reklama
nasturcjja
Fanka BB :)
Umów się do laryngologa, który będzie mógł wykonać badanie słuchu. Przyczyna może leżeć w tym ze dziecko niedosłyszy i nie umie naśladować dźwięków zwierząt albo nie słyszy co do niego mówisz i nie umie powtórzyćWitam mam problem z synem ma 2 latka a nawet nie umie naśladować zwierząt. Chodzimy do logopedy. Sama się teraz obwiniam o to. Czy któraś mama też tak miała ?
belle81
U mnie młody zaczal mówić jak miał 4,5 roku.
Proszę się udać do poradni psychologiczno-pedagogicznej. Jeśli mowa nie została wywołana, to logopeda niewiele pomoże. Raczej będą potrzebne zajęcia z psychologiem.
Hej. A co było przyczyną opóźnienia rozwoju mowy i jak ją wywołaliście?
WWR koniecznie. Postaraj się też o orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego.
U nas nikt nie wie, co było przyczyną. Wszyscy lekarze rozkładali ręce, bo wyniki wychodziły super. W wieku 3 lat miał robiony test dla dzieci niemówiących i wyszła mu norma intelektualna dla 10-latka Nie mogę sobie teraz przypomnieć jak się ten test nazywał.
Udało nam się dostać zaświadczenie od psychiatry o autyzmie. Dzięki niemu udało się nam dostać orzeczenie KS i sporo terapii (psycholog, pedagog specjalny, neurologopeda, TUS).
Jedyne czego w końcu nie zrobiliśmy to TK głowy.
edit. To był bodajże test Leitera.
U nas nikt nie wie, co było przyczyną. Wszyscy lekarze rozkładali ręce, bo wyniki wychodziły super. W wieku 3 lat miał robiony test dla dzieci niemówiących i wyszła mu norma intelektualna dla 10-latka Nie mogę sobie teraz przypomnieć jak się ten test nazywał.
Udało nam się dostać zaświadczenie od psychiatry o autyzmie. Dzięki niemu udało się nam dostać orzeczenie KS i sporo terapii (psycholog, pedagog specjalny, neurologopeda, TUS).
Jedyne czego w końcu nie zrobiliśmy to TK głowy.
edit. To był bodajże test Leitera.
blanny
U nas tak było. No ale córka jak się okazało ma autyzm wczesnodzieciecy. Zaczęła mówić dzięki terapii i zajęciom, dzięki pracy z PECS (od razu nauczyła się też czytać globalnie - zanim zaczęła mówić, to już wiele słów czytała) i metodzie Son-Rise (bo się otworzyła na nas).
Właśnie zapisałam syna do poradni psychologiczno pedagogicznej a potem do terapeutycznego przedszkola gdzie są zajęcia z wczesnego wspomagania. A wiecie ile może może kosztuje takie przedszkole wiem że w każdym mieście jest inna cena ale pytam tak orientacyjnie bo tu na stronie przedszkola nic nie jest napisane. A przez telefon nic mi pani nie powiedziała
Niestety nie pomogę. Jedno jest pewne, że jak będziesz miała orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, to jest inna subwencja. Za moich czasów na dziecko ze stwierdzonym autyzmem placówka dostała 4200zł/m-c. I u nas z tego były pokrywane wszelkie terapie. To było przedszkole niepubliczne i w związku z posiadanym orzeczeniem byliśmy także zwolnieni z opłat.
reklama
blanny
To jest różnie. Jedno będzie darmowe, inne będzie kosztować 300 zł, a inne 700, a kolejne 1200. Musisz konkretnie tam się dowiedzieć.Właśnie zapisałam syna do poradni psychologiczno pedagogicznej a potem do terapeutycznego przedszkola gdzie są zajęcia z wczesnego wspomagania. A wiecie ile może może kosztuje takie przedszkole wiem że w każdym mieście jest inna cena ale pytam tak orientacyjnie bo tu na stronie przedszkola nic nie jest napisane. A przez telefon nic mi pani nie powiedziała
Ty mówisz o subwencji, którą należy się na dziecko z orzeczeniem o kształceniu specjalnym. A autorka będzie miała póki co tylko opinie o wwr (KS jest od 2.5 roku życia), a wtedy to są małe pieniążki jakieś.Niestety nie pomogę. Jedno jest pewne, że jak będziesz miała orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, to jest inna subwencja. Za moich czasów na dziecko ze stwierdzonym autyzmem placówka dostała 4200zł/m-c. I u nas z tego były pokrywane wszelkie terapie. To było przedszkole niepubliczne i w związku z posiadanym orzeczeniem byliśmy także zwolnieni z opłat.
Natomiast subwencja jest zależna od jednostki chorobowej. Najwyższa jest na dzieci z ASD właśnie, ponad 5 tys miesięcznie, prawie 6 chyba. Ale wszystko zależy od tego, z jakiego względu dziecko ma orzeczenie o KS. Np na mpd bez upośledzenia, ale dziecko na wózku, placówką dostaje wiele mniej, coś koło 1200 zł, o ile dobrze pamiętam. (to wszystko można łatwo policzyć, ale nie chce mi się teraz )