elżbieta79
mama Paulinki i Majeczki
Ja miałam cesarkę z powodu ułożenia pośladkowego ale to moja pierwsza ciąża była. Mój lekarz mówił że teraz ułożenie pośladkowe jest wskazaniem do cięcia cesarskiego. W takiej sytuacji nie prowadzi się porodu drogami i siłami natury. Poza tym przy drugiej ciąży są jeszcze szanse na to że dzidzia ustawi się prawidłowo. Dzieci najczęściej ustawiają się prawidłowo w 30-32 tyg ciąży, do 36 tyg najpóźniej. Po 36 tyg nie ma szans na odwrócenie się dziecka, ale tak jest w pierwszej ciąży. Przy kolejnej dziecko może odwrócić się nawet później. Nie wiem jak wygląda to w innych miastach ale mi lekarz też nie dał skierowania na cesarkę, bo twierdził że nie może. A dodam że miałam bardzo fajnego lekarza i dobrego specjalistę. Mówił że mam się zgłosić do szpitala ja tylko zacznie się akcja porodowa, a tam na pewno zrobią mi cesarkę. I tak też było. Pojechałam do szpitala z nieregularną akcją skurczową. Trafiłam na strasznego lekarza dyżurnego, który twierdził że jeszcze mogę tydzień chodzić i nie urodzić. Ale w szpitalu zostałam na noc. Rano na obchodzie ordynator zdecydował że jeszcze dziś na być wykonana cesarka. I tak było sprawnie i szybko. Więc wypytaj się lekarza czy masz rodzić sama czy cesarkę ci w szpitalu zrobią.