reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
M
Dali Ci sterydy i wlew z magnezu?
Tak, dokładnie dostałam taki pakiet.
W piątek około 13.00 moja prowadząca mierzyła mi szyjkę i miała jakieś 1,5cm (tydzień wcześniej miała ponad 4,cm). Na izbie przyjęć około godziny 18.00 lekarz stwierdził że szyjka ma już tylko 4mm. Nie wiem jak to możliwe. Nie mam żadnych skurczy, boli brzucha, totalnie nic. Przez weekend niewiele się działo, dzisiaj maja mnie jeszcze raz badać.

Skąd ja znam takie historie z tym ze szyjka leci niewiadomo kiedy. U mnie było podobnie… niby ok a nagle na kontroli 0.5cm, potem w szpitalu dowiedziałam się z wypisu ze szew zakladali na 1mm szyjkę. Ogólnie spędziłam w szpitalu czas od 22+6 do 32 tygodnia wstając tylko do łazienki a przez tydzień to nawet i tam nie wstawałam ;)
Swojego czasu dużo tu pisałam 🙈

M

Tak, dokładnie dostałam taki pakiet.
W piątek około 13.00 moja prowadząca mierzyła mi szyjkę i miała jakieś 1,5cm (tydzień wcześniej miała ponad 4,cm). Na izbie przyjęć około godziny 18.00 lekarz stwierdził że szyjka ma już tylko 4mm. Nie wiem jak to możliwe. Nie mam żadnych skurczy, boli brzucha, totalnie nic. Przez weekend niewiele się działo, dzisiaj maja mnie jeszcze raz badać.
I co tam Asiu u Ciebie?

Skąd ja znam takie historie z tym ze szyjka leci niewiadomo kiedy. U mnie było podobnie… niby ok a nagle na kontroli 0.5cm, potem w szpitalu dowiedziałam się z wypisu ze szew zakladali na 1mm szyjkę. Ogólnie spędziłam w szpitalu czas od 22+6 do 32 tygodnia wstając tylko do łazienki a przez tydzień to nawet i tam nie wstawałam ;)
Hej kochana jak tam synek co tam u Was? 🙂

U mnie dokładnie to samo :) Tyle, że u mnie się to się wydarzyło w 28 tygodniu. Czy w 32 tygodniu urodziłaś czy wypuścili Cię do domu?

I co tam Asiu u Ciebie?
Dzięki, że pytasz :) Dalej jestem w szpitalu. Obecnie dostaje już tylko luteinę i leżę - z możliwością wstania do łazienki za potrzebą i szybki prysznic. Szyjka jest dalej między 4-6mm, nie skraca się na razie i jest twarda, brak rozwarcia, skurczy, macica jest wysoko, nie ma ryzyka porodu przedwczesnego - tak przynajmniej powiedział mi ordynator. Obecnie już skończony 29 tydzień. Przed świetami ordynator mówił, że może po nowym roku mnie wypuszczą jak będzie stabilnie. Lekarze na dyżurach jak pytam to raczej mówią, że widzieliby leżenie szpitalne aż do rozwiązania. Także nie wiem, pewnie okaże sie w przyszłym tygodniu.

Dzięki, że pytasz :) Dalej jestem w szpitalu. Obecnie dostaje już tylko luteinę i leżę - z możliwością wstania do łazienki za potrzebą i szybki prysznic. Szyjka jest dalej między 4-6mm, nie skraca się na razie i jest twarda, brak rozwarcia, skurczy, macica jest wysoko, nie ma ryzyka porodu przedwczesnego - tak przynajmniej powiedział mi ordynator. Obecnie już skończony 29 tydzień. Przed świetami ordynator mówił, że może po nowym roku mnie wypuszczą jak będzie stabilnie. Lekarze na dyżurach jak pytam to raczej mówią, że widzieliby leżenie szpitalne aż do rozwiązania. Także nie wiem, pewnie okaże sie w przyszłym tygodniu.
Myślę że wypuszcza Cię. Ja leżałam z dziewczyną co miała 3cm rozwarcia i chcieli ją wypuścić ale sama zdecydowała że zostanie. Urodziła w 35 tygodniu. Miała 5cm rozwarcia. Ty masz szyjkę twarda, zamknięta. Często jest tak że szyjka jest zgładzona a mimo to się nie otwiera i trzeba wywoływać porod. Właśnie Alexis tak miała że najpierw trzeba było się modlić o każdy dzień a później tylko czekała aż poród się w końcu zacznie😄

Hej, trzymam kciuki joanna1221. Trochę nadrobiłam.

Zastanawiam się, w kontekście oczywiście późniejszym, nie na teraz - co Was przekonało o zdecydowaniu się na kolejne dziecko po takich historiach leżenia, porodu przedwczesnego itp.? Powiem szczerze, ze czasem myślę co przyniosą jakieś odległe lata w tym kontekście, ale z drugiej strony panicznie się boję, że za drugim razem byłby to na przykład 25 tc, a nie 35.

reklama
Hej, trzymam kciuki joanna1221. Trochę nadrobiłam.

Zastanawiam się, w kontekście oczywiście późniejszym, nie na teraz - co Was przekonało o zdecydowaniu się na kolejne dziecko po takich historiach leżenia, porodu przedwczesnego itp.? Powiem szczerze, ze czasem myślę co przyniosą jakieś odległe lata w tym kontekście, ale z drugiej strony panicznie się boję, że za drugim razem byłby to na przykład 25 tc, a nie 35.
Jak w pierwszej ciązy urodzilam w 22tc, to lekarze mnie zapewniali, ze w kolejnej będzie ok, bo sie wdroży profilaktykę i superowo dociągnę do końca. Twierdzili, że będę w ciązy mogła robić wszystko, a tymczasem od 8tc leżałam i urodzilam w 28tc.

No i teraz to zalezy, bo jakbym donosila i wiedziala, że jest cięzko, ale donosze, to bym sie zdecydowala, tylko czekalabym na moment, aż dziecko będzie już przedszkolne :)
A tak to mam świadomość, że nie donoszę, więc raczej sie nie zdecyduje.

Do góry