reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bóle i różne dolegliwości w ciąży...

W szpitalu jedna dziewczyna miała teorię że to nasze organizmy przyzwyczajają się do czuwania nad dzieckiem i bardziej czujnego snu. Może rzeczywiście coś w tym jest.

Ja tak mam od początku ciąży. Wcześniej spałam jak kamień, a odkąd noszę malutką pod sercem budzi mnie każdy szmer, ruch czy chrapnięcie męża.
Dziewczyny a znacie jakieś sposoby na spuchnięte stopy i dłonie? Męczy mnie to już od jakiegoś czasu i chciałabym temu jakoś zaradzić.

reklama
Agusia a może po prostu mocz w chłodnej wodzie, może przyniesie to jakiś efekt.Ja mam też spuchnięte ale dopiero ok21 więc staram się poleżeć wtedy i szybciej pójść spać, bo rano wszystko wraca do normy.

agusia - w aptece możesz kupić sól na opuchliznę i dosypywać do wody do moczenia nóg (jest tania), efekt może nie jest niesamowity, ale przynosi trochę ulgi, dobrze jest też trzymać w wolnym czasie nogi powyżej serca. Mój ginek jeszcze uwąża, że należy nie jeść zbyt tłusto, ale ja nie jem tłusto, a i tak jestem opuchnięta, opuchliznę mogą też podobno zwiększać jogurty.

agusia - w aptece możesz kupić sól na opuchliznę i dosypywać do wody do moczenia nóg (jest tania), efekt może nie jest niesamowity, ale przynosi trochę ulgi, dobrze jest też trzymać w wolnym czasie nogi powyżej serca. Mój ginek jeszcze uwąża, że należy nie jeść zbyt tłusto, ale ja nie jem tłusto, a i tak jestem opuchnięta, opuchliznę mogą też podobno zwiększać jogurty.

i oszczędzać sól, nawet jej nie używać, ale ja jakoś nie mogę :(

Dora-to ciekawe z tymi jogurtami,bo mój ginek właśnie na obrzęki polecał jogurty,kefiry...że podobno ułatwiają przemieszczanie się wody w organizmie i jej wydalanie,zamiast zatrzymania w przestrzeniach międzykomórkowych...co lekarz to opinia,jak widać

martela - kefiry to mi mój gin polecał od pierwszej wizyty, że to dobre na układ trawienny i rzeczywiście całą ciążę nie mam żadnych problemów żołądkowych, żadnych zatwardzeń ani innych sensacji. A o jogurtach to gdzieś wyczytałam, w jakimś poradniku.

Ja tak mam od początku ciąży. Wcześniej spałam jak kamień, a odkąd noszę malutką pod sercem budzi mnie każdy szmer, ruch czy chrapnięcie męża.
Dziewczyny a znacie jakieś sposoby na spuchnięte stopy i dłonie? Męczy mnie to już od jakiegoś czasu i chciałabym temu jakoś zaradzić.
U mnie jest tak samo ;-)
A co do spuchniętych nóg to może pomogło by troche leżenie z nogami podniesionymi do góry ;-)

Dzięki dziewczyny za rady. Coś trzeba będzie z tym zrobić. Dziś na szczęście jest chłodniej to i nogi wyglądają o niebo lepiej.

A mam jeszcze pytanko z innej beczki. W związku z tym, że moja księżniczka jeszcze nie raczyła się obrócić mam pytanie czy zauważyłyście ten moment gdy Wasze dzieci się obracały? Może zmieniają się jakoś ruchy lub brzuch wygląda inaczej?

Dzięki dziewczyny za rady. Coś trzeba będzie z tym zrobić. Dziś na szczęście jest chłodniej to i nogi wyglądają o niebo lepiej.

A mam jeszcze pytanko z innej beczki. W związku z tym, że moja księżniczka jeszcze nie raczyła się obrócić mam pytanie czy zauważyłyście ten moment gdy Wasze dzieci się obracały? Może zmieniają się jakoś ruchy lub brzuch wygląda inaczej?

ja osobiscie nic nie zauważyłam, ale mój synek już od dość dawna jest główką w dół, więc jak się obrócił to był malutki teraz możliwe, ze można rozpoznać...może inne ruchy??

reklama
Agusia ja też nie zauważyłam kiedy się obrócił, ale to było gdzieć około 30 tygodnia, bo lekarz mi wtedy mówił, mały miał jeszcze sporo miejsca, więc ja nie czułam. Teraz kiedy jest główką w dół to co zauważyłam, to że najcześciej czuję kopniaki tuż pod piersiami, tak na środku (zwłaszcza jak czytam swoją opasłą książkę o porodach i trzymam ją wspartą na brzuchu to Leoś kopie namiętnie :-)). Może tak umiejscowione kopniaki będą dla Ciebie znakiem, że dzidziuś się obrócił.

Do góry