reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

W takim razie życzę Ci aby wadę wykluczono po raz 4.✊ A magnez biorę bo kiedyś po prostu wspominałam lekarzowi ze brzuch mnie pobolewa. Chociaż ja mam problem z jelitami, wzdęciami, zaparciami i na pewno często boli mnie przez to brzuch (przed ciążą było to samo). Niestety czasem nie potrafię odróżnić kiedy boli "ciąża" a kiedy "jelita". Ale co to twardnien, nie mam wątpliwości.

W pierwszej ciąży ważyłam 56 kg idac do porodu, obecnie (29 TC) ważę 66 ☹️☹️☹️ więc szczupła siebie zostawiłam jakieś 10 kg temu. Do tej pory mała w brzuchu nie była.jakos bardzo ruchliwa ale jak się ruszała to konkretnie. Od ostatniej wizyty mała jest ułożona glowkowo (wczesniej było poprzecznie) i ruchy są jakby delikatniejsze, czuje je niżej, w pachwinach....mam nadzieję ze mała nie będzie się za bardzo ta gloweczka pchać w dół

.
No właśnie te infekcje mnie trochę martwia. Robicie dziewczyny jakieś badania w tym kierunku ? U mnie lekarz tylko raz na jakiś czas zleca wykonanie zwykłego badania moczu .
Moim zdaniem trochę za mało. Jak mogę coś doradzić (szczególnie jeśli bakterie w moczu wychodzą), to przed oddaniem siusiu do badania podmyć się, wsadzić tampon i dopiero się wysiusiać, dlatego że jak siusiamy normalnie, może wpaść wydzielina z pochwy i wtedy lekarz sobie myśli, że jest infekcja w pęcherzu, a w rzeczywistości może to być infekcja w pochwie. Jeśli chodzi o drogi rodne to posiewy robić z szyjki najlepiej i na bakterie i na grzyby co jakiś czas.
Czasem trzeba niestety myśleć za lekarza.

Ja obecnie jestem w szpitalu od piątku i nic minie robią, ani badań, ani kroplówek z magnezu :(. Co prawda twardnienie od piątku się zmniejszyło bardzo, ale nadal jest bo taką mam macicę, ale jak to mówię na obchodzie to patrzą jak na wariatkę.

reklama
O matko... Nawet ktg Ci nie robią? To jaki jest dla nich sens trzymania Cię w szpitalu?
Przynajmniej jedzenie masz podane do łóżka i wolny czas (zawsze to jakiś plus), ale rozumiem Twoją frustrację.

Moim zdaniem trochę za mało. Jak mogę coś doradzić (szczególnie jeśli bakterie w moczu wychodzą), to przed oddaniem siusiu do badania podmyć się, wsadzić tampon i dopiero się wysiusiać, dlatego że jak siusiamy normalnie, może wpaść wydzielina z pochwy i wtedy lekarz sobie myśli, że jest infekcja w pęcherzu, a w rzeczywistości może to być infekcja w pochwie. Jeśli chodzi o drogi rodne to posiewy robić z szyjki najlepiej i na bakterie i na grzyby co jakiś czas.
Czasem trzeba niestety myśleć za lekarza.

Ja obecnie jestem w szpitalu od piątku i nic minie robią, ani badań, ani kroplówek z magnezu :(. Co prawda twardnienie od piątku się zmniejszyło bardzo, ale nadal jest bo taką mam macicę, ale jak to mówię na obchodzie to patrzą jak na wariatkę.

Jak ja byłam w szpitalu przy pierwszej ciąży też poza sterydami na plucka nie zrobili niczego szczególnego...to jest chyba takie leżenie bardziej dla obserwacji. A coś mówili ile Cię podrzymają ?

O matko... Nawet ktg Ci nie robią? To jaki jest dla nich sens trzymania Cię w szpitalu?
Przynajmniej jedzenie masz podane do łóżka i wolny czas (zawsze to jakiś plus), ale rozumiem Twoją frustrację.
Obiady szpitalne wspominam jako jedyne bardzo dobrze 😉 chociaż ogólnie porcje były głodowe. Byłam za pierwszym razem 2 tygodnie, mąż codziennie coś mi do jedzenia przywoził a i tak schudłam 🥴

to KTG juz mozna w 18 tc? myslalam ze pozniej. nie zrobili. Najchętniej to bym powiedziała na obchodzie do tych lekarzy, że powinni zrobić posiew, CRP i znowu USG i badanie ginekologiczne, dopiero by było :)

hmm w sumie nie wiem od kiedy można robić ktg... ja miałam zawsze pod koniec ciąży, ale wydawało się mi, że innej metody sprawdzania czy są skurcze nie ma, ale nie wiem, nie znam się

Jak się macie?
Czytacie coś ciekawego leżąc?
Mam wizytę za niespełna dwa tygodnie, mój mąż ma nadzieję, że będę mogła już wtedy normalnie funkcjonować, ale nie jestem tak optymistycznie nastawiona, bo wtedy będzie ledwo 26 tc skończony.

Jestem w szpitalu. Miałam badanie że studentami więc trwało bardzo długo i dokładnie. Laura ma zdrowe serduszko, blizna po cesarce jest w super stanie, ma 3mm i nie ma żadnego rozejścia na razie a jeśli chodzi o twardnienia i skurcze to na razie nic złego nie robią bo szyjkę mam nadal 4,6 cm. Także taka uroda widocznie. Na razie żadnych leków nie zalecili. Pani doktor rekomenduje wypis do domu więc mam nadzieję że faktycznie dziś wyjdę. Waży 925g także mamy już prawie kilogram :)

Jestem w szpitalu. Miałam badanie że studentami więc trwało bardzo długo i dokładnie. Laura ma zdrowe serduszko, blizna po cesarce jest w super stanie, ma 3mm i nie ma żadnego rozejścia na razie a jeśli chodzi o twardnienia i skurcze to na razie nic złego nie robią bo szyjkę mam nadal 4,6 cm. Także taka uroda widocznie. Na razie żadnych leków nie zalecili. Pani doktor rekomenduje wypis do domu więc mam nadzieję że faktycznie dziś wyjdę. Waży 925g także mamy już prawie kilogram :)
Super wiadomości 🙂

reklama
hmm w sumie nie wiem od kiedy można robić ktg... ja miałam zawsze pod koniec ciąży, ale wydawało się mi, że innej metody sprawdzania czy są skurcze nie ma, ale nie wiem, nie znam się
Jednak można od 25 tc. No już dziś wychodzę, tylko znowu zdziwko w piątek była szyjka 3 cm, a dziś badał mnie ordynator i 3,8 cm. W piatek mi lekarz powiedział, że mam nisko łożysko, dziś mi mówi ten drugi, że daleko jest od szyjki. O kilku mm różnicy słyszałam, i weź tu bądź mądry człowieku.
A jak u Was ,stabilnie póki co ?

Do góry