reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Brak cukrzycy ciążowej a wysoki cukier.

kamiliszek

Aktywna w BB
Hej. Miesiąc temu robiłam krzywa cukrowa. Wyszło że cukrzycy ciążowej nie mam. Jednak od 2 dni, mierząc cukier z rana na czczo, wynik mam powyżej normy tj, 93, albo 95 gdzie normą jest do 90. Czy to możliwe że jednak mam cukrzycę? Jestem w 7 miesiącu ciąży

reklama
Całkiem możliwe, że cukrzyca "zrobiła się" dopiero teraz, norma jest do 92. Poinformuj o tym swojego lekarza. Na tej podstawie możesz mieć już stwierdzona cukrzycę.

Dzięki za odpowiedź. Właśnie tego się bałam, że mimo zrobienie testu między 24 a 28 tyg ciąży to i tak cukrzyca zaatakuje mnie później 😥

Możliwe,ale też dużo zależy co jadłaś dzień wcześniej, o której godzinie , czy cukier mierzony jest od razu czy najpierw trochę chodzisz po domu.
Oznacza sobie glukoze z krwi i hemoglobinę glikowaną.
Oczywiście poinformuj lekarza.
Dieta cukrzycowa nie zaszkodzi.

Mi wychodził wyższy cukier jak miałam za długa przerwe nocna między posiłkami.
Robiłam krzywa i też niby cukrzycy nie mam ale jednak gdzieś z tyłu głowy jest obawa że w każdej chwili może się "zrobić".

reklama
Hej. Miesiąc temu robiłam krzywa cukrowa. Wyszło że cukrzycy ciążowej nie mam. Jednak od 2 dni, mierząc cukier z rana na czczo, wynik mam powyżej normy tj, 93, albo 95 gdzie normą jest do 90. Czy to możliwe że jednak mam cukrzycę? Jestem w 7 miesiącu ciąży

Wyniki z glukometru moga być też zawyżone o kilka jednostek u mnie zawsze tak jest.
Do tego może być zbyt długa przerwa między posiłkami zwłaszcza ostatnim a pierwszym.

Do góry