reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból spojenia łonowego i pachwin

Odswieze trochę wątek :)
Obecnie 23tc i od wczoraj pobolewają mnie pachwiny 🫣 wiem, maluszek rośnie, ale zastanawiam się czy to tak ma byc, ze jedna i druga strona 😅 nie ukrywam, ze łono tez daje o sobie znać i myśle czym to może byc spowodowane. Jak byłam u lekarza to szyjka w normie, nie mam żadnych uplawow, krwawień czy plamien (tfu, tfu), ale wlasnie od przedwczoraj mi to zaczęło dokuczać a się w ogóle nie nadwyrężalam ani nie dźwigałam

reklama
Tworzy się nacisk na spojenie, ciężar tobi swoje.
Są fajne ćwiczenia na rozluźnienie i ,,odpoczynek" kości miednicowej.
Np tzw pozycja kolano- łokciowa i biodrami robić ,,ósemki" .
Mnie akurat pomogło na prawie całą ciążę, a ból miałam w spojeniu taki że na poważnie po schodach wejść nie umiałam.

Do tego zmienić nawyki ruchowe: ubierać się siedząc - bielizna, spodnie, skarpetki itp. Nie stawać na jednej nodze tylko siedzieć, ubrać co trzeba i wstać na obie nogi i powciągać .
Wstawanie z łóżka - nie wstawać z pozycji leżąc na plecach i chop siad jak do gimnastycznego brzuszka, tylko obrócić się na bok i siad bokiem, spuszczając wcześniej nogi za obręcz łóżka żeby sobie usiąść .

Takie niby proste zwykłe rzeczy a mnie pomogły kolosalnie.

Tworzy się nacisk na spojenie, ciężar tobi swoje.
Są fajne ćwiczenia na rozluźnienie i ,,odpoczynek" kości miednicowej.
Np tzw pozycja kolano- łokciowa i biodrami robić ,,ósemki" .
Mnie akurat pomogło na prawie całą ciążę, a ból miałam w spojeniu taki że na poważnie po schodach wejść nie umiałam.

Do tego zmienić nawyki ruchowe: ubierać się siedząc - bielizna, spodnie, skarpetki itp. Nie stawać na jednej nodze tylko siedzieć, ubrać co trzeba i wstać na obie nogi i powciągać .
Wstawanie z łóżka - nie wstawać z pozycji leżąc na plecach i chop siad jak do gimnastycznego brzuszka, tylko obrócić się na bok i siad bokiem, spuszczając wcześniej nogi za obręcz łóżka żeby sobie usiąść .

Takie niby proste zwykłe rzeczy a mnie pomogły kolosalnie.

Co to za ćwiczenia? Masz jakiś link do nich?

Co to za ćwiczenia? Masz jakiś link do nich?
To lekarz mi je podał.

Przyjmujesz pozycję na ,,pieska" z tym że nie opierasz się dłoniach tylko schodzisz niżej na łokcie. Pupa i miednica są wtedy wyżej od reszty ciała i ciężar całej ciąży schodzi delikatnie w stronę płuc, odciążając miednicę. Dodatkowo można sobie ruszać bioderkami na boki albo robić takić takie kółeczka .

Podczas leżenia na plecach podkładać pod pupę poduszki, też w celu uniesienia części biodrowej, np gdy się ogląda tv .

w 2trymestrze dawałam radę, teraz gdy mam ostatni miesiąc a mam do tego spory brzuch to ćwiczenia te mnie dobijają, ale póki mogłam to sobie je robiłam.
Po 10-15 minut albo ile da się radę bo im dalsza ciąża tym było mi już ciężej .

Do góry