Madzia_Singh
Kochana PYCHOTKA
Oto najbardziej aktualny schemat żywienia niemowląt, które są karmione mlekiem sztucznym. Materiał jest zaopiniowany przez prof. dra hab. n. med. Janusza Książyka
Miesiąc pierwszy
Miesiąc pierwszy
- mleko początkowe - 7 porcji dziennie po 90-110 ml
- mleko początkowe - 6 porcji dziennie po 110-130 ml
- mleko początkowe - 6 porcji dziennie po 130 ml
- mleko początkowe - 6 porcji dziennie po 150 ml
- 5 posiłków dziennie po 180 ml
- 4 porcje mleka początkowego
- 1 porcja zupy - przecieru jarzynowego (składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej klasy masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy)
- sok (najlepiej przecier) lub skrobane jabłko (50-100 g)
- 5 posiłków dziennie
- 4 porcje mleka początkowego
- 1 porcja zupy - przecieru jarzynowego z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kleiku na 100 ml) + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 x w tygodniu)
- przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
- 5 posiłków dziennie
- 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml)
- 2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml)
- 1 x 150 ml - kaszka na mleku następnym
- 1 x 200 ml - zupa - przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
- deser mleczno - owocowy (zamiast kaszki)
- przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
- 1/2 żółtka do potraw co drugi dzień
- 5 posiłków dziennie
- 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml)
- 2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml)
- 1 x 150 ml - kaszka na mleku następnym
- 1 x 200 ml - zupa - przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10 - 15 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
- deser mleczno - owocowy (zamiast kaszki)
- przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
- 1/2 żółtka do potraw co drugi dzień
- 5 posiłków dziennie
- 1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej
- 1 x 200 ml - mleko nasępne z dodatkiem kaszki bezglutenowej
- 1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym
- 1 x 200 ml - zupa - przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10 - 15 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
- owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
- 1/2 żółtka do potraw codziennie
- biszkopt
- 4-5 posiłków dziennie
- 3 x 220 ml mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe)
- 1 x zupka jarzynowa z kaszką glutenową
- 1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem (15 - 20 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) z dodatkiem ziemniaka lub ryżu - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
- przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok przecierowy - nie więcej niż 150 g
- 1/2 żółtka do potraw codziennie
- niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki
- 4-5 posiłków dziennie
- 3 x 220 ml mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe)
- 1 x zupka jarzynowa z kaszką glutenową
- 1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem (15 - 20 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) z dodatkiem ziemniaka lub ryżu - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
- przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok przecierowy - nie więcej niż 150 g
- całe jajko 2-4 razy w tygodniu
- twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu - tylko na naturalnych składnikach, bez konserwantów, z ograniczeniem cukru