reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Brak miesiączki

Kobieta może mieć rocznie 1-2 cykle bez owu i to jest normalne. Jak jest ich więcej, to już jest coś nie tak. U mnie nie wiadomo wciąż, co właściwie jest nie tak...
Ja też zaczynam podejrzewać ze coś jest nie tak... obserwuje swoje cyklu juz w jakiś czas używam testów owu sądziłam że te dwie kreski w tym cyklu to musi być to <3 dzis kolo południa dostałam plamienia... normalnie juz powinno się ze mnie lac ze skrzepami a póki co to niewielkie różowowawe ślady jasnej krwi...

reklama
Ja też zaczynam podejrzewać ze coś jest nie tak... obserwuje swoje cyklu juz w jakiś czas używam testów owu sądziłam że te dwie kreski w tym cyklu to musi być to <3 dzis kolo południa dostałam plamienia... normalnie juz powinno się ze mnie lac ze skrzepami a póki co to niewielkie różowowawe ślady jasnej krwi...
Nie można iść tak poprpstu na badanie czy w danym cyklu ta owu wystąpi?

Nie można iść tak poprpstu na badanie czy w danym cyklu ta owu wystąpi?
Po pierwsze monitoring owulacji. Lekarz mówi, w którym DC masz przyjść. Na USG mówi, czy masz jakiś dominujący pęcherzyk. Może podać w przybliżeniu, kiedy pęknie. Potem idziesz jeszcze na USG już po domniemanej dacie owulacji, kilka dni po i lekarz na USG sprawdza, czy pęcherzyk pękł. Wtedy masz pewność, że owulacja była.
Jeszcze ewentualnie około 7 dni po domniemanej owulacji można zrobić badanie z krwi - progesteron - na podstawie wyniku można domniemać, czy owulacja była czy nie. Ja w tym cyklu tydzień po owu progesteron miałam 18,2, czyli bardzo ładny i owulacja na 100 procent była na samej już jego podstawie. Natomiast gdyby był np 0,2, to można by domniemać z 99 procent pewnością, że do owulacji nie doszło.

Do góry