklama
U mnie cholestaza wyszła w 36 tyg. Od razu szpital. Normy miałam przekroczone o 500. W szpitalu od razu rozwiązanie. Próbowali naturalnego ale się nie udało. I było bardzo ciężko w szpitalu. W 36t4d podczas badania i wkładania balonika, niby niechcący przebili wody i w ciągu 15 minut byłam na stole i urodził się syn bo już bardzo tętno mu spadalo.
W szpitalu jak mi tlmaczyli, to cholestaza jest groźna dla dziecka i też się boję, bo jestem na początku kolejnej ciąży.. Boję się jak to będzie wyglądać tym razem :(

U mnie cholestaza wyszła w 36 tyg. Od razu szpital. Normy miałam przekroczone o 500. W szpitalu od razu rozwiązanie. Próbowali naturalnego ale się nie udało. I było bardzo ciężko w szpitalu. W 36t4d podczas badania i wkładania balonika, niby niechcący przebili wody i w ciągu 15 minut byłam na stole i urodził się syn bo już bardzo tętno mu spadalo.
W szpitalu jak mi tlmaczyli, to cholestaza jest groźna dla dziecka i też się boję, bo jestem na początku kolejnej ciąży.. Boję się jak to będzie wyglądać tym razem :(
Ja w pierwszej ciazy mialam cholestaze tak od 34 tygodnia. A teraz wyszla mi, w 38 dopiero. I od razu zrobili mi cesarke.

Ja w pierwszej ciazy mialam cholestaze tak od 34 tygodnia. A teraz wyszla mi, w 38 dopiero. I od razu zrobili mi cesarke.
Czyli jest nadzieja, że nie zamkną mnie w szpitalu w 20 tygodniu. Oby. U mnie jeszcze o tyle było dziwne, że od jakoś 20 tc miałam cukrzyce ciążowa i byłam na diecie a mimo to wyszła mi cholestaza. Nie wiem da się jakoś temu zapobiec? Czy z góry już jest powiedziane że tak musi być i koniec?

Czyli jest nadzieja, że nie zamkną mnie w szpitalu w 20 tygodniu. Oby. U mnie jeszcze o tyle było dziwne, że od jakoś 20 tc miałam cukrzyce ciążowa i byłam na diecie a mimo to wyszła mi cholestaza. Nie wiem da się jakoś temu zapobiec? Czy z góry już jest powiedziane że tak musi być i koniec?
Podobno cholestaza wychodzi w 3 trynestrze dopiero. Ja teraz tez mialam dodatkowo cukrzyce ciążowa 😥wszystko naraz.

reklama
Do góry