reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Tylko wiesz, Ann, postępowanie powinno być jedno, i jest wyznaczone odgórnie przez PTGiP i zaleca, że jeżeli w 20tc jest mniej niż 25mm, to zakłada się szew. I to jest sztywne. Teraz znalazłam inny szpital na całe szczęście.
Jak szpital się nie stosuje to warto to zgłaszać. Szkoda tylko, że chyba nie ma sztywnych zaleceń co do długości w późniejszych tygodniach.

reklama
Tylko wiesz, Ann, postępowanie powinno być jedno, i jest wyznaczone odgórnie przez PTGiP i zaleca, że jeżeli w 20tc jest mniej niż 25mm, to zakłada się szew. I to jest sztywne. Teraz znalazłam inny szpital na całe szczęście.
Jak szpital się nie stosuje to warto to zgłaszać. Szkoda tylko, że chyba nie ma sztywnych zaleceń co do długości w późniejszych tygodniach.
Czyli zalecenia są tylko i wyłącznie do 20 TC tak? Mnie się zaczęła skracać dopiero teraz, tj. w 31. Na poprzedniej wizycie czyli w 28 TC była niezmiennie 3,6 cm.

Czyli zalecenia są tylko i wyłącznie do 20 TC tak? Mnie się zaczęła skracać dopiero teraz, tj. w 31. Na poprzedniej wizycie czyli w 28 TC była niezmiennie 3,6 cm.
Na 100% Ci nie powiem czy dalej nie ma zaleceń, bo nie dotarłam tak daleko, żeby to sprawdzać. Ale lekarze też wychodzą z założenia, że najgroźniej jest między 20-24tc, wtedy jest duży wzrost dziecka i duże i nagłe obciążenie na szyjkę, a potem jest już lżej no i potem to już dzieci mają wyższą przeżywalność jak się urodzą przed terminem. Mam w rodzinie dwóch chłopców urodzonych każdy w 32 tygodniu i właściwie nie mieli żadnych problemów wynikających z wcześniactwa. Dlatego większość nie zakłada szwów po 24 tygodniu.

Tez mam w rodzinie chłopca z 32 TC, obecnie ma 18 lat i od początku nie było z nim większych problemów. Jego mama jedynie twierdzi ze często chorował ale to wcale nie musi być konsekwencja wcześniactwa.
U mnie jutro 32+0. Jeszcze 5 tygodni muszę wytrzymać ....

Wielomatka, dokładnie niby niewiele a jednak ...ja przede wszystkim czuje rozczarowanie. Po wizycie w 28 TC zaczęłam wierzyć ze ta ciąża jednak będzie inna. Ze wystarczy dużo odpoczynku ale trochę ruchu będzie możliwe. Liczyłam na to ze pojedziemy ze starsza córka wybrać łóżeczko dla małej, jakieś akcesoria, tak żeby wzięła w tym udział. A tu znowu klops.

Wielomatka, dokładnie niby niewiele a jednak ...ja przede wszystkim czuje rozczarowanie. Po wizycie w 28 TC zaczęłam wierzyć ze ta ciąża jednak będzie inna. Ze wystarczy dużo odpoczynku ale trochę ruchu będzie możliwe. Liczyłam na to ze pojedziemy ze starsza córka wybrać łóżeczko dla małej, jakieś akcesoria, tak żeby wzięła w tym udział. A tu znowu klops.
Zostaje wybieranie przez internet :D
31tc to super :) chciałabym chociaż do tego etapu dociągnąć.

Ann - często lekarze mówią, żeby już od 34 tc działać normalnie, co by później za bardzo macicy nie wyciszyć. Może jeszcze uda Ci się zrealizować plany :)

Ann - często lekarze mówią, żeby już od 34 tc działać normalnie, co by później za bardzo macicy nie wyciszyć. Może jeszcze uda Ci się zrealizować plany :)

34 TC, to tylko 2 tygodnie, taka wizja byłaby wspaniała ! A poprzedniej ciąży lekarz kazał wstać dopiero w 38 TC. Ale sama już nie pamiętam dlaczego, może córeczka była trochę mała.

Zostaje wybieranie przez internet :D
31tc to super :) chciałabym chociaż do tego etapu dociągnąć.
Ubranka zamówione przez internet przyszły właśnie w czwartek, w przeddzień trafienia na oddzial. Dobrze ze chociaż zdążyliśmy obejrzeć.
W czwartek przyszła też koszula, bielizna...no normalnie wywołałam ten szpital 😡

reklama
To ja nawet nie wiem co mam 😂 całą wyprawkę, łącznie z wanienką, wózkiem i fotelikiem dostałam, mama miała prać, bo ma sznurki na podwórku, ale nie zdążyła, więc wszystko popakowane w worki i czeka. Nic nie muszę kupować. No poza łóżeczkiem, ale to mam wybrane zwykłe w ikei.

Do góry